1435
Kanun Numarası :2644
Kabul Tarihi :22/12/1934
Yayımlandığı Resmî Gazete :Tarih : 29/12/1934 Sayı : 2892
Yayımlandığı Düstur :Tertip : 3 Cilt : 16 Sayfa: 312
*
* *
BuKanunun yürürlükte olmayan hükümleri için bakınız
“YürürlüktekiBazı Kanunların Mülga Hükümleri
Külliyatı”,Cilt : 1 Sayfa : 235
*
* *
Madde 1 – Gayrimenkullerin tescilinde ogayrimenkul Devlete ait ise bulunduğu yerdeki en büyük mal memuru, hususiidareye ait ise vali, evkafa ait ise evkaf müdürü veya memuru, belediyeye aitise belediye reisi, köye ait ise muhtar ve mahsus kanunla teşekkül etmiş diğerhükmi şahıslara ait ise bunların kanuni mümessilleri salahiyetlidirler. Bumümessillerin salahiyetlerini kullanma şeklini gösteren kanunlar hükmü yerinde durmaktadır.
Madde 2 – Hükmi şahısların tapuişlerinde merkez veya şubelerinin bulundukları yerin en büyük mülkiye amirindennizamnamelerine göre gayrimenkul tasarrufuna izinli olduklarına ve tescil işiniyapacak mümessilin salahiyetine dair alınacak belgenin verilmesi mecburidir.Ticaret Şirketleri bu belgeyi ticaret sicil memurundan alırlar.
Madde 3 – Mevcudiyetleri TürkiyeCumhuriyeti Hükümetince tanınmış olan yabancılara ait dini, ilmi, hayrimüesseselerin fermanlara ve Hükümet kararlarına müsteniden sahiplendiklerigayrimenkuller bu belgelerin sınırları dışına çıkmamak ve Hükümetin iznialınmak şartile müesseselerin hükmi şahsiyetleri namına tescil olunabilir.
Madde 4 – Madenlerin tesciline aitmuamelelerde mahsus kanun ve nizamlarına göre verilecek belgelerin İktisatVekaletince tasdik edilmiş olması şarttır.
Madde 5 – (Mülga : 4/11/1990-3678/31 md.)
Madde 6 – (Mülga : 11/6/1945-4753/64md.)
Madde 7 – (Mülga : 16/2/1995 -4070/15 md.)
——————————
(1) Bu kanunun, 10/4/1944 tarih ve4541 sayılı Kanunda muhtarlığa ait olduğu belirtilen vazifeler hakkındakihükümleri, anılan Kanunun 24 üncü maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır.
(2) Bu Kanunun; bazı maddeleri denizlerindoldurulması ve bataklıkların kurutulması yollarıyla özel mülkiyet edinilmesihususlarını düzenlemekte ise de, 6785sayılı Kanuna 11/7/1972 tarih ve 1605 sayılı Kanunla eklenen Ek 7 nci maddesi"..., bu yerlerde denizden doldurma ve bataklık kurutma suretiyle özelmülkiyet adına arazi ve arsa da kazanılamaz." hükmünü içermektedir. Aynı Kanunun3 üncü maddesi de, bu kanuna aykırı diğer kanun hükümlerinin yürürlüktenkaldırıldığını hüküm altına almıştır. Daha sonra da, 1605 sayılı Kanun 3/5/1985tarih ve 3194 sayılı Kanunun 43 üncü maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır.
1436
Madde 8 – Denizden doldurulmak istenilen yerler için o yerin enbüyük mal memurundan izin almak lazımdır. Bu izin doldurulacak yer belediyesınırı içinde ise belediyenin, limanı da alakadar ediyorsa liman dairesininveya deniz ticareti idaresinin ve müstahkem mevki kumandanlığı olan yerlerdemüstahkem mevki kumandanlığının muvafakatları alındıktan sonra 3 yıl müddetleverilir. Belediye sınırı dışında ise alakalarına göre vilayet veya kaza idareheyetlerinin muvafakati alınır. İzinle doldurulan bu yerler izin veren dairelerdenalınacak belgeler üzerine değer baha aranmaksızın dolduran namına tapusicillerine geçirilir. Üç yıl içinde makbul bir özür olmaksızın doldurma işinibitirmiyenlerin bu yerlerden eli çektirilir.
Madde 9 – İzinsiz doldurulmuş olan yerlerin tescilinde mahzurolmadığı alakalı daire ve heyetlerce kabul olunursa doldurulan yerlerindoldurulmuş olduğu halindeki değer bahasının onda biri alınmak şartile doldurannamına tescili yapılır.
