Kanun Numarası : 6413
Kabul Tarihi : 31/1/2013
Yayımlandığı Resmî Gazete : Tarih : 16/2/2013 Sayı : 28561
Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 53
BİRİNCİBÖLÜM
Amaç,Kapsam ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Kanunun amacı; Türk Silahlı Kuvvetlerindeetkin bir disiplin sisteminin tesisi, muhafazası ve idamesine ilişkin usul veesasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) (Değişik: 2/1/2017-KHK-681/87 md.; Aynenkabul: 1/2/2018-7073/86 md.) Bu Kanun; askeri hâkimler hariçsubaylar, astsubaylar, uzman erbaşlar, sözleşmeli erbaş ve erler, erbaş ve erler ile askeri öğrencileri kapsar.
Tanımlar
MADDE 3 – (1) Bu Kanunun uygulanmasında;
a) Amir: Kadro ve kuruluşyönünden bağlı olunan kimse ile amir olarak yetkilendirilmiş olan diğer kişileri,
b) Disiplinsizlik: Bu Kanuna göre disiplin cezasıile cezalandırılan fiil ve hâlleri,
c) Disiplin amiri: Bu Kanunla disiplin cezasıvermeye yetkili kılınmış ilk amiri,
ç) Disiplin amirleri: Disiplin amiri ile üst disiplinamirlerini,
d) Disiplin cezası: Disiplinsizlik nedeniyleyetkili kişi veya kurullar tarafından verilen ve bu Kanunda gösterilmiş olanyaptırımları,
e) Disiplin soruşturması: Disiplinsizlik yapanpersonel hakkında karar vermek amacıyla disiplin amirleri tarafından yapılanveya yaptırılan araştırma ve incelemeyi,
f) Tahkikat: Disiplin cezasının belirlenmesi dedâhil olmak üzere, disiplin kuruluna sevk edilen personel hakkında yapılan tümfaaliyetleri,
g) (Değişik:22/1/2015-6586/99 md.) Üst disiplin amirleri: Disiplin amirinin kadro vekuruluş yönünden bağlı bulunduğu ve disiplin cezası verilecek personelden makamyahut rütbe veya kıdemce büyük olan yetkili sıralı tüm amirleri,[1]
ifade eder.
(2) Bu Kanunda tanımlanmamış kavram ve terimleriçin, 4/1/1961 tarihli ve 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç HizmetKanunundaki tanımlar esas alınır.
İKİNCİBÖLÜM
GenelHükümler
Disiplinsizliğin oluşması ve disiplin cezalarının niteliği
MADDE 4 – (1)Disiplinsizlik; bu Kanunda ayrıca hüküm bulunmayan hâllerde, kasten veyataksirle işlenebilir.
(2) Aynı fiil nedeniyle bu Kanundayazılı disiplin cezalarından birden fazlası verilemez.
(3) Bir fiilin birden fazladisiplinsizlik teşkil etmesi hâlinde ağır olan disiplin cezası verilir.
(4) Bir fiilin diğer kanunlarkapsamında idari yaptırıma bağlanmış olması, aynı fiile bu Kanun kapsamındadisiplin cezası verilmesine engel teşkil etmez.
(5) İlave hizmet ve görev yükümlülüğüsonucunu doğuran disiplin cezaları kapsamında, kamu veya hizmet yararınaolmayan keyfî görevler verilemez.
Disiplin soruşturması veya tahkikatın adli soruşturma veya kovuşturmadanbağımsızlığı
MADDE 5 – (1)Herhangi bir fiilden dolayı ilgili hakkında yapılan adli soruşturma veya kovuşturma,aynı fiilden dolayı ayrıca disiplin soruşturması ve tahkikat yapılmasını,disiplin cezası verilmesini ve bu cezanın yerine getirilmesini engellemez.
Takdir hakkının kullanımı
MADDE 6 – (1)Bu Kanunla disiplin cezası vermeye yetkilendirilmiş kişi ve kurullar, disiplincezası uygulanması ile ilgili takdir haklarını ölçülü, adaletli ve hakkaniyetlibir şekilde kullanırlar.
(2) Takdir hakkı mutlaka gerekçeliolarak kullanılır.
(3) Takdir hakkı kullanılırken;
a) Disiplinsizliğin işleniş biçimi,
b) Disiplinsizliğin işlendiği zamanve yer,
c) Disiplinsizliğin askeri hizmeteolumsuz etkisinin ağırlığı,
ç) Meydana gelen zarar veyatehlikenin ağırlığı,
d) Disiplinsizlik yapan personelinkast veya taksire dayalı kusurunun ağırlığı,
e) Disiplinsizlik yapan personelindaha önceki disiplin durumu,
f) Disiplinsizlik yapan personelinsamimi ikrarı ve gösterdiği pişmanlık,
gibi hususlar göz önüne alınır.
(4) İtiraz üzerine yetkili makamlartarafından verilen kararlar hariç olmak üzere, hiçbir idari makam tarafından,disiplin cezası ile ilgili takdir hakkının kaldırılması sonucunu doğuran birkarar verilemez veya uygulama yapılamaz.
ÜÇÜNCÜBÖLÜM
DisiplinAmirlerinin Görev ve Yetkileri
Disiplin soruşturması ve yetkiler
MADDE 7 – (1)Maiyetinden birinin disiplinsizlik teşkil edebilecek bir fiilini veya mesleğeaykırı tutum ve davranışını herhangi bir şekilde öğrenen disiplin amirleri,olayın araştırılması gerektiğine kanaat getirirse, yazılı olarak görevlendireceğisoruşturmacılar vasıtasıyla ya da şahsen disiplin soruşturması yapar.
(2) Disiplin soruşturmacısı olarak tek bir kişigörevlendirilebileceği gibi en az üç kişiden oluşan bir heyet degörevlendirilebilir.
(3) (Mülga:16/7/2020-7250/16md.)
(4) (Ek:2/1/2017-KHK-681/88 md.; Aynen kabul:1/2/2018-7073/87 md.) Milli Savunma Bakanınca gerek görülmesihalinde Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığınca da disiplin soruşturmasıyürütülebilir.[2]
(5) Heyet başkanı hariç olmak üzere gerek görülmesihâlinde, hakkında disiplin soruşturması yapılacak kişiden rütbe veya kıdemcedaha aşağıda heyet üyeleri görevlendirilebilir.
(6) Disiplin soruşturmacıları ve heyeti,kendilerini görevlendiren disiplin amiri adına; disiplin soruşturmasıyla ilgilibilgi ve belgeleri toplama, savunma alma, tanık dinleme, bilirkişigörevlendirme, keşif yapma, hâkim veya savcı kararı gerektirmeyen durumlardakriminal inceleme yaptırma da dâhil olmak üzere her türlü inceleme yapma veilgili makamlarla yazışma yetkisini haizdir.
Disiplin amirinindisiplin cezası verme yetkisi
MADDE 8 – (1) Disiplinsizliği tespit edilen personeledisiplin amiri tarafından bu Kanundaki esaslara uygun olarak disiplin cezasıverilir.
(2) Bu Kanunda belirlenmiş olan disiplinsizliklerenitelik ve ağırlıkları itibarıyla benzer eylemlerde bulunanlara, eylemleri adliveya askeri suç teşkil etse dahi aynı neviden disiplin cezaları verilebilir.
(3) Disiplin amiri olabilmek için;
a) Amir konumunda olunması,
b) Disiplin cezası verilecek personelden rütbe veyakıdemce büyük olunması,
c) Disiplin cezası verilecek kişinin subay,astsubay (…)[3]ve uzman erbaş statüsünde olması hâlinde, ilgili mevzuata göre bu personelesicil verme yetkisinin bulunması,(3)
gerekir.
(4) Disiplin amirlerinin verebilecekleri cezalarekli (1) sayılı çizelgede gösterilmiştir.
(5) Daha üst rütbeli bir kadroya vekâleten atananveya görevlendirilenler, vekâlet ettikleri kadroda gösterilen rütbenin sahipolduğu disiplin cezasına ilişkin yetkileri kullanır.
(6) Disiplin cezasının tebliğinden önce disiplinsizlikyapan personelin disiplin amiri değişmiş ise, disiplin cezası verme yetki vesorumluluğu yeni disiplin amirine geçer.
(7) Disiplin cezası verme yetkisi bulunmayanamirler, kendilerine bağlı personelin disiplinsizlikleri hakkında disiplinamirine başvurabilir.
(8) (Ek:22/1/2015-6586/100 md.) Amir değişikliğini meydana getiren; bir aydan fazlasüreli kurs ile bir aydan fazla üç aydan az süreli geçici görevlendirmelerdedisiplin amiri olabilmek için üçüncü fıkranın (c) bendinde düzenlenen sicil vermeyetkisinin bulunması şartı aranmaz.
(9) (Ek: 3/10/2016-KHK-676/73 md.; Aynen kabul: 1/2/2018-7070/59 md.) 31/7/1970 tarihlive 1325 sayılı Millî Savunma Bakanlığı Görev ve Teşkilâtı Hakkında Kanunun 1inci maddesinde sayılan makamlara atananlardan; anılan maddenin dokuzuncufıkrasındakiler rütbe karşılıkları, Özel Kalem Müdürü, Basın ve Halklaİlişkiler Müşaviri ile taşra teşkilatındaki makam sahipleri albaylar, şubemüdürleri ise yarbaylar gibi, bu Kanuna tabi personele disiplin veya üstdisiplin amiri olarak ek-1 sayılı çizelgede gösterilen cezaları verebilirler.
Üst disiplinamirlerinin disiplin cezası verebileceği hâller
MADDE 9 – (1) Bu Kanunda belirlenmiş istisnalar hariç,aşağıdaki hâllerde disiplin soruşturması yapma ve disiplin cezası verme görevve yetkisi üst disiplin amirleri tarafından da kullanılabilir:
a) Disiplinsizlik, daha ağır bir disiplin cezasıverilmesi amacıyla kendisine iletilmiş veya kendisi tarafından buna gerekgörülmüşse
b) Disiplinsizliğe bizzat şahit olmuşsa
c) Disiplinsizlik, resmî saygınlığına ve makamınakarşı işlenmişse
ç) Disiplinsizlik, emri altında bulunan çeşitlikıta, karargâh ve kurumlara bağlı birden fazla kişi tarafından işlenmişse
d) Bu Kanuna görecezalandırılması zorunlu olan bir disiplinsizlik, bilinmesine rağmen kendindenönceki disiplin amirleri tarafından cezasız bırakılmışsa
(2) Birinci fıkra kapsamındaki yetkilerin üstdisiplin amirlerince kullanılmaması durumunda, disiplin cezası verme görev veyetkisi disiplin amiri tarafından kullanılır.
Disiplin amirlerininikaz ve disiplin eğitimine alma yetkisi
MADDE 10 – (1) Amirlerin; maiyetine hatalarını göstermesi,maiyetini eleştirmesi, sözlü veya yazılı olarak ikazı disiplin cezası sayılmaz.
(2) Disiplin amirleri, disiplin yönündeneğitilmesine ve ıslah edilmesine katkı sağlamak amacıyla maiyetine ilave görevve sorumluluklar verebilir. Verilecek görev ve sorumluluklar; işlenen fiilinniteliğine, personelin statüsüne, rütbesine ve makamına uygun ve ölçülü olur.Bu kapsamda verilen görevler hizmete yönelik emir olarak kabul edilir.
DÖRDÜNCÜBÖLÜM
Subay,Astsubay (…)[4]ve Uzman Erbaşlar ile Sözleşmeli Erbaş ve Erler Hakkında Uygulanacak Cezalar veCezalandırmayı Gerektiren Disiplinsizlikler(4)
Disiplincezaları(4)
MADDE 11 – (1) Subay, astsubay (…)(4) ve uzmanerbaşlar ile sözleşmeli erbaş ve erler hakkında verilebilecek disiplin cezalarıağırlık derecesine göre aşağıda belirtilmiştir:(4)
a) Uyarma
b) Kınama
c) Hizmete kısmi süreli devam
ç) Aylıktan kesme
d) Hizmet yerini terk etmeme
e) Oda hapsi
f) Silahlı Kuvvetlerden ayırma
(2) Uyarma, kınama, hizmete kısmi süreli devam veaylıktan kesme cezaları disiplin amirleri tarafından; hizmet yerini terk etmemeve oda hapsi cezaları disiplin kurulları ve disiplin amirleri tarafından;Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası yüksek disiplin kurulları tarafındanverilir.
Disiplincezalarının yerine getirilme şekilleri
MADDE 12 – (1) Uyarma cezası; personele, görevinin icrasındaveya hâl ve hareketlerinde daha dikkatli olması gerektiğinin yazı ilebildirilmesidir.