Madde 10 – Deniz kıyısında teressübattan veya denizlerin med vecezrinden dolmuş yerlerin satılmasında mahzur olmadığı sekizinci maddede yazılıalakalı dairelerce bildirildiği takdirde o yerlerin kendi gayrimenkulünebitişik olan kısmını o gayrimenkul sahibinin kendisine yapılacak tebligattanitibaren iki sene içinde takdir olunacak değer baha ile almağa hakkı vardır. Buyerleri satın alanların o yeri korumak için rıhtım inşası hakkı olacaktır.
Madde 11 – Sahipli bir gayrimenkulün önü veya bitişiği doldurulmakistenildiği takdirde sahibinden başkasına izin verilemez. İzinsiz olarak sahibitarafından doldurulan böyle bir yerin tescilinde mahzur olmadığı alakalı daireve heyetlerce bildirildiği takdirde doldurulan yerin doldurulmuş olduğu haldekikıymetinin onda biri alınıp dolduranın veya dolduranın yerine geçenin namınaasıl mülkü ile birleştirilerek tescil olunur.
Devlet, vilayet, belediyeveya köy meclisince sıhhi, içtimai veya iktisadi sebeplerle yapılacak doldurmaişlerinde yukarıdaki fıkrada yazılı gayrimenkul sahiplerine doldurmağa yetecekmühlet verilerek doldurma teklif olunur. Bu müddet içinde doldurmadıklarıtakdirde bu hakları kalmaz.
Madde 12 – Bir gayrimenkulün önünde veya bitişiğinde olupta sahibitarafından doldurulmak istenilen yerin doldurma işi bitirilmeksizin ogayrimenkul bir başkasının mülkiyetine geçer veya ayni bir hakla takyidolunursa, başka suretle mukavele bulunmadığı takdirde bu muamele işin şartlarımahfuz olmak üzere doldurulan yerde de sari olur.
Madde 13 – Devletçe veya vilayet ve belediyelerce yapılan liman,dalgakıran, inşaatile temizleme ve taramadan meydana gelecek arazi hususikanunlarındaki hükümlere bağlıdır.
Madde 14 – 8, 9, 10, 11 ve 12 nci maddeler hükmü bataklık olmıyangöl ve nehir kenarlarında da caridir. Şu kadar ki nehrin asıl yatağını vesuların akıntısını bozmadığı ve alt taraflara ve başkalarına mazarratıolmıyacağı hakkında fenni rapor aranır.
Başlı başına tasarrufolunabilecek deniz, göl veya nehir metrukatı bulunan sahipsiz yerler sahiplibir gayrimenkulün önünde veya bitişiğinde bulunursa o gayrimenkul sahibinedeğer baha ile satın alması teklif olunur. Bir yıl içinde talip olmadığıtakdirde başkalarına satılır.
Bu yerler başlı başınatasarruf olunmıyacak halde ise takdir olunacak değer baha ile bitişiğindekigayrimenkul sahiplerine temlik olunarak kendileri borçlandırılır.
1437
Göl veya nehrin istila veya tahrip ettiği yerlerin sahiplerine KanunuMedeninin 636 ve 637 nci maddeleri hükmü yerinde durmak üzere mukabil taraftabu sebeplerden meydana gelmiş arazi var ise muadili parasız verilebilir.
Madde 15 – (Birinci fıkra Mülga: 18/1/1950- 5516/12 md.)
Sahipli arazidehusule gelen bataklıkların sıhhi sebeplerinden dolayı kurutulması zaruretitahakkuk edince Devlet veya vilayet tarafından verilecek müsait bir mühletiçinde sahipleri kurutmadıkları takdirde o bataklık Devlet veya vilayettarafından kurutulur. Sahiplerinden kurutma masrafına iştirak edenlerin arazisikendilerine verilir. Masrafa iştirak etmiyenlerin arazisi kurutanın mülkü olur.(Değişik: 18/10/1962 - 79/1 md.) Butakdirde, gayrimenkulün bataklık halindeki gerçek karşılığı olarak arazisahibine ödenecek bedelinin tesbitinde 6830 sayılı İstimlak Kanunu hükümleriuygulanır.
Madde 16 – Hususi kanunlarında müsaadeedilenleri hariç olmak üzere Devlete, belediyelere ve köylere ait orman, koruve baltalıklardan tarla açılamaz ve hususi bina yapılamaz. Şahıslara aitormanlarda dahi ait olduğu vekaletten izin alınmadıkça tarla açılamaz.
Madde 17 – Erbabı vukufa takdirettirilen değer bahaların ikinci derecede tasdikı belediyelerce seçilecek ikizatın da iştirakile mahalli idare heyetlerine aittir.
Madde 18 – Bu kanunda yazılı vergikıymetleri 1837 numaralı Bina Vergisi ve 1933 numaralı Arazi Vergisi Kanunlarımucibince vergiye matrah olan kıymettir.
Madde 19 – Değer bahalar müsavitaksitlerle beş yıl içinde vergi ile birlikte Tahsili Emval Kanununa göretahsil olunur. İki seneye ait taksit ödenince gayrimenkul sahibi namına tesciledilir ve geri kalan taksitler için o gayrimenkul ipotekli olur.
Madde 20 – Bu kanunun neşrinden evvelmuamelesi bitipte tahakkuk ettirilmiş olan değer bahalar dahi 19 uncu maddedeyazılı şekilde taksitle tahsil olunur.
Madde 21 – Köy ve belediye sınırlarıiçinde kapanmış yollarla yol fazlaları köy veya belediye namına tescil olunur.
(Ekfıkra:17/1/2019-7161/1 md.) TürkSilahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı veEmniyet Genel Müdürlüğü kullanımındaki kadastral yollar Hazine adına tescilolunur.
Madde 22 – (Mülga:4/7/2019-7181/4 md.)
Madde 23 – İlmühaber alınmasılazımgelen muameleler için belediye veya ihtiyar meclisi ilmühaberi tasdiktenimtina ederse bu imtina sebeplerini şerh ile izaha mecburdur. Bunu yapamazsahakkında kanuni takibat yapılır.
Tapu idareleriyapacakları tetkik ve tahkik üzerine bu sebeplerin kanuni olmadığını anlarlarsaişi tapu komisyonuna verirler. Komisyon da sebeplerin kanuni olmadığına kararverirse tapu idarelerince muamele yapılır. Aksine karar verirse tapu idareleri1515 numaralı kanunun şumülü dışındaki hallerde alakalıyı mahkemeye gönderir.Kaza tapu komisyonlarının kararlarına karşı alakalıların vilayet tapukomisyonlarına itiraz hakları vardır.
1438
Madde 24 – Köylerde bulunan metruk ve kimsesiz mezarlıklarla vakfa ait umumi mezarlıklarköyün manevi şahsiyeti namına tescil olunur.
Madde 25 – 1580 sayılı Belediye Kanununun159 uncu maddesi ile 2510 sayılı İskan Kanununun 21 inci maddesi dışında kalanmera, baltalık gibi köy orta malı sayılan yerlerin tescili ve alım satımşekilleri hakkında hususi hükümler konulacaktır.
Madde 26 – (Değişik: 6/1/1954 - 6217/1 md.)(1)
Mülkiyete,mülkiyetin gayrı ayni haklara ve müşterek bir arzın hissedarları veya birbirinemuttasıl gayrimenkullerin sahipleri arasında bunlardan birinin veya bir kaçınıno gayrimenkul üzerinde mevcut veya inşa edilecek binanın, muayyen bir katındanveya dairesinden yahut müstakillen istimale elverişli bir bölümünden munhasıranistifadesini temin gayesiyle Medeni Kanunun 753 üncü maddesi hükümlerine göreirtifak hakkı tesisine veya tesisi vadine mütedair resmi senetler tapu sicil müdürüveya tapu sicil görevlileri tarafından tanzim edilir.
(Ek fıkra:4/7/2019-7181/1 md.) Taşınmaz mülkiyetinin devrini amaçlayan sözleşmelerde,tarafların farklı tapu müdürlükleri veya yurt dışı teşkilatında bulunmalarıhâlinde, taraf iradeleri resmî görevliler tarafından ayrı ayrı alınaraksözleşme tamamlanabilir. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslaryönetmelikle belirlenir.
(Ekfıkra: 15/1/2009-5831/1 md.) İllerde bulunan tapu sicil müdürlükleridışındaki müdürlüklerden akitli ve akitsiz işlemleri yıllık 500'ün altında olanyerlerde işleri yapmak üzere, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce yakın il veyailçelerde görevli tapu sicil müdürü veya görevlendirilen yetkili memura belirligünlerde yetki verilebilir.
(Ekfıkra: 15/1/2009-5831/1 md.) Resmi senetlerin düzenlenmesine ilişkin usulve esaslar yönetmelikle belirlenir.
Alakalılarınisteği halinde resmi senedi tanzim için memurlar ikametgahlara giderler, busırada gelecek haciz ve tahdit kararları resmi senedi yapmak için ikametgahagitmiş olan memura tebliğ olunur.
(Ek hüküm: 2/4/1998 - 4358/3 md.) Resmisenede tarafların kimlik bilgileri ile birlikte vergi kimlik numaraları dakaydedilir.(Değişik:6/3/1981-2421/1 md.)Resmi senedi, taraflar ile hazırlayan tapu sicil müdürlüğü görevlileri imzalar,tapu sicil müdürü veya görevlendirilen memur onaylar.Tarafların kimliklerindeşüpheye düşülen hallerde tanık getirilmesi istenebilir. Kanunların tanıkbulundurulmasını zorunlu kıldığı hükümler saklıdır.11 Ocak 1926 tarihli ve 711sayılı Kanun gereğince yapılacak akitlerde de aynı usul uygulanır.