(2) Kınama cezası; personele, görevinin icrasındaveya hâl ve hareketlerinde kusurlu olduğunun yazı ile bildirilmesidir.
(3) Hizmete kısmi süreli devam cezası; disiplincezası verilen personele mesai sonrasında günde üç saati ve her hâlde saat24.00’ü geçmeyecek şekilde, kadro görevinde veya kadro görevi dışında statüsüneuygun askeri hizmetlerin yaptırılmasıdır. Ceza, tatil günleri dışında yerinegetirilir ve cezanın yerine getirilmesi esnasında personel hizmette sayılır.Cezanın yerine getirilme şekline ilişkin hususlar, cezayı veren disiplin amiritarafından ilgiliye tebliğ edilir.
(4) Aylıktan kesme cezası; disiplin cezası verilenpersonelin, sosyal güvenlik mevzuatına göre hesaplanan prime esas kazançtutarından ekli (1) sayılı çizelgede belirtilen oranlarda kesinti yapılmasıdır.Ceza, aylığı tahakkuk ettiren birimce personelin aylığından kesilmek suretiyleyerine getirilir. Aylıktan kesme tam lira üzerinden yapılır ve kuruşlar dikkatealınmaz.
(5) Hizmet yerini terk etmeme cezası; personelinmesai bitiminden sonra görev yaptığı yerden ayrılmayıp resmî daire, kışla,eğitim alanları ile sair yerlerdeki hizmetine devam etmesidir. Bu ceza disiplinamirleri tarafından ekli (1) sayılı çizelgeye göre; disiplin kurullarıtarafından dört ila on güne kadar verilebilir. Ceza verilen personel için uygunbir yatma yeri tahsis edilir. Tatil günlerinde cezanın yerine getirilmesine araverilir. Cezanın yerine getirilmesi sırasında, hizmete ilişkin hâller hariç,günde toplam bir saati geçmemek üzere ziyaretçi kabul edilebilir.
(6) Oda hapsi cezası; bu amaçla tahsis edilecekhapis odasında yerine getirilir. Hapis odalarının kapısında nöbetçibulundurulur. Oda hapsi cezası alan personel, cezanın yerine getirilmesisüresince emir veremez ve genel hizmet yapamaz. Ceza;
a) Seferberlik ve savaş zamanında;
1) Bu Kanunda belirlenmiş tüm disiplinsizlikhâllerinde disiplin amirleri tarafından ekli (1) sayılı çizelgeye göreverilebilir.
2) Bu Kanuna göre hizmet yerini terk etmeme cezasıile cezalandırılmayı gerektiren disiplinsizlik hâllerinde, disiplin kurullarıtarafından on günden otuz güne kadar verilebilir.
b) Barış zamanında; Türk karasuları dışında bulunangemilerde görev yapan personele, sadece buralarda bulunduğu süre içindeişledikleri ve hizmet yerini terk etmeme cezası ile cezalandırılmayı gerektirendisiplinsizlikler için gemi komutanı tarafından, 14 üncü maddede belirlenmişesaslar çerçevesinde verilebilir.
SilahlıKuvvetlerden ayırma cezası
MADDE 13 – (1) Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası, personelintabi olduğu mevzuat hükümlerine göre Türk Silahlı Kuvvetlerinden ilişiğininkesilmesi veya durumuna göre sözleşmesinin feshedilmesi sonucunu doğurur. Bucezayı alanlar, seferberlik ve savaş hâlleri haricinde Türk SilahlıKuvvetlerinde herhangi bir şekilde görev alamazlar. (Ek cümle:1/2/2018-7073/90 md.)Yükümlülük veya sözleşme süresi sona ermeden Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasıalan personel, kalan yükümlülük veya sözleşme süresince Milli Savunma Bakanlığıve/veya Türk Silahlı Kuvvetleri nam ve hesabına verilen eğitimler, kurslar veseminerler sonucunda elde ettikleri diploma, sertifika, uzmanlık belgesi, kursbitirme belgesini kullanamazlar ve bunlara bağlı olarak herhangi bir meslekicra edemezler.
(2) (Değişik:2/1/2017-KHK-681/91 md.; Aynen kabul: 1/2/2018-7073/90md.) Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası; Milli Savunma Bakanlığı vekuvvet komutanlıklarında oluşturulacak yüksek disiplin kurulları tarafındanverilir. Kararlar, ilgisine göre Milli Savunma Bakanı veya ilgili kuvvetkomutanı onayı ile yerine getirilir. General ve amiraller hakkında ise MilliSavunma Bakanlığı yüksek disiplin kurulu tarafından verilir ve bu kararlarCumhurbaşkanının onayı ile yerine getirilir.[5]
(3) Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası; disiplinamirlerinden en az ikisinin teklifi üzerine yüksek disiplin kurullarıtarafından verilebileceği gibi, eldeki bilgi ve belgelere göre yüksek disiplinkurulları tarafından resen de verilebilir. (…)[6] MilliSavunma Bakanının eldeki bilgi ve belgelere ya da gerekli görmesi üzerineyaptırdığı disiplin soruşturması sonucuna göre hakkında bu cezanın verilmesinekanaat getirdiği personelin dosyaları bir karar verilmek üzere doğrudan yetkiliyüksek disiplin kuruluna sevk edilir.[7]
(4) (Değişik:2/1/2017-KHK-681/91 md.; Değiştirilerek kabul:1/2/2018-7073/90 md.) (Değişik cümleler:16/7/2020-7250/17 md.) Kuvvetkomutanlıklarında teşkil edilecek yüksek disiplin kurulları; kurmay başkanınınbaşkanlığında personel, istihbarat, harekât, lojistik ve savunma planlama veproje yönetim başkanları, tayin dairesi başkanı, hukuk hizmetleri başkanı ileyüksek disiplin kurulu işlemlerinin yürütülmesinden sorumlu şube müdüründenoluşur. Milli Savunma Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında görevli personelhakkında karar vermek üzere teşkil edilecek Milli Savunma Bakanlığı YüksekDisiplin Kurulu; Bakan Yardımcısının başkanlığında, Personel Genel Müdürü,Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü, Personel Genel Müdür Yardımcısı ve HukukHizmetleri Genel Müdür Yardımcısından oluşur. General ve amiraller hakkındakarar vermek üzere Milli Savunma Bakanlığında teşkil edilecek Yüksek DisiplinKurulu; Milli Savunma Bakanının başkanlığında, Genelkurmay Başkanı, ilgiliKuvvet Komutanı, Bakan Yardımcısı, Genelkurmay Personel Başkanı, HukukHizmetleri Genel Müdürü ile Personel Genel Müdüründen oluşur. Yüksek disiplin kurullarında kararlaroy çokluğu ile alınır. Oylar dağılırsa, hakkında tahkikat yapılanın en çokaleyhinde olan oy, çoğunluk elde edilinceye kadar kendisine daha yakın olan oyatabi olur.
(5) Yüksekdisiplin kurulları; gerekli gördükleri takdirde, ilgilinin özlük dosyasını veher nevi evrakı incelemeye, ilgili birlik, kurum ve karargâhlardan bilgialmaya, hâkim veya savcı kararı gerektirmeyen durumlarda kriminal incelemeyaptırma da dâhil olmak üzere her türlü inceleme yaptırmaya, tanık ve bilirkişidinlemeye, keşif yapmaya veya yaptırmaya yetkilidirler.
(6) Silahlı Kuvvetlerden ayırmacezasının verilmesine ilişkin sürecin; disiplin amirlerinin teklifi ilebaşlatılması hâlinde süreci başlatan disiplin amiri tarafından, diğerdurumlarda ise yetkili komutanlıklar vasıtası ile yüksek disiplin kurullarıtarafından hakkında karar verilecek personelin savunması alınır. Yazılı savunmaharicinde, yüksek disiplin kurulu tarafından gerek görülmesi veya personelintalepte bulunması hâlinde personel sözlü olarak da ifade vermeye çağrılabilir.Firar ve izin tecavüzü gibi ilgilinin bulunamaması nedeniyle savunma almayıimkânsız hâle getiren zorunlu hâller (…)[8] gereğinceverilecek Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasında savunma alınmaz.(8)
(7) Silahlı Kuvvetlerden ayırmacezası alan yedek subaylar ve yedek astsubaylar, ilgili kanunlara görebelirlenen kalan askerlik hizmetlerini er rütbesi ile tamamlarlar.[9]
(8) Türk Silahlı Kuvvetlerindesözleşmeli statü ile görev yapan personelin sözleşmelerinin feshine ilişkinözel kanunlarındaki hükümler ile Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayırma veçıkarmaya ilişkin diğer kanunlarda düzenlenmiş hükümler saklıdır.
(9) (Ek:16/7/2020-7250/17 md.) Türk Silahlı Kuvvetlerinden çeşitlinedenlerle ilişiği kesilmiş olanlar hakkında, ilişikleri kesilmeden önceSilahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesini gerektiren bir disiplinsizliğiişlemeleri nedeniyle 39 uncu maddedeki zamanaşımı süresi dolmadan önce, SilahlıKuvvetlerden ayırma cezası verilir.
Cezanın ağırlaştırılması ve disiplin amirlerinin takdir hakkı
MADDE 14 – (1)Disiplinsizliğin işlendiği tarihten geriye doğru; iki yıl içinde aynıdisiplinsizlikten dolayı disiplin cezası alınmış olması veya bir yıl içindeaynı derece cezayı gerektiren başka disiplinsizliklerden dolayı iki defa cezaalınmış olması hâllerinde, Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası hariç, bir dereceağır ceza verilir.
(2) Disiplin amirleri, personelin;olumlu hizmet, sicil ve disiplin safahatı ile eylemin niteliğini göz önünealarak bir derece hafif ceza uygulayabilir.
(3) Disiplin amirleri, uyarma, kınamave hizmete kısmi süreli devam cezalarını gerektiren disiplinsizliklerindendolayı personeline disiplin cezası vermeyebilir.
(4) Maiyetinden birinin hizmet yeriniterk etmeme cezasını gerektiren disiplinsizliğini tespit eden disiplin amiri;yetkisi dâhilinde disiplin cezası verebileceği gibi, hizmet, sicil ve disiplinsafahatı ile eylemin niteliğini göz önüne alarak bu personeli disiplin kurulunada sevk edebilir.
(5) Barışzamanında, Türk karasuları dışındaki gemilerde hizmet yerini terk etmeme cezasıgerektiren bir disiplinsizlik yapan personele, eylemin niteliği ve disiplineolan olumsuz tesiri göz önüne alınarak gemi komutanı tarafından hizmet yeriniterk etmeme cezası yerine ekli (1) sayılı çizelgeye uygun olarak oda hapsicezası verilebilir. Verilen bu cezanın karasuları dışında yerine getirilemeyenkısmı hizmet yerini terk etmeme cezası olarak yerine getirilir.
Uyarma cezasını gerektiren disiplinsizlikler
MADDE 15 – (1)Uyarma cezasını gerektiren disiplinsizlikler şunlardır:
a) Emri mütalaa etmek: Usulüne uygunolarak kendisine verilmiş olan bir emir üzerine; emrin uygun olmadığı, yanlışverildiği, yapılamayacağı ve benzeri şekillerde amirini alenen eleştirmek veyaamire karşı itirazda bulunmaktır. Amir tarafından karar verilene kadar astınfikrini savunması veya emrin kanunsuz olduğu hususundaki kanaatini belirtmekiçin amire yaptığı itiraz, bunları yaparken oluşabilecek diğerdisiplinsizlikler saklı kalmak kaydıyla bu kapsamda disiplinsizlik teşkiletmez.
b) Görevde kayıtsızlık: Görevdeyken,yetkili makamlar tarafından izin verilen durumlar haricinde görevle veya askerihizmetle ilgisi olmayan işlerle uğraşmaktır.
c) Hizmet dışındayken amir veya üstesaygısızlık: Hizmet dışında, bilinen ve tanınan amir veya üstlere karşısaygısızlık teşkil edebilecek fiillerde bulunmaktır.