Birinci fıkradabeyan olunan irtifak hakkı tesisi vaitleri tapu siciline re'sen şerh verilir.Bunlardan irtifak hakkı tesisi vadine mütedair resmi senetler tapuya şerhverilmekle, taallük ettiği gayrimenkulün sonraki maliklerini de ilzam eder.
NoterlikKanununun 44 üncü maddesinin (B) bendi mucibince noterler tarafından tanzimedilen gayrimenkul satış vadi sözleşmeleri ile arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri detaraflardan biri isterse gayrimenkul siciline şerh verilir.
Şerhten itibarenbeş yıl içinde satış yapılmaz veya irtifak hakkı tesis ve tapuya tescil edilmezseişbu şerh tapu sicil müdürü veya tapu sicil görevlileri tarafından re'senterkin olunur.
(Ek : 26/4/1984 - 3000/1 md.; Değişik:15/2/2018-7099/1 md.) Kamu kurum ve kuruluşları, kredikuruluşları, bankalar, esnaf ve sanatkârlar kredi ve kefalet kooperatifleri iletarım kredi kooperatiflerince açılmış veya açılacak tüm borç ve kredilerekarşılık teminat gösterilen taşınmazların ipotek işlemleri, tarafların istemi halinde,taraflarınca imzalanan kredi veya borç sözleşmesine istinaden tapumüdürlüklerinde tapuya tescil olunur.
(Ek: 12/3/1985 - 3163/1 md.; Mülga sonfıkra: 15/1/2009-5831/1 md.)
(Ekfıkra:4/3/2021-7292/19 md.) 21/11/2012tarihli ve 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve TasarrufFinansman Şirketleri Kanunu kapsamındaki tasarruf finansman şirketleritarafından müşterilere sağlanan veya sağlanacak finansmana karşılık teminatgösterilen taşınmazların ipotek işlemleri, tarafların istemi hâlinde, imzalanantasarruf finansman sözleşmesine istinaden tapu müdürlüklerinde tapuya tescilolunur.
–––––––––––––––––
(1) 15/1/2009 tarihli ve 5831 sayılıKanunun 1 inci maddesiyle; bu maddenin birinci fıkrasındaki “tapu sicilmuhafızları veya memurları” ibareleri “tapu sicil müdürü veya tapu sicilgörevlileri” olarak, mevcut üçüncü fıkrasında yer alan “memur ve tapu sicilmuhafızı imzalar” ibaresi “tapu sicil müdürlüğü görevlileri imzalar, tapu sicilmüdürü veya görevlendirilen memur onaylar” olarak, mevcut altıncı fıkrasındaki“tapu sicil muhafızı veya memuru” ibareleri “tapu sicil müdürü veya tapu sicilgörevlileri” olarak değiştirilmiş ve mevcut beşinci fıkrasında yer alan“sözleşmeleri” ibaresinden sonra gelmek üzere “ile arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri”ibaresi eklenmiş ve metne işlenmiştir.
1439
Madde 27 – (Mülga:4/7/2019-7181/4 md.)
Madde 28 – Akte ve tescile mütealliktapu işleri idari emirlerle durdurulamaz.
Madde 29 – (Mülga: 25/2/1952-5887/126 md.)
Madde 30 – Plan ve resmi mesahaya istinad etmiyen gayrimenkul mallarda eskidenberimalüm ve muayyen olan hududa itibar olunur. Borçlar Kanununun 215 inci maddesi hükmü yerinde durmaktadır.
Madde 31 – (Değişik:25/1/1950-5520/1 md.)
Gayrimenkulmalların yüz ölçüsü tapu sicilinde yazılı miktardan fazla çıkıpta bu fazlalığınbitişik araziye el uzatmaktan ileri gelmediğine ve sınırca da bir değişiklikolmadığına mahkemece karar verilirse sicille karar veçhile kaydolunur.
Mahkemegayrimenkulün başında incelemeler yapar ve bitişik gayrimenkul maliklerinidinler. Mahkeme kararına, tapu fen memurlarına ve bunlar yoksa yetkili fenmemurlarına veya mühendislere yaptırılacak o yere ait harita da eklenir. İtirazhalinde genel hükümler çerçevesinde dava açılır.
Madde 32 – Planı veya resmi şekildeyapılmış haritası bulunan gayrimenkullerin gerek kazaen ve gerekse rızaenparçalara ayrılmasında harita yapılması mecburidir. Şehir ve kasabalarınbelediye sınırları içinde olupta tapu fen memuru bulunan yerlerde plan veharitaya bağlı olmıyan gayrimenkullerin parçalara ayrılmasında da haritayapılır. Belediye sınırları dışında bulunan gayrimenkullerden kazai şekildeparçalara ayrılanların haritasını yaptırmak hakimin takdirine bağlıdır.
Madde 33 – Kanunu Medeninin 934, 935inci maddelerine göre sicillin tashihine ve bir ayni hakkın süküt edipetmediğinin tayinine dair tapu sicil muhafız veya memuru tarafından mahkemeyeyapılacak müracaatlar ve bunun üzerine verilecek kararlardan bir güna harc veresim alınmaz ve bunlara damga pulu yapıştırılmaz.
Madde 34 – Bedelli akitlerde ve biraktin yapılması diğerinin yapılmış olmasına bağlı olan hallerde alakalılar tapusicil muhafız veya memurunu yediadil yapabilirler. Bu takdirde memur tarafındanparanın hak sahiplerine verilmesi Akitlerin tamam olmasına bağlıdır. Akitlertamam olmazsa memur parayı kimden almış ise alakalılar dağılmadan huzurlarındaderhal ona geri verir ve taallük ettiği muameleleri bozar.
Madde35 – (Yeniden Düzenleme: 29/12/2005-5444/1 md.; Değişik: 3/5/2012-6302/1 md.)
Kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla, uluslararası ikiliilişkiler yönünden ve ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde Cumhurbaşkanıtarafından belirlenen ülkelerin vatandaşı olan yabancı uyruklu gerçek kişilerTürkiye’de taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilirler. Yabancı uyruklu gerçekkişilerin edindikleri taşınmazlar ile bağımsız ve sürekli nitelikteki sınırlıayni hakların toplam alanı, özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün yüzde onunuve kişi başına ülke genelinde otuz hektarı geçemez. Cumhurbaşkanı kişi başına ülkegenelinde edinilebilecek miktarı iki katına kadar artırmaya yetkilidir. (1)
–––––––––––––––
(1) 2/7/2018 tarihli ve 698 sayılıKHK’nin 9 uncu maddesiyle, bu fıkrada yer alan “BakanlarKurulu” ibareleri “Cumhurbaşkanı” şeklinde değiştirilmiştir.
1440
Yabancıülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahipticaret şirketleri ancak özel kanun hükümleri çerçevesinde taşınmaz ve sınırlıayni hak edinebilirler. Bu ticaret şirketleri dışındakiler taşınmaz edinemez velehlerine sınırlı ayni hak tesis edilemez. Bu ticaret şirketleri ile yabancıuyruklu gerçek kişiler lehine taşınmaz rehni tesisinde bu maddede yer alansınırlamalar uygulanmaz.
Cumhurbaşkanı,ülke menfaatlerinin gerektiği hallerde yabancı uyruklu gerçek kişiler ile yabancıülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahipticaret şirketlerinin taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinimlerini; ülke, kişi,coğrafi bölge, süre, sayı, oran, tür, nitelik, yüzölçüm ve miktar olarakbelirleyebilir, sınırlandırabilir, kısmen veya tamamen durdurabilir veyayasaklayabilir. (1)
Yabancıuyruklu gerçek kişiler ve yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına görekurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketleri, satın aldıkları yapısıztaşınmazda geliştireceği projeyi iki yıl içinde ilgili Bakanlığın onayınasunmak zorundadır. İlgili Bakanlıkça başlama ve bitirilme süresi belirlenerekonaylanan proje tapu kütüğünün beyanlar hanesine kaydedilmek üzere taşınmazınbulunduğu tapu müdürlüğüne gönderilir. Onaylanan projenin süresi içindegerçekleştirilip gerçekleştirilmediği ilgili Bakanlıkça takip edilir.
Askeriyasak bölgeler, askeri güvenlik bölgeleri ile stratejik bölgelere ait harita vekoordinat değerleri bu Kanunun yürürlük tarihinden itibaren en geç bir yıliçinde ve bu yerlere ait değişiklik kararlarına ait harita ve koordinatdeğerleri değişikliklerin yapıldığı tarihten itibaren bir ay içinde MillîSavunma Bakanlığınca, özel güvenlik bölgeleri ve değişiklik kararlarına aitharita ve koordinat değerleri ise İçişleri Bakanlığınca aynı sürede Tapu veKadastro Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu Bakanlığa verilir. Bu Kanunun yürürlüktarihinden itibaren bir yıl sonra bu fıkra uyarınca gönderilen belge vebilgilere göre tapu işlemleri yürütülür.