ç) Mesai çizelgesine uymamak: Özürsüzveya izinsiz olarak, mesaiye geç gelmek veya erken ayrılmak veya günlük mesaiçizelgesine riayet etmemektir.
d) Kılık ve kıyafeti bozuk olmak:Kılık ve kıyafet ile ilgili olarak nizamlarda ve önceden belirlenmiş kurallarariayet etmemektir.
e) Usulsüz müracaat veya şikâyettebulunmak: Türkiye Büyük Millet Meclisine yapılan müracaatlar hariç olmak üzere,kanun ve nizamlarla belirlenmiş usul ve kurallara riayet etmeden yazılı, sözlüveya elektronik olarak müracaat veya şikayette bulunmaktır.
f) İsraf etmek: Yetkili makamlarcabelirlenmiş tasarruf tedbirlerine riayet etmemek veya kullanımına sunulan kamukaynağının harcanmasında gösterilmesi gereken makul seviyedeki özenigöstermemektir.
g) Saygısız davranmak: Aynı rütbeveya kıdemde bulunulan ya da amir veya maiyet ilişkisi içinde olunmayankişilere söz ve hareketlerle sataşmak veya kötü muamelede bulunmaktır.
ğ) Başkalarını kötülemek: Amirleri,üstleri veya çalışma arkadaşları hakkında ve onların bulunmadığı ortamlarda,onların işlem, eylem ve kişilikleri hakkında kötüleyici veya konuştuğukişilerde kötü intiba yaratacak tarzda olumsuz sözler söylemektir.
h) Askeri nezaket kurallarınauymamak: Nizamlarla belirlenmiş olan askeri görgü, protokol ve davranışkurallarına aykırı bir biçimde tavır ve davranışlarda bulunmaktır.
ı) Hizmet haricinde yalan söylemek:Amir veya üstü tarafından denetim ve gözetim sorumluluğu kapsamında sorulansorulara kasten doğru yanıt vermemektir.
i) Selamlama yapmamak: Selamlama ileilgili olarak nizamlarla belirlenmiş kurallara riayet etmemektir.
j) Zamana riayet etmemek: Belirlizamanda yapılması gereken faaliyetlerde özürsüz olarak geç kalmaktır.
k) Mesai dışında aşırı alkolkullanımı: Mesai dışında sivil veya üniformalı olarak aşırı alkol alarakkişisel veya kurumsal imaj kaybı oluşturacak olumsuz davranışlarda bulunmaktır.
l) Görev dönüşü tekmil vermemek:Verilmiş bir emrin icrası veya sonuçları hakkında emri verene bilgi vererekmüteakip emirlerini almamaktır.
m) Kişisel ve çevre temizliğinedikkat etmemek: Askeri hizmet esnasında belirlenmiş olan kişisel veya çevretemizliği ile ilgili kurallara riayet etmemektir.
n) Kendini geliştirmede yetersizkalmak: Görevini etkin olarak yapabilmesini sağlayacak bilgi ve görgününkazanılmasında göstermesi gereken gayreti göstermemektir.
Kınama cezasını gerektiren disiplinsizlikler
MADDE 16 – (1)Kınama cezasını gerektiren disiplinsizlikler şunlardır:
a) Amir veya üste nezaketsizlik:Hizmette veya hizmete ilişkin hâllerde amir veya üste karşı saygısızlık teşkiledecek nitelikte olmayan ancak askeri nezaket, protokol ve terbiye kurallarınaaykırılık teşkil eden fiillerde bulunmaktır. Askeri nezaket, protokol veterbiye kurallarının astlara veya maiyete önceden ilan veya tebliğ olunmasıveya bu disiplinsizliği yapan kişinin makam ve rütbesi itibarıyla bu kurallarıbiliyor olması gerektiğinin objektif olarak kabul görmesi hâlinde disiplincezası verilebilir.
b) Meslek etiğine aykırı davranıştabulunmak: Önceden ilan veya tebliğ edilmiş olan mesleki etik davranışkurallarına aykırı şekilde tavır ve davranışlarda bulunmaktır.
c) Küfürlü konuşmak: Aynı rütbe veyakıdemdeki arkadaşlarına veya astlarına karşı, terbiye ve adaba uygun olmayansözlerle konuşmaktır.
ç) Askeri silsileyi bozarak hareketetmek: Müsaade edilmediği hâlde veya durumun gerektirdiği hâller haricinde,herhangi bir talebini askeri silsileye riayet etmeyerek doğrudan daha üstamirlerine iletmektir.
d) Uygun olmayan hitaplarda bulunmak:Çevresindekilere; nizamlar, emirler ve askeri teamüller ile belirlenmiş olanhitap şekilleri haricinde hitaplarda bulunmaktır.
e) Sorumluluktan kaçmak: Kanun ve nizamlarile kendisine tevdi edilmiş görevlerin gerektirdiği sorumluluğu üstlenmektenimtina ettiğini gösterecek tavır ve davranışlarda bulunmaktır.
f) Askeri eşyayı uygun kullanmamak:Hizmete tahsisli bir askeri eşyayı düzgün ve talimatlara uygun kullanmayarakonun zarar görmesine veya aşırı yıpranmasına sebebiyet vermektir.
g) Sağlığın korunması kurallarınauymamak: Sağlığın korunması veya salgın ve bulaşıcı hastalıkların önlenmesiiçin yetkili makamlarca yürürlüğe konulmuş tedbirlere uymamak veya hizmet verdiğiortamdaki kişilerin sağlığını tehlikeye düşürecek fiillerde bulunmaktır.
Hizmete kısmi süreli devam cezasını gerektiren disiplinsizlikler
MADDE 17 – (1)Hizmete kısmi süreli devam cezasını gerektiren disiplinsizlikler şunlardır:
a) Üste saygısızlık: Hizmette veyahizmete ilişkin hâllerde üste gösterilmesi gereken saygıyı kasıtlı olarakgöstermemek veya yetkili olduğu durumlarda üstün yapmış olduğu ikaz, tenkitveya muahezeyi saygı ile kabul edip dinlememektir.
b) Görev yerini izinsiz terk etmek:Kıtasından veya görev yerinden yirmi dört saati geçmeyecek şekilde kaçmak veyakabul edilebilir bir mazereti olmaksızın mesaiye bir tam mesai günügelmemektir.
c) Temaruz: Bazı isteklerini yerinegetirmek, kişisel bir menfaat sağlamak, görev veya sorumluluktan kaçmak gibiamaçlarla hastalığını abartmak veya olmadığı hâlde bir rahatsızlığı varmış gibigöstererek sağlık kuruluşlarına sevkini sağlamak suretiyle günlük mesainin birkısmına katılmamaktır.
ç) Uygunsuz davranışlarda bulunmak:Türk Silahlı Kuvvetlerine ve temsil ettiği makam, rütbe veya statünün onur vevakarına uygun olmayan fiillerde bulunmaktır.
d) Ketum davranmamak: Görevi ileilgili gizli olmayan ancak açıklanmaması gereken bir bilgiyi yetkisiz kişilerinöğrenebileceği bir şekilde açıklamaktır.
Aylıktan kesme cezasını gerektiren disiplinsizlikler
MADDE 18 – (1)Aylıktan kesme cezasını gerektiren disiplinsizlikler şunlardır:
a) Amire saygısızlık: Hizmette veyahizmete ilişkin hâllerde amire gösterilmesi gereken saygıyı kasıtlı olarakgöstermemek veya amirin yapmış olduğu ikaz, tenkit veya muahezeyi saygı ilekabul etmemektir.
b) Yalan söylemek: Askeri hizmeteilişkin veya görevle ilgili konu ve durumlarda amirlere veya bilgi vermekleyükümlü olduğu kişi ve makamlara kasıtlı olarak gerçeğe aykırı ve yanlışbeyanda bulunmaktır.
c) Hizmetle ilgisi olmayan emirvermek: Maiyetine hizmetle ilgisi olmayan emir vermektir.
ç) Maiyetinin gözetiminde ihmalgöstermek: Astlarının ve emri altındakilerin denetim, kontrol ve gözetimindeihmal göstermektir.
d) Ayrımcılık yapmak: Görevdeykendil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzerisebeplerle ayrım yaparak işlem tesis etmek ve bu suretle görev yerindehuzursuzluğa neden olmaktır.
e) Yasak edilen yerlere girmek: Resmîüniforma ile genelev, kumarhane, meyhane, bar ve benzeri yerler ile girilmesigarnizon komutanlıklarınca yasaklanmış diğer yerlere girmektir.
f) Kayırma talep etmek: Özlük haklarıile ilgili ya da başka bir kişisel menfaat temini için başkalarını aracı koyup,öncelik ve ayrıcalık talep etmektir.
g) Maiyetinden hediye kabul etmek:Maiyetinde çalışan personel tarafından verilen ve makul bir seviyenin üstündemaddi değeri olan bir hediyeyi kişisel menfaat elde etmek amacıyla kabuletmektir.
ğ) Hizmetteyken siyasi içeriklikonuşmak: Mesai içerisinde veya hizmete ilişkin durumlarda siyasi içeriklikonuşmalar yapmaktır.
h) Yasaklanmış faaliyetlere katılmak:Yetkili makamlarca yasaklanmış olan toplantı, gösteri, yürüyüş ve benzerifaaliyetlere iştirak etmektir.
ı) İzinsiz olarak garnizonu terketmek: İzinli olmadığı hâlde görev yaptığı garnizon hudutlarını terk etmektir.
i) Ulaşım güvenliğini ihlal etmek:İzin, istirahat, hava değişimi, terhis ve benzeri nedenlerle görev yerine gidişve dönüşlerde terörle mücadele kapsamında emredilen yol güzergâhının dışınaçıkmak, belirlenen günler dışında seyahat etmek veya yapılan planlamaya aykırıseyahat etmektir.
Hizmet yerini terk etmeme cezasını gerektiren disiplinsizlikler
MADDE 19 – (1)Hizmet yerini terk etmeme cezasını gerektiren disiplinsizlikler şunlardır:
a) Emre itaatsizlik: Kasıtlı olarakhizmete ilişkin bir emri tam yapmamak ya da değiştirerek veya sınırını aşmaksuretiyle yapmaktır.
b) Kısa süreli kaçmak: Kıtasındanveya görev yerinden yedi günü aşmayacak ve bu süre içinde kendiliğinden gelecekşekilde kaçmak veya mesaiye gitmemektir.
c) İzin süresini geçirmek: İzin,istirahat veya hava değişimi süresini yasal veya kabul edilebilir bir mazeretiolmaksızın altı günü aşmayacak ve bu süre içinde kendiliğinden gelecek şekildegeçirmektir.
ç) Hizmete mahsus eşyaya zararvermek: Harp malzemesini veya hizmete tahsis edilmiş bir askeri eşyayı; kasıt,ihmal veya tedbirsizlik sonucu kaybetmek veya hasara uğramasına sebebiyetvermektir.
d) Hediye istemek veya borç almak:Maiyetinden veya astlarından hediye istemek veya her ne şekilde olursa olsunborç almaktır.
e) Maiyetinin disiplinsizliğihakkında soruşturma yapmamak: Maiyeti tarafından işlenen bir disiplinsizliğiöğrenmesine rağmen ceza vermeme takdir yetkisinin bulunduğu hâller dışındakasten disiplin soruşturması yapmayarak disiplinsizliği örtbas etmektir.
f) Asta kötü muamele yapmak: Astına,askeri usul ve kurallar dışında kötü davranmak, eziyet amacıyla hizmetinilüzumsuz yere güçleştirmek veya başkaları tarafından kötü muamelede bulunulmasınamüsamaha göstermektir.
g) Nöbet talimatına aykırı hareketetmek: Maddi bir zarar doğmasına sebebiyet vermeyecek şekilde, ilgili mevzuatkapsamındaki nöbet görevlerini yaparken, nöbet yerini terk etmek veyabelirlenmiş ve tebliğ edilmiş olan nöbet talimatındaki kurallara aykırı hareketetmektir.
ğ) Hoşnutsuzluk yaratmak: Çalıştığımesai ortamında söz veya fiilleri ile hizmetin yerine getirilmesini olumsuzyönde etkilemektir.
h) Tahrik: Asker kişileri, amirlerineveya üstlerine karşı itaatsizliğe, saygısızlığa, mukavemet göstermeye veyamüessir fiil işlemeye tahrik veya teşvik etmektir.
ı) Sarhoşluk: Tıbbi raporlaispatlanmak veya gizlenemeyecek derecede olmak şartıyla, göreve sarhoş gelmekveya görevdeyken alkollü içki içmektir.
i) Kumar oynamak: Askeri mahâl içindekumar oynamaktır.
j) Yasak edilen malzemeyibulundurmak: Kıta, karargâh ve kurumlarda ya da görev esnasında bulundurulmasıveya kullanılması emirle yasak edilen cep telefonu, bilgisayar, radyo, teyp,fotoğraf makinesi gibi görüntü, ses ve benzeri verileri ve bilgileri kaydeden,depolayan veya ileten her türlü cihaz ve aletler ile aksamlarını bulundurmakveya kullanmaktır.
k) İzinsiz üyelik: Meslekkuruluşları, dernek ve vakıf üyelikleri ile spor kulüplerinin faal üyeliklerineizin almaksızın girmektir.
l) Disiplin cezasının yerinegetirilmesine karşı gelmek: Yetkili kişi veya organlar tarafından verilendisiplin cezalarının, idari yaptırımların veya disiplinsizlik nedeniyle verilengörev ve sorumlulukların gereğinin yerine getirilmesine karşı çıkmak ve bukapsamda yapılması zorunlu olan görev ve yükümlülükleri tam olarak yerinegetirmemektir.
m) Kavga etmek: Meşru savunmayailişkin şartlar saklı kalmak kaydıyla, askeri mahâl içerisinde, fiilen birisinevurmaktır.
Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasını gerektiren disiplinsizlikler
MADDE 20 – (1)Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasını gerektiren disiplinsizlikler şunlardır:
a) Aşırı borçlanmak ve borçlarınıödeyememek: Nafaka, trafik kazası, doğal afet, personelin öngöremeyeceğişekilde ülke genelinde yaşanan olağanüstü ekonomik dalgalanmalar, anidevalüasyonlar, sağlık ve tedavi giderleri ile kefillik ve benzeri zorunlulukhâlleri hariç olmak üzere, aşırı derecede borçlanmaya düşkün olmak ve buborçlarını ödememeyi alışkanlık hâline getirmektir.
b) Ahlakizayıflık: Görevine, sosyal ve aile yaşantısına zarar verecek derecedemenfaatine, içkiye, kumara düşkün olmak veya Türk Silahlı Kuvvetlerininitibarını sarsacak şekilde yüz kızartıcı, utanç verici veya toplumun genelahlak yapısına aykırı fiillerde bulunmaktır.
c) Hizmete engel davranışlardabulunmak: Devletin ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin itibarına zarar vereceknitelikte tutum ve davranışlarda veya ağır suç veya disiplinsizlik teşkil edenfiillerde bulunmaktır.
ç) Gizli bilgileri açıklamak: Yetkisiolmadığı hâlde, devletin güvenliği ile iç ve dış siyasi yararlarına ilişkinelde ettiği gizli bilgileri yetkisiz kişi ve kuruluşlara vermek, ulaştırmakveya açıklamaktır.
d) İdeolojik veya siyasi amaçlıfaaliyetlere karışmak: Siyasi partilere girmek, ideolojik veya siyasifaaliyetlere karışmak, ideolojik veya siyasi amaçlarla disiplini bozucu tavırve davranışlarda bulunmaktır.
e) Uzun süreli firar etmek: Geçerlibir mazereti olmaksızın kesintisiz olarak bir yıldan fazla süre ile izinsüresini geçirmek veya firar hâlinde bulunmaktır.
f) Disiplinsizliği alışkanlık hâlinegetirmek: Disiplini bozucu tavır ve davranışlarda bulunmayı alışkanlık hâlinegetirmek veya aldığı disiplin cezalarına rağmen ıslah olmamaktır.
g) İffetsiz bir kimse ile evlenmekveya böyle bir kimse ile yaşamak: İffetsizliği anlaşılmış olan bir kimse ilebilerek evlenen veya evlilik bağını devam ettirmekte veya böyle bir kimseyiyanında bulundurmakta veya karı koca gibi herhangi bir kimse ile nikahsızolarak devamlı surette yaşamakta ısrar etmektir.
ğ) Gayri tabii mukarenette bulunmak:Bir kimseyle gayri tabii mukarenette bulunmak yahut bu fiili kendisinerızasıyla yaptırmaktır.
h) (Ek: 17/4/2017-KHK-690/13 md.; Aynen kabul: 1/2/2018-7077/12 md.) Terörörgütleriyle ilişkisi olmak: Terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olmak,bu örgütlere yardım etmek, kamu imkân ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeyeyönelik kullanmak ya da kullandırmak, bu örgütlerin propagandasını yapmaktır.
Disiplin ceza puanına bağlı olarak ayırma cezası verilmesi
MADDE 21 – (1) (Değişik: 1/2/2017-KHK-681/92 md; Değiştirilerek kabul:1/2/2018-7073/91 md.) Aşağıda belirtilen durumlar disiplinsizliğialışkanlık hâline getirme olarak kabul edilir ve bu durumlarda sözleşmeli subayve astsubaylar hariç subaylar ve astsubaylar hakkında ayırma cezasıverilebilir.
a) En son alınan disiplincezasının kesinleştiği tarihten geriye doğru son bir yıl içinde onsekizdisiplin cezası puanı veya en az iki farklı disiplin amirinden toplam onikidefa veya daha fazla disiplin cezası almak.
b) En son alınan disiplincezasının kesinleştiği tarihten geriye doğru son beş yıl içinde otuzbeşdisiplin cezası puanı veya en az iki farklı disiplin amirinden toplam yirmibeşdefa veya daha fazla disiplin cezası almak.
(2) Birinci fıkra kapsamında cezapuanlarının hesaplanması ekli (2) sayılı çizelgeye göre yapılır.
(3) (Ek:2/1/2017-KHK-681/92 md.; Aynen kabul:1/2/2018-7073/91 md.) Disiplin ceza puanına bağlı olarak ayırmacezası verilmesi istemiyle gelen dosyaların incelenmesi sonucunda yüksekdisiplin kurulunca, cezaların usulüne uygun verilmediğine veya ceza tayinindeobjektiflikten uzaklaşıldığına kanaat getirilirse verilen cezaların tamamınınveya bir kısmının kaldırılmasına yahut personelin görev yerinindeğiştirilmesine ve durumunun bir yıllık deneme süresi sonunda yenidenincelenmesine karar verilir.
BEŞİNCİBÖLÜM
AskeriÖğrenciler Hakkında Uygulanacak Cezalar ve
CezalandırmayıGerektiren Disiplinsizlikler
Askeri öğrenciler hakkında verilebilecek cezalar
MADDE 22 – (1)Askeri öğrencilere (…)[10]verilebilecek disiplin cezaları ağırlık derecesine göre aşağıda belirtilmiştir:
a) Kınama
b) İzinsizlik
(2) Kınama cezası; öğrencinin,disiplinsizlik teşkil eden davranışlarda bulunduğunun somut olarak tespitedilmesi ve bunun yazı ile bildirilmesidir. (Ek cümle: 22/1/2015-6586/102 md.) Bu ceza, disiplin amirleritarafından ekli (1) sayılı çizelgeye göre verilir.
(3) İzinsizlik cezası; öğrencinin,hafta sonu tatilinden faydalandırılmamasıdır. (Ek cümle: 22/1/2015-6586/102 md.) Bu ceza, disiplin amirleritarafından ekli (1) sayılı çizelgeye göre, öğrenci disiplin kurullarıtarafından ise üç hafta sonundan az olmamak üzere altı hafta sonuna kadar (busüre dâhil) verilir.
Askeri öğrencilere ceza verilmesini gerektiren disiplinsizlik hâlleri
MADDE 23 – (1)Kendilerine kanun, nizam ve emirlerle verilmiş görev ve sorumlulukları yerinegetirmeyen veya uyulması zorunlu olan kurallara uymayan veya yasaklananfiilleri yapan askeri öğrencilere durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göredisiplin cezası verilir.
(2) Askeri öğrencilerindisiplinsizlik teşkil edebilecek fiilleri ve bu fiillere verilebilecek disiplincezalarının türleri ve miktarı, disiplin amirlerinin kimler olacağı, öğrencidisiplin kurullarının kurulması, kurul kararlarına itiraz ve bu kurullarailişkin diğer hususlar, disiplin puanları, disiplinsizliklerde düşülecekdisiplin ceza puanları ile disiplin cezalarına bağlı idari işlemleryönetmelikle tespit edilir. Yönetmelikte aynı tür cezayı gerektiren eylemlerbakımından fiillerin nitelikleri göz önüne alınarak farklı disiplin cezapuanları öngörülebilir.[11]
Askeri öğrenciler hakkındaki özel kanun hükümleri
MADDE 24 – (1)Askeri öğrenciler hakkında, bu Kanuna aykırı olmayan özel kanunlarındakihükümler saklıdır.
ALTINCIBÖLÜM
Erbaşve Erler Hakkında Uygulanacak Cezalar ve
CezalandırmayıGerektiren Disiplinsizlikler
Erbaş ve erler hakkında verilebilecek cezalar
MADDE 25 – (1)Erbaş ve erlere (…)[12] verilebilecekcezalar ağırlık derecesine göre aşağıda belirtilmiştir:
a) İzinsizlik
b) İlave hizmet yükleme
c) Oda hapsi
ç) Hizmetten men
(2) İzinsizlik, ilave hizmet yüklemeve oda hapsi cezaları disiplin amirleri tarafından; hizmetten men cezası ise disiplinamirleri veya disiplin kurulları tarafından verilir.(12)
Verilen disiplin cezalarının yerine getirilme şekilleri[13]
MADDE 26 – (1)İzinsizlik cezası, erbaş ve erin hafta sonu tatilinden faydalandırılmamasıdır.
(2) İlave hizmet yükleme cezası;erbaş ve erin, mesai içinde, mesai sonrasında veya hafta sonu tatil günlerinde,nöbet hizmeti dâhil askeri hizmetlerde veya disiplinsiz davranışının ıslahedilmesine katkı sağlayacağı değerlendirilen ve bu kapsamda cezayı verendisiplin amirleri tarafından belirlenen bir vazifede aralıklı veya sürekliolarak ve günde sekiz saatten fazla olmamak üzere görevlendirilmesidir.
(3) Oda hapsi cezası; bu amaçlatahsis edilecek hapis odasında yerine getirilir. Hapis odalarının kapısındanöbetçi bulundurulur. Oda hapsi cezası alan erbaş ve erler, cezanın yerinegetirilmesi sırasında gerektiğinde askeri hizmetlerde kullanılabilirler. Ceza;
a) Seferberlik ve savaş zamanında,erbaş ve erlere;
1) Disiplin amirleri tarafından ekli(1) sayılı çizelgeye göre verilebilir.
2) Bu Kanuna göre hizmetten mencezası ile cezalandırılmayı gerektiren disiplinsizlik hâllerinde disiplinkurulları tarafından on günden otuz güne kadar verilebilir.
b) Barış zamanında; Türk karasularıdışında bulunan gemilerde görev yapan erbaş ve erlere sadece buralardabulundukları süre içinde işledikleri disiplinsizlikler nedeniyle, disiplin amirleritarafından 27 nci maddede belirlenmiş olan esaslar çerçevesinde verilebilir.
(4) Hizmetten men cezası;disiplinsizlik yapan erbaş ve erin, bozulan disiplinin yeniden tesis edilmesiamacıyla günlük hizmetten uzaklaştırılmasıdır. Bu ceza, disiplin kurullarıtarafından on beş günden az olmamak üzere otuz güne kadar bu süre dâhil veyadisiplin amirleri tarafından ekli (1) sayılı çizelgeye göre, bu Kanunundördüncü bölümünde yer alan aylıktan kesme ile hizmet yerini terk etmemecezalarını gerektiren disiplinsizlik hâllerinde verilebilir. Ceza alan erbaş veerler, ceza süresince mesai çizelgesindeki eğitim faaliyetlerine iştirakettirilmezler; ancak müşterek idari vazifelerin ifasında veya ihtiyaç duyulanaskeri hizmetlerde görevlendirilebilirler.(13)
Disiplin amirlerince cezalandırılabilecek disiplinsizlikler ve disiplinamirlerinin takdir hakkı
MADDE 27 – (1)İzinsizlik ve ilave hizmet yükleme cezaları; bu Kanunun dördüncü bölümünde yeralan uyarma, kınama veya hizmete kısmi süreli devam cezası gerektirendisiplinsizlik hâlleri ile nitelik ve ağırlıkları itibarıyla bunlara benzerdiğer eylemlerin yapılması hâlinde verilir.
(2) Birinci fıkra uyarınca verilecekdisiplin cezalarının türü ve miktarı; erbaş ve erin hizmet ve disiplin safahatıile eylemin niteliği göz önüne alınarak disiplin amirleri tarafından takdiredilir. Disiplin amirleri, erbaş ve erin olumlu hizmet safahatını dikkatealarak disiplin cezası vermeyebilir.
(3) Hizmetten men cezası veyaseferberlik ve savaş hâllerinde disiplin kurulları tarafından oda hapsi cezasıverilmesini gerektiren disiplinsizlikler; erbaş ve erin olumlu hizmet vedisiplin safahatı göz önüne alınarak disiplin amirleri tarafından yetkisidâhilindeki izinsizlik veya ilave hizmet yükleme cezalarından birisi deverilebilir. Bu durumda, erbaş ve erler disiplin kuruluna sevk edilmezler.