Bumadde hükümlerine aykırı olarak edinilen, edinim amacına aykırı kullanıldığıilgili Bakanlık ve idarelerce tespit edilen, süresi içinde ilgili Bakanlığabaşvurulmayan veya süresi içinde projeleri gerçekleştirilmeyenler ile bumaddenin birinci fıkrası kapsamındaki sınırlamalar dışında miras yoluylaedinilen taşınmazlar ve sınırlı ayni haklar, Maliye Bakanlığınca verilecek biryılı geçmeyen süre içinde maliki tarafından tasfiye edilmediği takdirde tasfiyeedilerek bedele çevrilir ve bedeli hak sahibine ödenir.
––––––––––––––
(1) 2/7/2018 tarihli ve 698 sayılıKHK’nin 9 uncu maddesiyle, bu fıkrada yer alan “BakanlarKurulu” ibaresi “Cumhurbaşkanı” şeklinde değiştirilmiştir.
1440-1
Madde 36 – (YenidenDüzenleme: 3/7/2008-5782/2 md.; Değişik: 3/5/2012-6302/2 md.)
29/5/2009tarihli ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesi kapsamındakikişiler hariç olmak üzere yabancı uyruklu gerçek kişilerin, yabancı ülkelerinkanunlarına göre kurulmuş tüzel kişilerin ve uluslararası kuruluşların yüzdeelli veya daha fazla oranda hissesine sahip oldukları veya yönetim hakkını haizkişilerin çoğunluğunu atayabilme veya görevden alabilme yetkisine sahipoldukları Türkiye’de kurulu tüzel kişiliğe sahip şirketler, ana sözleşmelerindebelirtilen faaliyet konularını yürütmek üzere taşınmaz mülkiyeti veya sınırlıayni hak edinebilir ve kullanabilirler.
Birincifıkrada belirtilen şirketlerin Türkiye’de kurulu başka bir şirkete doğrudanveya dolaylı olarak ortak olması durumunda, yabancı yatırımcının ortak olunanşirketteki nihai ortaklık oranının yüzde elli veya daha fazla olması halinde;yabancı yatırımcıların, taşınmaz maliki yerli sermayeli şirketlerinhisselerinin yüzde elli veya daha fazlasını doğrudan veya dolaylı olarakedinmesi ve taşınmaz maliki mevcut yabancı sermayeli şirketlerde yabancıyatırımcıların ortaklık oranının hisse devri sonucunda yüzde elli veya dahafazlasına ulaşması durumunda da aynı esaslar geçerlidir.
18/12/1981tarihli ve 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunuhükümleri saklı kalmak kaydıyla bu şirketlerin, askeri yasak bölgeler, askerigüvenlik bölgeleri ve aynı Kanunun 28 inci maddesi çerçevesinde belirlenenbölgelerdeki taşınmaz mülkiyeti edinimleri Genelkurmay Başkanlığının ya dayetkilendireceği komutanlıkların; özel güvenlik bölgelerindeki taşınmazmülkiyeti edinimleri ise taşınmazın bulunduğu yerdeki valiliğin iznine tabidir.Bu fıkra kapsamında yapılacak değerlendirmelerde, edinimin ülke güvenliğineuygunluğu esas alınır.
Yukarıdakifıkralar kapsamı dışında kalan yabancı sermayeli şirketler, yerli sermayeli şirketlerintabi olduğu hükümler çerçevesinde taşınmaz mülkiyeti ve sınırlı ayni hakedinebilir ve kullanabilirler.
Taşınmazrehni tesisinde, taşınmaz rehninin paraya çevrilmesi kapsamındaki mülkiyetedinimlerinde, şirket birleşmelerinden ve bölünmelerinden doğan taşınmazmülkiyeti ve sınırlı ayni hak naklinde, organize sanayi bölgeleri, endüstribölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve serbest bölgeler gibi özel yatırımbölgelerindeki taşınmaz mülkiyeti ve sınırlı ayni hak edinimlerinde ve ilgilimevzuata göre belli sürede elden çıkarma zorunluluğunun devam etmesi kaydıylabankaların, 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu çerçevesindekredi olarak sayılan işlemler nedeniyle ya da alacaklarını tahsil amacıyla edindikleritaşınmazlarda bu madde hükümleri uygulanmaz.
Bumadde kapsamında edinilen taşınmazların kullanımı, valiliklerce tapu kayıtlarıçerçevesinde belli aralıklarla izlenir.
Bumadde hükümlerine aykırı şekilde edinildiği veya kullanıldığı tespit edilen taşınmazlarve sınırlı ayni haklar, Maliye Bakanlığınca verilecek süre içinde malikitarafından tasfiye edilmediği takdirde tasfiye edilerek bedele çevrilir vebedeli hak sahibine ödenir.
Bumaddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, ilgili kurum ve kuruluşlarıngörüşlerinin alınmasını müteakip Ekonomi Bakanlığı tarafından çıkarılanyönetmelikle düzenlenir.
1440-2
Madde 37 – Yabancı hakiki şahısların intikal işleri TürkiyeCumhuriyeti mahkemelerinden verilen veyahut kendi salahiyetli makamlarından verilipteTürk kanunlarının veraset usulü hakkındaki hükümlerine uygun olduğu Türkmahkemelerince tasdik edilen veraset senetlerine istinaden yapılır.
Madde 38 – 8 cemaziyelevvel 1275 tarihli tapu nizamnamesi vezeyillerinin ve 28 receb 1291 tarihli emlak nizamnamesinin ve 7 muharrem 1293tarihli arazi hakkındaki fıkaratı nizamiyenin ve 8 receb 1276 tarihinde iradesiçıkmış olan tapu senedatı hakkındaki talimatnamenin ve 28 receb 1276 tarihindeiradesi çıkmış olan tarifnamenin ve emvali gayrimenkulenin tasarrufuna dair 3mart 1329 tarihli muvakkat kanunun ve defterhane idarelerinin teşkilat vetensikatına dair 17 temmuz 1323 tarihli nizamname ile zeyillerinin ve emvaligayrimenkulenin muamelatı tasarrufiyesinde tapu senedatı ile kayidlerinealakadaranın fotoğrafileri yapıştırılmasına dair 30 kanunusani 1926 tarihlikanunun Kanunu Medeni ile Kanunu Medeninin tatbikına aid kanun ve BorçlarKanunu ile ortadan kalkmamış olan hükümlerile başka kanunların bu kanuna uygunolmıyan hükümleri kaldırılmıştır.
Ek Madde 1 – (Ek: 3/5/2012-6302/3 md.)
Ölümtarihinden itibaren en geç iki yıl içinde tapu sicilinde miras intikaliningerçekleşmemesi halinde tapu müdürlüğü, mirasçılık belgesi düzenlenmesi içinyargıya başvurabilir. Tapu müdürlüğü mirasçılık belgesine göre tapu sicilikayıtlarını elbirliği mülkiyeti şeklinde tescil ederek güncelleştirir. Tapumüdürlüğünün bu yetki kapsamındaki başvuruları her türlü gider, vergi, resimveya harçtan muaftır.
Rücu istemi
Ek Madde 2 – (Ek: 10/9/2014-6552/84 md.)
Tapuve kadastro işlemleri ile ilgili olarak, Devletin kusursuz sorumluluğusebebiyle yapılan ödemeler dolayısıyla, ihmali bulunan personel aleyhinebaşlatılacak rücu istemleri, ödeme tarihinden itibaren iki yıl, her hâldezarara yol açan işlemin gerçekleştirildiği tarihten itibaren on yılıngeçmesiyle zamanaşımına uğrar. Ağır kusura dayalı sorumluluğu bulunan personeliçin 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 73 üncü maddesihükümleri saklıdır.
Tapu kaydındaki hisse hatalarının düzeltilmesi
Ek Madde 3 – (Ek:4/7/2019-7181/2md.)
Kadastro tespiti veya tapu sicilinde gerçekleştirilen işlemlernedeniyle oluşan hatadan olumsuz etkilenen hisselerin maliklerine, ayni veşahsi hak lehtarlarına hatanın nedenleri ve düzeltme sonrası oluşacak hissedurumunu gösteren tebligat yapılır.
Yapılacak işlem konusunda tapu kaydının beyanlar hanesine belirtmeyapılır ve bu belirtme düzeltme işlemi kesinleşinceye kadar korunur.
Tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde ilgililerince muvafakatverilmesi hâlinde düzeltme işlemi yapılır. Bu süre içinde muvafakat verilmezise tapu müdürlüğünce hatalı kayıt resen düzeltilerek işlem sonucu ile birliktedüzeltme işlemine karşı tebliğden itibaren altmış gün içinde asliye hukukmahkemesinde dava açılabileceği ilgilisine ihtar edilir.
Geçici Madde 1 –(2644 sayılı Kanunun numarasız Muvakkat maddesi olup teselsül için numaralandırılmıştır.)
Bu kanununmer'iyetinden evvel açılarak tarla veya bağ ve bahçe haline konulmuş oluptahenüz muamelesi bitmemiş yerler hakkında da bu kanunun 6 ncı maddesi hükümleritatbik olunur.
Geçici Madde2- (Ek: 29/12/2005-5444/2 md.)
Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte mevcut olanaskerî yasak bölgeler, askerî ve özel güvenlik bölgeleri ile stratejikbölgelere ilişkin kararlara ait harita ve koordinat değerlerinin tamamı, MillîSavunma Bakanlığı tarafından en geç üç ay içerisinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğününbağlı olduğu Bakanlığa gönderilir.