(4) Barış zamanında Türk karasularıdışındaki gemilerde herhangi bir disiplinsizlik yapan erbaş ve ere, eyleminniteliği ve disipline olan olumsuz tesiri göz önüne alınarak disiplin amiritarafından ekli (1) sayılı çizelgeye uygun olarak oda hapsi cezası verilebilir.Verilen bu cezanın karasuları dışında yerine getirilemeyen kısmı ilave hizmetyükleme cezası olarak yerine getirilir.
YEDİNCİBÖLÜM
DisiplinCezaları Dışındaki İdari Yaptırımlar ve
DisiplinCezalarının Etkileri
Geçici olarak kontrol altına alma tedbiri
MADDE 28 – (1)Ekli (1) sayılı çizelgede oda hapsi cezası vermeye yetkili kılınmış disiplinamirleri, diğer kanunlar ile verilmiş yakalama yetkisi haricinde aşağıdakidurumlardan birisi bulunduğunda veya benzer bir amaçla emri altındakilerigeçici olarak kontrol altına almaya veya aldırmaya yetkilidir:
a) Firar veya izin tecavüzündeykenyakalanarak birliğine teslim edilenlerin adli makamlar önüne çıkarılması
b) Kendisine, başkalarına veyaçevresine ya da hizmete ait bir eşyaya zarar vereceği açık bir şekilde belli olanlarınbu durumunun engellenmesi
c) Ciddi şekilde bozulan disiplininyeniden tesis edilmesi
ç) Askeri mahâlde bulunan sarhoşkişinin sarhoşluğun etkisi geçinceye kadar kontrol altında tutulmasınıngerekmesi
(2) Kontrol altında bulundurma, buamaç için hazırlanacak mekânlarda ve yirmi dört saati geçmeyecek şekildeuygulanır. Tedbir süresinin on iki saati geçmesi hâlinde, personelinyakınlarına ve bir üst disiplin amirine disiplin amiri tarafından en kısasürede bilgi verilir.
(3) Kontrol altına alınan kişi ileilgili olarak durumun gerektirdiği tedbirler, disiplin amirlerince alınır veyaalınması sağlanır.
Geçici olarak görevden uzaklaştırma ve görev yerini değiştirme tedbiri
MADDE 29 – (1)Disiplinsizlik veya suç teşkil edebilecek bir fiili nedeniyle hakkında yapılaninceleme ve araştırmanın emniyetli ve sıhhatli olarak devam etmesi amacıyla,görevi başında kalmasında sakınca görülecek subay, astsubay, (…)[14]uzman erbaş veya sözleşmeli erbaş ve erler idari izinli sayılarak görevindengeçici olarak uzaklaştırılabilir.(14)
(2) Geçici olarak görevdenuzaklaştırma kararı; sıralı disiplin amirlerinden birisinin veya disiplinsoruşturmacılarının teklifi üzerine ya da doğrudan disiplin amiri konumundakiasgari tugay ve eşiti ile daha üst seviyedeki birlik, karargâh veya kurumamirleri tarafından, on beş iş gününe kadar verilebilir. (Değişik son cümle: 25/7/2016- KHK-668/4 md.; Aynen kabul:8/11/2016-6755/4 md.) İhtiyaç duyulması halinde bu süre, bu fıkrada yazılımakamlarca bir katına; ilgili bakanın onayı ile de bir yıla kadarartırılabilir.
(3) Görevden uzaklaştırma tedbiri;süresi sonunda başka bir işleme gerek kalmadan ortadan kalkacağı gibi, gerekgörülmesi veya görevden uzaklaştırmaya neden olan fiilin herhangi bir suç veyadisiplinsizlik teşkil etmediğinin anlaşılması hâlinde kararı veren disiplinamiri tarafından sürenin tamamlanmasından önce de kaldırılabilir. Görevden ayrıkalınan süre hizmetten sayılır. Bu süre içinde ilgili personelin asker kişisıfatı devam eder, ancak emir veremez.
(4) Yapılan soruşturma sonunda, görevine devametmesinde kendisi veya birliği açısından sakıncalar bulunduğuna karar verilensubay, astsubay, (…)(14) uzman erbaş veya sözleşmeli erbaş ve erinbaşka bir göreve atanması, kısa süreliğine görevden uzaklaştırmaya yetkilimakamlar tarafından ilgili personeli atamaya yetkili makama teklif edilebilir.Atamaya yetkili makam tarafından, resen veya yapılan teklifin uygun görülmesiüzerine, ilgili personel zamana bağlı olmaksızın bulunduğu garnizonda veyabaşka garnizonda durumuna uygun başka bir kadroya ya da komutanlık emrineatanır.(14)
Disiplincezalarının idari işlemlere etkisi
MADDE 30 – (1) Disiplin cezaları ve diğer idari yaptırımlarailişkin bilgi ve belgeler, ilgililerin şahsi dosyalarına konularak muhafazaedilir ve kayıt altına alınır.
(2) (Değişik:2/1/2017-KHK-681/94 md.; Aynen kabul:1/2/2018-7073/93 md.) Subay, astsubay, uzman erbaşlar ile sözleşmelierbaş ve erlere verilen disiplin cezalarına ilişkin evrakın birer suretipersonelin mensubu olduğu kuvvet komutanlıklarına gönderilir.
(3) Disiplin cezaları ve diğer idari yaptırımlar,nitelik ve niceliklerine uygun olarak; personel hakkında yapılacak sicil,terfi, atama, ayırma, ilişik kesme, sözleşme feshi, özellikli görevlere seçimve benzeri idari işlemlerde göz önünde bulundurulur.
Disiplincezalarının idari etkileri[15]
MADDE 31 – (1) Disiplin amirleri veya disiplin kurullarıtarafından verilen hizmetten men cezası ile oda hapsi cezaları, yedek subaylar ,yedek astsubaylar ile erbaş ve erlerinaskerlik hizmet sürelerine eklenir ve bu kişiler o süre kadar geç terhisedilir. (Ek cümle:16/7/2020-7250/20 md.)Ancak, seferberlik ve savaş zamanı hariç, disiplin amirleri tarafındanerbaş ve erlere verilen hizmetten men cezaları nedeniyle askerlik hizmetsüresine eklenecek toplam süre otuz günü geçemez. Hizmet süresini uzatma sonucunu doğuran cezalar ilgilinin askerlikşubesine bildirilir.(15)[16]
(2) Yükümlülük süresinin uzaması hâlinde, personeleözlük hakları, statüsüne uygun olarak ödenmeye devam olunur.
SEKİZİNCİBÖLÜM
DisiplinKurulları ve Disiplin Subayı
Kuruluş
MADDE 32 – (1) (Değişik:2/1/2017-KHK-681/95 md.; Aynen kabul:1/2/2018-7073/94 md.) Bu Kanunla verilen görevleri yapmak üzere,asgari tugay (Deniz ve Hava Kuvvetlerinde eşidi) veya ihtiyaç duyulması hâlindedaha alt seviyedeki birlik, karargâh ve kurumlarda bir disiplin kurulu teşkiledilir.
(2) Disiplin kurullarının teşkil edileceği birlik,karargâh ve kurumlar, hizmet ihtiyacı göz önüne alınarak ilgili kuvvetkomutanlıkları (…)[17]tarafından belirlenir. Genelkurmay Başkanlığı ve Millî Savunma Bakanlığınadoğrudan bağlı birlik, karargâh ve kurumların hangisinde disiplin kurullarıteşkil edileceği Genelkurmay Başkanlığı ve Millî Savunma Bakanlığı tarafındanbelirlenir.(17)
(3) Aynı garnizonda; birdenfazla disiplin kurulu kurulması gereken kıta komutanlığı, karargâh ve kurumamirlikleri bulunursa, yeteri kadar disiplin kurulu kurulması ileyetinilebilir.
(4) (Değişik:2/1/2017-KHK-681/95 md.; Aynenkabul:1/2/2018-7073/94 md.) Disiplin kurullarının yetki alanı ilgilikuvvet komutanlıkları tarafından belirlenir. Birden fazla kuvvete mensupbirliklerin bulunduğu garnizonlardaki görev ve yetkiye ilişkin hususlar ilgilikuvvet komutanlıklarının teklifi üzerine Milli Savunma Bakanlığınca belirlenir.
Disiplin kurullarının oluşumu
MADDE 33 – (1)Disiplin kurulları; asgari binbaşı rütbesinde bir başkan ile meslekte beşyılını tamamlamış, başkandan kıdemsiz bir subay ve bir astsubay üye olmaküzere, disiplinsizlik yapan personelin astı olmayan toplam üç kişiden oluşur.Kurulun başkan ve üyeleri teşkilatında kurulduğu komutan veya askeri kurumamiri tarafından her yılın aralık ayında bir yıllığına görevlendirilir. Kurulüyeleri, zorunlu nedenler hariç görev süresi içinde değiştirilmezler. Görevsüresi bitenler yeniden görevlendirilebilir.
(2) Başkan veyaüyelerin olmadığı zamanlarda görev yapmak üzere asıl üye sayısı kadar yedek üyebulunur. Başkanın olmadığı zamanlarda en kıdemli üye başkan olur. Başkan veüyeler tahkikat süresi içinde disiplinsizlik yapan personelin ve birbirlerininen yakın amiri olamazlar.
(3) Subayların tahkikatında astsubayüye yerine görev yapmak üzere ayrıca bir subay üye belirlenir vegörevlendirilir. Disiplinsizlik yapanın astı konumunda olan üyelerin yerineyedek üyelerden, yedek üyeler arasında da uygun nitelikte personel bulunmuyorise birlik veya kurum içerisinden geçici görevlendirme yapılır.
(4) Disiplin kurullarının yetkisinegiren birliklerde bu Kanunda yazılı nitelikte başkan ve üye yoksa veya mevcutolanların görevlerini yapmalarına kanuni engeller bulunursa, uygun niteliktebaşkan ve üyelerin seçimi ve görevlendirmesi için en yakın kıta komutanı veyaaskeri kurum amirine başvurulur.
Disiplin kurullarının rütbe yönünden yetkisi
MADDE 34 – (1)Teşkilatında disiplin kurulu kurulan komutan veya askeri kurum amiri hakkındakidisiplin tahkikatı bir üst komutanlık veya askeri kurum amiri teşkilatındakurulan disiplin kurulunda yapılır. Ancak general ve amiraller hakkındakitahkikat Milli Savunma Bakanlığı Disiplin Kurulunda yapılır.[18]
Disiplin subayı[19]
MADDE 35 – (Değişik:20/11/2017-KHK-696/115 md.; Aynen kabul: 1/2/2018-7079/107 md.)
(1)Teşkilatında disiplin kurulu kurulan komutanlıklar veya askeri kurumamirlikleri ile Milli Savunma Bakanlığında bir disiplin subayı bulunur.
(2)Disiplin subayı, hukuk sınıfına mensup subaylar arasından atanır.
(3)Hukuk sınıfına mensup subaylar arasından atanmış disiplin subayının bulunmamasıyahut görevini yapmasını engelleyici sebeplerin bulunması halinde, disiplinsubaylığı görevi atama veya görevlendirme suretiyle diğer sınıflara mensupsubaylar tarafından yapılır. Atama yapılmaması hallerinde disiplin subayı,teşkilatında disiplin kurulu kurulan komutan veya askeri kurum amiri ile MilliSavunma Bakanı tarafından kıtada en az bir yıl hizmet görmüş olan ve taksirlisuçlar dışında bir suçtan hükümlü bulunmayan subaylar arasındangörevlendirilir.
(4)İhtiyaç duyulması halinde bir subay veya astsubay disiplin subayı yardımcısıolarak görevlendirilebilir veya atanabilir. Ayrıca disiplin subaylıklarında vedisiplin kurullarında yazı işleri müdürlüğü ve tutanak kâtipliği yapmak üzereyeteri kadar personel de görevlendirilir.
(5)Teşkilatında disiplin kurulu kurulan komutan veya askeri kurum amiri;
a) Subay ve astsubaylar dışındakiasker kişilerle ilgili 37 nci maddenin ikinci ve üçüncü fıkralarındaki onayyetkisi ile 42 nci maddenin birinci fıkrasındaki itiraz yetkisini,
b) 37 nci maddenin dördüncüfıkrasındaki yetkisini,
hukuk hizmetleri başkanı veya birimamirine yazılı olarak devredebilir.
Disiplin kurulunun görev ve yetkileri
MADDE 36 – (1)Disiplin kurulu, bu Kanunda belirtilmiş diğer görevlerinin yanı sıra;
a)Disiplin amirlerince sevk edilmesi hâlinde; subay, astsubay, uzman jandarma,uzman erbaşlar ile sözleşmeli erbaş ve erlerin hizmet yerini terk etmeme cezasıgerektiren disiplinsizliklerine ilişkin tahkikatı yapmak veya yaptırmak vehizmet yerini terk etmeme cezası ile cezalandırmakla,
b) Disiplin amirlerince sevk edilmesihâlinde; erbaş ve erlerin hizmetten men cezası gerektiren disiplinsizliklerineilişkin tahkikatı yapmak veya yaptırmak ve hizmetten men cezası ilecezalandırmakla,
görevli ve yetkilidir.
(2) Seferberlik ve savaş hâlimüddetince işlenen ve disiplin kurullarının görevine giren disiplinsizliklere;hizmet yerini terk etmeme veya hizmetten men cezası yerine, aynı esaslarla vebu Kanunda belirlenen sürelerle oda hapsi cezası verilir.
(3) Disiplinkurulu, yapacağı tahkikatın her safhasında istem üzerine veya gerek görmesidurumunda; ilgililerin özlük dosyasını ve her nevi evrakı incelemeye, ilgilikıta, karargâh, kurum veya amirlerden bilgi almaya, belge istemeye, tanık vebilirkişi dinlemeye, keşif yapmaya, hâkim veya savcı kararı gerektirmeyendurumlarda kriminal inceleme yaptırma da dâhil olmak üzere, tahkikatıaydınlatacak her türlü idari işlemi yapmaya veya yaptırmaya yetkilidir.
Yapılacak tahkikat usulü
MADDE 37 – (1)Disiplin kuruluna sevk edilmesi gereken disiplinsizliklere ilişkin disiplinsoruşturma evrakı, disiplin amiri kanaat raporu da eklenerek yetkili disiplinkurulunun bulunduğu yerdeki disiplin subaylığına, disiplinsizliğinöğrenilmesinden itibaren en geç otuz gün içinde gönderilir.
(2) Disiplin subayı tarafındanyapılan inceleme sonunda;
a) (Değişik: 20/11/2017-KHK-696/116 md.; Aynen kabul: 1/2/2018-7079/108md.) Bir suçun işlendiğinin tespit edilmesi halinde dosyanın bir suretininilgili Cumhuriyet başsavcılığına gönderilmesine,
b) Disiplin kurulunun görev alanınagirmeyen bir disiplinsizlik tespit edilmesi hâlinde, gerekçesi ile birlikteevrakın ilgili disiplin amirine iade edilmesine,
teşkilatında disiplin kurulu kurulankomutan veya askeri kurum amirinin onayıyla karar verilir.
(3) Dosyanın disiplin kurulundagörüşülmesine teşkilatında disiplin kurulu kurulan komutan veya askeri kurumamirinin onayıyla karar verilmesi hâlinde; disiplinsizlik yapan personele,hakkında iddia olunan hususlar, dosyanın disiplin kurulunda görüşülmesindenönce disiplin subayı tarafından hazırlanacak bir yazı ile bildirilir.
(4) Disiplin kurulu, gereklitebligatların ve hazırlığın yapılmasının ardından teşkilatında kurulduğukomutan veya amirin emri ile toplanır.
(5) Disiplin kuruluna sevk edilenpersonel; tahkikatın gizliliğini, üçüncü şahıs ve makamların özel bilgileri ileşeref, haysiyet ve güvenliğini, gizli ve özel nitelikteki bilgileri korumayayönelik olanların dışındaki soruşturma evrakının tamamını inceleme, tanıkdinletme ve disiplin kurulunda sözlü veya yazılı olarak savunma yapma hakkınasahiptir.
(6) Tahkikat ile ilgili disiplinkurulu toplantılarında disiplin subayı ile tutanak kâtibinin bulunması şarttır.
(7) Tahkikat ile ilgili oturumlarınyönetimi ve disiplininin sağlanması disiplin kurulu başkanına aittir.
Tahkikat sonucu verilecek karar
MADDE 38 – (1)Disiplin kurulu tahkikat sonucunda; disiplin cezası verilmesine yer olmadığınaveya disiplin cezası verilmesine yahut kurulun yetkisizliğine karar verebilir.
(2) Yapılan tahkikat sonucunda fiilindisiplin kurulunun görev alanına giren başka bir disiplinsizlik teşkil ettiğianlaşılırsa buna uygun olarak disiplin cezası tayin edilir.
(3) Disiplin kurullarında kararlar oyçokluğu ile alınır. Oylar dağılırsa, hakkında tahkikat yapılanın en çokaleyhinde olan oy, çoğunluk elde edilinceye kadar kendisine daha yakın olan oyatabi olur.
(4) Disiplin kurulu kararlarınıngerekçesinde, disiplinsizliğin oluştuğunu veya oluşmadığını gösteren unsurlarile ceza miktarının tayininde esas alınan hususlar gösterilir. Karar, başkan veüyeler tarafından imzalanır ve ilgililere tebliğ edilir.
DOKUZUNCUBÖLÜM
Zamanaşımı,Savunma Hakkı, Disiplin Cezalarına İtiraz, İdari ve
YargısalDenetim ile Cezanın Yerine Getirilmesi
Zamanaşımı
MADDE 39 – (1) Disiplin amirleri tarafından,disiplinsizliğin kendileri tarafından öğrenilmesinden itibaren bir ay ve herhâlde disiplin cezasını gerektiren fiil ve hâllerin işlendiği tarihten itibareniki yıl geçtikten sonra disiplin cezası verilemez. Fiil, inceleme ve araştırmayapmayı gerektirmiş ise, bir ay içerisinde inceleme ve araştırmaya başlanmışolmak ve altı ayı geçmemek kaydıyla, inceleme ve araştırma için geçen süre biraylık süreye dâhil edilmez.
(2) Disiplin kurullarında yapılantahkikatlarda, fiilin disiplin amiri tarafından öğrenilmesinden itibaren altıay ve her hâlde disiplin cezasını gerektiren fiil ve hâllerin işlendiğitarihten itibaren iki yıl geçtikten sonra disiplin cezası verilemez.
(3) Silahlı Kuvvetlerden ayırmacezasını gerektirecek durumun oluştuğunun disiplin amirleri tarafından tespitedilmesinden itibaren bir yıl ve her hâlde disiplin cezasını gerektiren fiil vehâllerin işlendiği tarihten itibaren beş yıl geçtikten sonra aynı sebepleyüksek disiplin kurulu tarafından ceza verilemez.
(4) Fiilin disiplin cezasınıgerektirdiği savcılık, mahkeme, disiplin kurulu tarafından anlaşılırsa,yukarıdaki fıkralarda belirtilen zamanaşımı süreleri, bu konu ile ilgili kararveya hükmün kesinleşerek evrakın yetkili makama iade edildiği tarihten itibarenbaşlar.
(5) Fiilin hatalı olarakvasıflandırıldığı veya düzeltilebilir bir şekil noksanlığı bulunduğugerekçeleriyle disiplin cezasının mahkeme tarafından iptal edilmesi durumunda,kararın kesinleştiği tarihteki yetkili disiplin kurulu veya disiplin amiri,kararın tebliğinden itibaren ceza verme yetki ve sorumluluğu kapsamında yenidendeğerlendirme yapar.
Savunma hakkı
MADDE 40 – (1)Bu Kanunun 13 üncü maddesinin altıncı fıkrasında düzenlenen istisna haricindedisiplin amirleri veya disiplin kurulları tarafından savunma alınmadan disiplincezası verilemez.
(2) (Değişik: 22/1/2015-6586/105 md.) İsnat olunan hususlar ile savunmaiçin verilen süre açıkça ve yazılı olarak ilgiliye bildirilir. Yüksek disiplinkurulunun görevine giren disiplinsizliklerde verilecek savunma süresi üç işgününden, diğer disiplinsizliklerde ise iki iş gününden az ve her hâlde beş işgününden fazla olamaz. Savunması istenen kişinin talebi hâlinde ilave savunmasüresi verilebilir. Ancak, ilk verilen savunma süresi ile ilave verilen savunmasüresinin toplamı beş iş gününü geçemez. Verilen süre içinde savunmasını yapmayanpersonel savunma hakkından vazgeçmiş sayılır.
Disiplin amirleri tarafından verilen cezalara itiraz ve cezanınkesinleşmesi[20]
MADDE 41 – (1)Disiplin amirleri tarafından verilen disiplin cezalarına karşı, cezanın tebliğedilmesinden itibaren iki iş günü içindeitiraz edilebilir. İtiraz, bir üst disiplin amirine yazılı olarak yapılır.Süresi içinde itiraz edilmez ise ceza kesinleşir.(20)
(2) Cezanın tebellüğünden kasıtlıolarak imtina edilmesi hâlinde bu durum en az iki imzalı bir tutanakla tespitedilir. Tutanağın tutulduğu tarih tebliğ tarihi sayılır.
(3) İtiraz, yetkili üst disiplinamiri tarafından üç iş günü içinde karara bağlanır. İlave inceleme yapılmasınıngerekli olduğu durumlarda bu süre bir katına kadar uzatılabilir.(20)
(4) İtiraz haklı görülürse, itirazıinceleyen üst disiplin amiri verilen cezayı hafifletebilir veya tamamenkaldırabilir. İtiraz haklı görülmez ise ret olunur. Karar itiraz edene tebliğedilerek kesinleşir.
Disiplin kurulu kararlarına karşı itiraz ve cezanın kesinleşmesi
MADDE 42 – (1)Disiplin kurulu tarafından verilen kararlara karşı tebliğinden itibaren beş işgünü içinde, teşkilatında disiplin kurulu kurulan komutan veya askeri kurumamiri ile hakkında karar verilen kişi tarafından bir üst komutanlığın disiplinkuruluna iletilmek üzere itiraz edilebilir. Süresi içinde itiraz edilmez iseceza kesinleşir.
(2) (Ek cümle:16/7/2020-7250/22 md.) Genelkurmay Başkanlığı ile KuvvetKomutanlıkları teşkilatında kurulan disiplin kurullarının kararlarına karşıyapılan itirazı, Milli Savunma Bakanlığı teşkilatında kurulan disiplin kuruluinceler. Millî Savunma Bakanlığı (…)[21]teşkilatında kurulan disiplin kurulunun kararlarına karşı yapılanitirazı, hükme katılanlardan daha kıdemli olan başkan ve üyelerden kurulan yenibir kurul inceler. Ancak, uygun nitelikte başkan ve üye bulunmazsa, en yüksekkomuta makamından itibaren sıra ile aşağı derecedeki komuta mevkilerindebulunan subaylar başkan ve üye olarak görevlendirilir.
(3) İtirazüzerine üst komutanlık disiplin kurulunun disiplin subayı, dosyanın kendisineulaşmasından itibaren beş iş günü içinde gerekli incelemeyi yapar ve mütalaasıile birlikte dosyayı disiplin kuruluna sevk eder. Disiplin kurulu en geç on işgünü içinde dosyayı inceleyerek kararını verir. Üst komutanlık disiplin kurulu gerekligördüğü tahkikatın yapılmasını isteyebilir veya tahkikatı kendisi yapabilir. Buhâlde tahkikat için geçecek süre on iş günlük süreye dâhil değildir.
(4) Milli Savunma Bakanlığı veya üstkomutanlık disiplin kurulları itirazı yerinde görürse yeni kararı kendisiverir. Aksi hâlde itirazı reddeder. İtiraz üzerine verilen kararlar kesindir. (21)
Yargı denetimi
MADDE 43 – (1) (Değişik:24/6/2021-7329/17md.) Askerî öğrenciler ile erbaş ve erler hakkında verilen disiplincezaları ile subay, astsubay, uzman erbaş ile sözleşmeli erbaş ve erlerhakkında verilen (İptal ibare: AnayasaMahkemesi’nin 1/6/2022 tarihli ve E.: 2022/10, K.: 2022/72 sayılı Kararı ile.)kınama (İptal ibare: AnayasaMahkemesi’nin 1/6/2022 tarihli ve E.: 2022/10, K.: 2022/72 sayılı Kararı ile.)cezaları hariç bu Kanunda yer alan disiplin cezalarına karşı iptal davasıaçılabilir. Seferberlik ve savaş zamanında ise yüksek disiplin kurulları tarafındanverilen Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası hariç bu Kanunda yer alan diğerdisiplin cezaları yargı denetimi dışındadır.