Yukarıda belirtilen bölgelere ilişkin kararlara aitharita ve koordinat değerlerinin, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünegönderilmesi ve sayısal ortama aktarılarak taşra birimlerine intikalettirilmesine kadar geçecek sürede yetkili askerî makamlardan sorulmaksuretiyle, belirtilen işlemler tamamlandıktan sonra gönderilen belge vebilgilere göre tapu işlemleri yürütülür.
1441
Geçici Madde 3 -(Ek: 3/7/2008-5782/3 md.)
İlgili kurum ve kuruluşlar, bu Kanunun 35 incimaddesinin yedinci fıkrası uyarınca, yabancı uyruklu gerçek kişiler ile yabancı ülkelerde kendiülkelerinin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketlerinintaşınmaz ve sınırlı aynî hak edinemeyecekleri alanların yüzölçümlerini vevalilikler bu fıkrada belirtilen ilçelerin uygulama imar planı ve mevzi imarplan sınırları içerisinde kalan toplam alanların yüzölçümlerini bu maddenin yürürlüktarihinden itibaren en geç üç ay içinde komisyona bildirir.
(İptal ikinci fıkra: Anayasa Mahkemesi’nin12/5/2011 tarihli ve E.: 2008/79, K.: 2011/74 sayılı Kararı ile.)
Geçici Madde4 – (Ek:4/7/2019-7181/3 md.)
22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk MedeniKanununun 883 üncü maddesinin ikinci fıkrasının yürürlüğe girdiği tarihten öncesüresi dolmuş olmasına rağmen terkin edilmeyen süreli ipoteklerde anılanfıkrada belirtilen otuz günlük süre, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihtebaşlar.
Madde 39 – Bu kanunhükümleri, neşrolunduğu tarihten itibaren yürümeğe başlar.
Madde 40 – Bu kanun hükümlerini Adliye, Dahiliye, Maliye Bakanlarıyerine getirir.
t
22/12/1934 TARİHLİ VE 2644 SAYILI ANA KANUNA
İŞLENEMEYEN GEÇİCİ MADDE:
1 -26/4/1984 tarih ve 3000 sayılı kanunla gelen Geçici Madde:
Geçici Madde – 2/2/1984 tarihli ve 2977 sayılı İdari Usul veİşlemlerin Yeniden Düzenlenmesi ile İlgili Yetki Kanunu ile Bakanlar Kurulunaverilen Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisi, 22/12/1934 tarihli ve 2644sayılı Tapu Kanunu için adı geçen Kanunla verilen süre bitimine kadargeçerlidir.
1442-1458
2644 SAYILI KANUNA EK VE DEĞİŞİKLİKGETİREN MEVZUATIN VEYA ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARININ
YÜRÜRLÜĞE GİRİŞ TARİHLERİNİ GÖSTERİRTABLO
Değiştiren Kanunun/KHK’nin veya İptal Eden Anayasa Mahkemesi Kararının Numarası | 2644 sayılı Kanunun değişen veya iptal edilen maddeleri | Yürürlüğe Giriş Tarihi |
4541 | – | 15/4/1944 |
4753 | – | 15/6/1945 |
5516 | – | 23/1/1950 |
5520 | – | 31/1/1950 |
5887 | – | 29/3/1952 |
6217 | – | 9/1/1954 |
79 | – | 23/10/1962 |
2421 | – | 8/3/1981 |
3000 | – | 1/5/1984 |
3029 | – | 23/6/1984 |
3163 | – | 22/3/1985 |
3278 | – | 6/5/1986 |
3678 | – | 23/11/1990 |
4358 | – | 4/4/1998 |
4916 | – | 19/7/2003 |
5444 | 35 ve Geçici Madde 2 | 26/7/2005 tarihinden geçerli olmak üzere 7/1/2006 |
57 | 35, 36 ve Geçici Madde 3 | 15/7/2008 |
5831 | 26 | 27/1/2009 |
6302 | 35, Ek Madde 1 | 18/5/2012 |
36 | 18/8/2012 | |
6552 | Ek Madde 2 | 11/9/2014 |
7099 | 26 | 10/3/2018 |
KHK/698 | 35 | 24/6/2018 tarihinde birlikte yapılan Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonucunda Cumhurbaşkanının andiçerek göreve başladığı tarihte |
7161 | 21 | 18/1/2019 |
7181 | 22, 26, 27, Ek Madde 3, Geçici Madde 4 | 26 ncı maddeye eklenen ikinci fıkra ve Geçici Madde 4 (1/1/2020 tarihinde), diğer maddeler 10/7/2019 |
7292 | 26 | 7/3/2021 |
Avukat Erol Çağatay Demirtaş © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.