(2) Dava açma süresi, cezanın kesinleşmesindenitibaren başlar. Ancak Türk karasuları dışındaki gemilerde verilen cezalarda,dava açma süresi geminin bağlı bulunduğu üsse/limana dönmesiyle başlar.[22]
Cezanın yerinegetirilme zamanı
MADDE 44 – (1) Disiplin cezaları kesinleşmesini müteakipyerine getirilir.
(2) Silahlı Kuvvetlerdenayırma cezası hariç olmak üzere zorunluluk hâllerinde cezanın yerinegetirilmesinin sonraya bırakılmasına veya ara verilerek yerine getirilmesinedisiplin amirleri tarafından karar verilebilir. Ancak bu süre hiçbir şekildecezanın kesinleşmesinin ardından bir yılıgeçemez. Cezanın sonraya bırakılmasına karar verilmesi cezaya bağlı idari işlemve sonuçları ertelemez.
ONUNCUBÖLÜM
ÇeşitliHükümler
Değiştirilenve yürürlükten kaldırılan hükümler
MADDE 45 – (1) (16/6/1927tarihli ve 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu ileilgili olup yerine işlenmiştir.)
(2) (21/6/1927 tarihli ve 1111 sayılı Askerlik Kanunu ile ilgili olupyerine işlenmiştir.)
(3) (22/5/1930tarihli ve 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu ile ilgili olup yerine işlenmiştir.)
(4) (4/1/1961tarihli ve 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu ile ilgili olup yerine işlenmiştir.)
(5) (16/6/1964tarihli ve 477 sayılı Disiplin Mahkemeleri Kuruluşu, Yargılama Usulü veDisiplin Suç ve Cezaları Hakkında Kanun ile ilgili olup yerine işlenmiştir.)
(6) (27/7/1967tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile ilgili olup yerine işlenmiştir.)
(7) (4/7/1972tarihli ve 1602 sayılı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Kanunu ile ilgili olup yerine işlenmiştir.)
(8) (17/11/1983tarihli ve 2955 sayılı Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kanunu ile ilgili olup yerine işlenmiştir.)
(9) (18/3/1986tarihli ve 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu ile ilgili olup yerine işlenmiştir.)
(10) (28/5/1988tarihli ve 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu ile ilgili olup yerine işlenmiştir.)
(11) (24/5/1989tarihli ve 3563 sayılı Harp Akademileri Kanunu ile ilgili olup yerine işlenmiştir.)
(12) (13/6/2001tarihli ve 4678 sayılı Türk Silahlı Kuvvetlerinde İstihdam Edilecek SözleşmeliSubay ve Astsubaylar Hakkında Kanun ileilgili olup yerine işlenmiştir.)
(13) (10/3/2011 tarihli ve 6191 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile ilgili olup yerine işlenmiştir.)
MADDE 46 – (21/6/1927 tarihli ve 1111 sayılı AskerlikKanunu ile ilgili olup yerineişlenmiştir.)
MADDE 47 – (21/4/2004 tarihli ve 5143 sayılı TürkSilahlı Kuvvetlerinde İlk Nasıp İstihkakına İlişkin Kanun ile ilgili olupyerine işlenmiştir.)
Diğer kanunlardaki hükümler
MADDE 48 – (1)Barışta; diğer mevzuatta 477 sayılı Kanuna yapılan atıflar bu Kanuna, disiplinmahkemelerine yapılan atıflar ise disiplin kurullarına yapılmış sayılır.
Yönetmelik
MADDE 49 – (Değişik:2/1/2017-KHK-681/97 md.;Aynen kabul: 1/2/2018-7073/96 md.)
(1) Disiplin soruşturması ve tahkikat usul veesasları, disiplin cezalarının verilmesi ve yerine getirilmesine ilişkin usulve esaslar ile bu Kanunun uygulanmasına yönelik diğer hususlar Milli SavunmaBakanlığınca çıkarılan yönetmeliklerile düzenlenir.
Erbaş ve erler tarafından uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılması
EK MADDE 1 – (22/1/2015-6586/108 md.)
(1) Erbaş ve erlerden uyuşturucu veya uyuşturucuolarak kabul edilen diğer uyarıcı maddeleri kullanan veya bulunduran,kullanılması maksadıyla başkalarına veren, kullanımını kolaylaştırmak içindonanım veya malzeme sağlayan veya kullanılmasını özendirenlere bu Kanundakihükümlere göre disiplin kurulları tarafından yirmi günden az olmamak üzere kırkgüne kadar (bu süre dâhil) hizmetten men cezası verilir.[23]
(2) 5 inci madde uyarınca disiplin amirincedüzenlenecek ve yetkili savcılığa gönderilecek adli soruşturma dosyası üzerineuyuşturucu veya uyuşturucu olarak kabul edilen diğer uyarıcı madde kullanımınıntespitine yönelik rapor, yetkili savcılıktan istenir ve disiplin kuruludosyasına konulur.
Geçiş dönemi
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte yerine getirilmekte olan oda vegöz hapsi cezalarının infazına derhâl son verilir.
(2) Bu Kanununyürürlüğe girdiği tarihte; disiplin mahkemelerinde bulunan ve kararıkesinleşmemiş dosyalar otuz gün içinde disiplin amirine iade edilir. Disiplin amiri,bu Kanun hükümleri çerçevesinde yeniden değerlendirme yapar. Bu kapsamdayapılacak değerlendirmeler açısından zamanaşımı, fiilin 477 sayılı Kanunuyarınca tabi olduğu zamanaşımı süresini aşamaz.
(3) Bu Kanunun yürürlüğe girdiğitarihte devam etmekte olan disiplin soruşturmaları hakkında bu Kanun hükümleriuygulanır.
(4) Bu Kanunun yürürlüğe girdiğitarihte kurulu bulunan disiplin mahkemeleri, 49 uncu maddede öngörülenyönetmelik yürürlüğe girinceye kadar disiplin kurulu olarak bu Kanunhükümlerine göre faaliyetlerine devam eder. Söz konusu yönetmelik yürürlüğegirinceye kadar 926 sayılı Kanunun, bu Kanunun 45 inci maddesinin altıncıfıkrasının (c) bendi ile yürürlükten kaldırılan hükümlerinin uygulanmasınadevam olunur.
Subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaşlar ile sözleşmeli erbaş veerler hakkında daha önceden verilmiş cezaların değişmesi ve yerine getirilmesi
GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Her bir disiplin suçu, disiplin kabahati ve disiplin tecavüzü içinayrı ayrıdikkate alınmak üzere; bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten öncegörevdeki subaylar, astsubaylar, uzman jandarmalar, uzman erbaşlar ilesözleşmeli erbaş ve erler hakkında disiplin mahkemeleri ve disiplin amirlerinceverilen uyarı cezaları uyarma cezasına, aylık kesilmesi cezaları aylıktan kesmecezasına, oda ve göz hapsi cezaları ise aynı sürelerde hizmet yerini terketmeme cezasına dönüştürülür ve kayıtlarda buna göre düzeltmeler yapılır.
Askeri öğrenciler hakkında daha önceden verilmiş cezaların değişmesi veyerine getirilmesi
GEÇİCİ MADDE 3 – (1) Her bir disiplin suçu, disiplin kabahati ve disiplin tecavüzü içinayrı ayrıdikkate alınmak üzere; bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten öncedisiplin mahkemeleri ve disiplin amirleri tarafından verilen uyarı cezalarıkınama cezasına, oda hapsi cezaları ise ceza süresinin yarısı kadar izinsizlikcezasına dönüştürülür ve kayıtlarda buna göre düzeltmeler yapılır. Sadececezanın yerine getirilmesinde dikkate alınmak üzere, on iki günün üzerindekioda hapsi cezaları altı hafta sonu izinsizlik cezası sayılır.
(2) 23 üncü maddenin ikincifıkrasında düzenlenen yönetmelik yayımlanıncaya kadar, askeri öğrencilerhakkında ceza puanları hariç olmak üzere ilgili mevzuatlarında yer alan uyarıcezaları kınama, oda hapsi cezaları ise ceza süresinin yarısı kadar izinsizlikcezası olarak uygulanır.
Erbaş ve erler hakkında daha önceden verilmiş cezaların değişmesi, yerinegetirilmesi ve yükümlülük süresine etkileri
GEÇİCİ MADDE 4 – (1) Her bir disiplin suçu, disiplin kabahati ve disiplin tecavüzü içinayrı ayrı dikkate alınmak üzere; silah altındaki erbaş ve erler hakkında buKanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce disiplin amirleri tarafından verilenoda hapsi cezaları ceza süresinin yarısı kadar izinsizlik cezasına, sıra haricihizmet cezaları ceza süresinin yarısı kadar ilave hizmet yükleme cezasınadönüştürülür. On dört günün üzerindeki oda hapsi cezaları yedi hafta sonuizinsizlik cezası sayılır.
(2) Her bir disiplin suçu için ayrıayrı dikkate alınmak üzere, erbaş ve erler hakkında bu Kanunun yürürlüğegirdiği tarihten önce disiplin mahkemeleri tarafından verilmiş oda hapsicezaları hizmetten men cezasına dönüştürülür. On beş günün üzerindeki oda hapsicezaları on beş gün hizmetten men cezası sayılır.
Disiplin cezalarının etkisi
GEÇİCİ MADDE 5 – (1) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce disiplin mahkemeleritarafından yedek subaylar ile erbaş ve erlere verilmiş ve infazı tamamlanmışolan cezalar ve yukarıdaki geçici hükümlere göre infazı tamamlanan oda hapsicezaları, askerlik hizmet süresinden sayılmaz ve bu kişiler her bir disiplinsuçu için en fazla on beş gün olmak üzere infaz edilen süre kadar geç terhisedilirler.
(2) Bu Kanunun yürürlüğe girmesindenönce disiplin amirleri veya disiplin mahkemeleri tarafından verilmiş ve infazedilmiş disiplin cezalarına bağlı olarak yapılmış idari işlemler aynen muhafazaolunur.
(3) Bu Kanunun yürürlüğe girdiğitarihten önce alınmış olan disiplin cezaları, bu Kanunun 21 inci maddesi kapsamındakipuanlandırmada dikkate alınmaz.
Yürürlük
MADDE 50 – (1)Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 51 – (1)Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
(1) Sayılı DisiplinAmirlerinin Ceza Yetkilerini Gösteren Çizelge
Uyarma | Kınama | Hizmete kısmi süreli devam | Aylıktan kesme | Hizmet yerini terk etmeme | İzinsizlik | İlave hizmet yükleme | Oda hapsi (Savaşta veya barışta yalnızca karasuları dışındaki gemilerde) | Hizmetten Men (Ek sütun: 16/7/2020-7250/24 md.) | |||
Cezalandırılacak personelin rütbesi ---------------------- Ceza verecek rütbe ve makam | As. Öğr. ve Erb./Er hariç herkese | Sb., Astsb., Uzm. J., Uzm. Erb., Söz. Erb. ve Er ile As. Öğr. | Sb., Astsb., Uzm. J., Uzm. Erb., Söz. Erb. ve Er | Sb., Astsb., Uzm. J., Uzm. Erb., Söz. Erb. ve Er | Sb., Astsb., Uzm. J., Uzm. Erb., Söz. Erb. ve Er | As. Öğr. | Erb./Er | Erb./Er | Sb., Astsb., Uzm. J., Uzm. Erb., Söz. Erb. ve Er | Erb./Er | Erb./Er |
Uzm. Erb., Söz. Erb. ve Erb. (Müfrez görev yaptıkları sürece) | - | - | - | - | - | - | 1 hafta sonu tatili | 1 gün | - | - | - |
Uzm. J., Asteğmen, Teğmen, Astsb. Açvş.,Astsb. Çvş., Astsb. Kd. Çvş.[24] | Verebilir | Verebilir | - | - | - | 1 hafta sonu tatili | 2 hafta sonu tatiline kadar | 2 güne kadar | - | 1 gün | - |
Astsb. Açvş.,Astsb. Çvş. ve Astsb. Kd. Çvş. hariç astsubaylar ile üsteğmen ve yüzbaşı(24) | Verebilir | Verebilir | 2 güne kadar | 1/20’ye kadar | 1 gün | 2 hafta sonu tatiline kadar | 3 hafta sonu tatiline kadar | 5 güne kadar | 1 gün | 3 güne kadar | 6 güne kadar |
Bnb., Yb. | Verebilir | Verebilir | 4 güne kadar | 1/16’ya kadar | 2 güne kadar | 3 hafta sonu tatiline kadar | 4 hafta sonu tatiline kadar | 8 güne kadar | 3 güne kadar | 7 güne kadar | 8 güne kadar |
Albay | Verebilir | Verebilir | 6 güne kadar | 1/12’ye kadar | 2 güne kadar | 4 hafta sonu tatiline kadar | 5 hafta sonu tatiline kadar | 10 güne kadar | 5 güne kadar | 10 güne kadar | 10 güne kadar |
Tümg./Tüma., Tuğg./Tuğa. | Verebilir | Verebilir | 8 güne kadar | 1/10’a kadar | 3 güne kadar | 5 hafta sonu tatiline kadar | 6 hafta sonu tatiline kadar | 12 güne kadar | 7 güne kadar | 12 güne kadar | 12 güne kadar |
Korg./Kora. ve üstü, Millî Savunma Bakanı, İçişleri Bakanı | Verebilir | Verebilir | 10 güne kadar | 1/8’e kadar | 3 güne kadar | 6 hafta sonu tatiline kadar | 7 hafta sonu tatiline kadar | 14 güne kadar | 8 güne kadar | 14 güne kadar | 14 güne kadar |
(2) sayılı Disiplin CezaPuanlarını Gösteren Çizelge
CEZANIN CİNSİ | CEZA PUANI |
Uyarma | 1 |
Kınama | 1,5 |
Hizmete kısmi süreli devam | 2 |
Aylıktan kesme | 3 |
Hizmet yerini terk etmeme (Disiplin amiri tarafından verilen) | 3,5 |
Hizmet yerini terk etmeme (Disiplin kurulu tarafından verilen) | 4,5 |
Oda hapsi (Disiplin amiri tarafından verilen) | 4 |
Oda hapsi (Disiplin kurulu tarafından verilen) | 4,5 |
6413 SAYILI KANUNA EK VE DEĞİŞİKLİK GETİREN MEVZUATIN VEYA
ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARININ YÜRÜRLÜĞE GİRİŞ
TARİHLERİNİ GÖSTERİR TABLO
Değiştiren Kanunun/ KHK’nin veya İptal Eden Anayasa Mahkemesi Kararının Numarası | 6413 Sayılı Kanunun Değişen veya İptal Edilen Maddeleri | Yürürlüğe Giriş Tarihi |
Anayasa Mahkemesi’nin 28/11/2013 tarihli ve E.: 2013/46, K.: 2013/140 sayılı Kararı | 13 | 27/3/2014 |
6586 | 3, 8, 13, 22, 23, 35, 40, 41, 43, EK MADDE 1 | 3/2/2015 |
KHK/668 | 29 | 27/7/2016 |
KHK/676 | 3, 8 | 29/10/2016 |
6755 | 29 | 24/11/2016 |
KHK/681 | 2, 7, 8, Dördüncü Bölüm başlığı, 11, 13, 21, 29, 30, 32, 43, 49 | 6/1/2017 |
KHK/690 | 20, 21 | 29/4/2017 |
KHK/694 | 13 | 25/8/2017 |
KHK/696 | 13, 35, 37 | 24/12/2017 |
7070 | 6, 8 | 8/3/2018 |
7073 | 2, 7, 8, Dördüncü Bölüm başlığı, 11, 13, 21, 29, 30, 32, 43, 49 | 8/3/2018 |
7077 | 20 | 8/3/2018 |
7079 | 35, 37 | 8/3/2018 |
7179 | 13,31, Ekli (1) sayılı Disiplin Amirlerinin Ceza Yetkilerini Gösteren Çizelge | 26/6/2019 |
7250 | 7, 13, 25, 26, 31, 34, 42, Ek Madde 1, Ekli (1) sayılı Disiplin Amirlerinin Ceza Yetkilerini Gösteren Çizelge | 23/7/2020 |
7329 | 43 | 30/6/2021 |
Anayasa Mahkemesi’nin 1/6/2022 tarihli ve E.: 2022/10, K.: 2022/72 sayılı Kararı | 43 | 22/6/2022 |
[1] 3/10/2016tarihli ve 676 sayılı KHK’nin 72 nci maddesiyle bu bentte yer alan “rütbe”ibaresi “makam yahut rütbe” şeklinde değiştirilmiş, daha sonra bu hüküm1/2/2018 tarihli ve 7070 sayılı Kanunun 58 inci maddesiyle aynen kabul edilerekkanunlaşmıştır.
[2] 2/1/2017tarihli ve 681 KHK’nin 88 inci maddesiyle üçüncü fıkradan sonra gelmek üzeredördüncü fıkra eklenmiş ve diğer fıkralar buna göre teselsül ettirilmiş; dahasonra bu hüküm 1/2/2018 tarihli ve 7073 sayılı Kanunun 87 nci maddesiyle aynenkabul edilerek kanunlaşmıştır.
[3] 2/1/2017tarihli ve 681 KHK’nin 89 uncu maddesiyle bu bentte yer alan “, uzman jandarma”ibaresi yürürlükten kaldırılmış; daha sonra bu hüküm 1/2/2018 tarihli ve 7073sayılı Kanunun 88 inci maddesiyle aynen kabul edilerek kanunlaşmıştır.
[4] 2/1/2017tarihli ve 681 sayılı KHK’nin 90 ıncı maddesiyle Dördüncü Bölüm başlığında yeralan “, Uzman Jandarma” ibaresi ile 11 inci maddenin birinci fıkrasında yeralan “, uzman jandarma” ibaresiyürürlükten kaldırılmış; daha sonra bu hüküm 1/2/2018 tarihli ve 7073 sayılıKanunun 89 uncu maddesiyle aynen kabul edilerek kanunlaşmıştır.
[5] 16/7/2020tarihli ve 7250 sayılı Kanunun 17 nci maddesiyle, bu fıkranın üçüncü cümlesindeyer alan “Genelkurmay Başkanlığında teşkil edilecek” ibaresi “Milli SavunmaBakanlığı” şeklinde değiştirilmiş, cümlede yer alan “verilir ve” ibaresindensonra gelmek üzere “bu kararlar Cumhurbaşkanının onayı ile” ibaresieklenmiştir.
[6] 16/7/2020tarihli ve 7250 sayılı Kanunun 17 nci maddesiyle, bu fıkrada yer alan“Genelkurmay Başkanı veya” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.
[7] 2/1/2017tarihli ve 681 sayılı KHK’nin 91 inci maddesiyle bu fıkrada yer alan“Genelkurmay Başkanının” ibaresi “Genelkurmay Başkanı veya Milli SavunmaBakanının” şeklinde değiştirilmiş; daha sonra bu hüküm 1/2/2018 tarihli ve 7073sayılı Kanunun 90 ıncı maddesiyle aynen kabul edilerek kanunlaşmıştır.
[8] 27/3/2014tarihli ve 28954 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesi’nin28/11/2013 tarihli ve E.: 2013/46, K.: 2013/140 sayılı Kararı ile bu fıkranınson cümlesinde yer alan “...ile 21 inci madde…” ibaresi iptal edilmiştir.
[9] 25/6/2019tarihli ve 7179 sayılı Kanunun 62 nci maddesiyle bu fıkrada yer alan“yedek subaylar,” ibaresi “yedeksubaylar ve yedek astsubaylar,” şeklinde değiştirilmiştir.
[10] 22/1/2015tarihli ve 6586 sayılı Kanunun 102 nci maddesiyle bu fıkrada yer alan “disiplinamirleri tarafından ekli (1) sayılı çizelgeye uygun olarak” ibaresi maddemetninden çıkarılmıştır.
[11] 22/1/2015tarihli ve 6586 sayılı Kanunun 103 üncü maddesiyle bu fıkrada yer alan“disiplin amirlerinin kimler olacağı,” ibaresinden sonra gelmek üzere “öğrencidisiplin kurullarının kurulması, kurul kararlarına itiraz ve bu kurullarailişkin diğer hususlar,” ibaresi eklenmiştir.
[12] 16/7/2020tarihli ve 7250 sayılı Kanunun 18 inci maddesiyle, birinci fıkrada yer alan “disiplinamirleri tarafından” ibaresi madde metninden çıkarılmış ve ikinci fıkrada yeralan “disiplin kurulları” ibaresinden önce gelmek üzere “disiplin amirleriveya” ibaresi eklenmiştir.
[13] 16/7/2020tarihli ve 7250 sayılı Kanunun 19 uncu maddesiyle, bu madde başlığı “Disiplinamirlerince verilen disiplin cezalarının yerine getirilme şekilleri” iken metneişlendiği şekilde değiştirilmiş ve dördüncü fıkranın ikinci cümlesinde yer alan“yedi” ibaresi “on beş” şeklinde, “on beş” ibaresi “otuz” şeklinde ve “süredâhil” ibaresi “süre dâhil veya disiplin amirleri tarafından ekli (1) sayılıçizelgeye göre” şeklinde değiştirilmiştir.
[14] 2/1/2017tarihli ve 681 sayılı KHK’nin 93 üncü maddesiyle bu fıkrada yer alan “uzmanjandarma,” ibaresi yürürlükten kaldırılmış; daha sonra bu hüküm 1/2/2018tarihli ve 7073 sayılı Kanunun 92 nci maddesiyle aynen kabul edilerekkanunlaşmıştır.
[15] 16/7/2020tarihli ve 7250 sayılı Kanunun 20 nci maddesiyle, bu madde başlığı “Disiplinkurulları tarafından verilen cezaların idari etkileri” iken metne işlendiğişekilde değiştirilmiş ve birinci fıkranın birinci cümlesinde yer alan “Disiplinkurulları” ibaresi “Disiplin amirleri veya disiplin kurulları” şeklindedeğiştirilmiştir.
[16] 25/6/2019tarihli ve 7179 sayılı Kanunun 62 nci maddesiyle bu fıkraya “yedek subaylar”ibaresinden sonra gelmek üzere “, yedek astsubaylar” ibaresi eklenmiştir.
[17] 2/1/2017tarihli ve 681 sayılı KHK’nin 95 inci maddesiyle bu fıkrada yer alan “,Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı” ibaresi yürürlüktenkaldırılmış; daha sonra bu hüküm 1/2/2018 tarihli ve 7073 sayılı Kanunun 94üncü maddesiyle aynen kabul edilerek kanunlaşmıştır.
[18] 16/7/2020tarihli ve 7250 sayılı Kanunun 21 inci maddesiyle, bu fıkranın ikincicümlesinde yer alan “Genelkurmay Başkanlığı” ibaresi “Milli Savunma Bakanlığı”şeklinde değiştirilmiştir.
[19] 20/11/2017tarihli ve 696 sayılı KHK’nin 115 inci maddesiyle bu maddenin “Disiplin subayı,niteliği ve görevleri” olan başlığı metne işlendiği şekilde değiştirilmiş, dahasonra bu hüküm 1/2/2018 tarihli ve 7079 sayılı Kanunun 107 nci maddesiyle aynenkabul edilerek kanunlaşmıştır.
[20] 22/1/2015tarihli ve 6586 sayılı Kanunun 106 ncı maddesiyle, bu maddenin birincifıkrasında yer alan “üç” ibaresi “iki”, üçüncü fıkrasında yer alan “beş”ibaresi “üç” şeklinde değiştirilmiştir.
[21] 16/7/2020tarihli ve 7250 sayılı Kanunun 22 nci maddesiyle, ikinci fıkranın ikincicümlesinde yer alan “ile Genelkurmay Başkanlığı” ibaresi madde metnindençıkarılmış, dördüncü fıkrada yer alan “Üst komutanlık disiplin kurulu” ibaresi“Milli Savunma Bakanlığı veya üst komutanlık disiplin kurulları” şeklindedeğiştirilmiştir.
[22] 22/1/2015 tarihli ve 6586 sayılı Kanunun 107 nci maddesiyle bu fıkradayer alan “karasuları dışında işlemez” ibaresi “geminin bağlı bulunduğuüsse/limana dönmesiyle başlar” şeklinde değiştirilmiştir.
[23] 16/7/2020tarihli ve 7250 sayılı Kanunun 23 üncü maddesiyle, bu fıkrada yer alan “on”ibaresi “yirmi” şeklinde ve “yirmi” ibaresi “kırk” şeklinde değiştirilmiştir.
[24] 25/6/2019tarihli ve 7179 sayılı Kanunun 62 nci maddesiyle Ekli (1) sayılı DisiplinAmirlerinin Ceza Yetkilerini Gösteren Çizelgesinin üçüncü ve dördüncüsatırlarının birinci sütununa “Astsb. Çvş.” ibarelerinden önce gelmek üzere“Astsb. Açvş.,” ibareleri eklenmiştir.
Avukat Erol Çağatay Demirtaş © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.