Kanun Numarası :3194
Kabul Tarihi :3/5/1985
Yayımlandığı R. Gazete :Tarih :9/5/1985 Sayı: 18749
Yayımlandığı Düstur :Tertip : 5 Cilt: 24 Sayfa : 378
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Amaç:
Madde 1 – Bu Kanun, yerleşme yerleri ile bu yerlerdekiyapılaşmaların; plan, fen, sağlık ve çevre şartlarına uygun teşekkülünüsağlamak amacıyla düzenlenmiştir.
Kapsam:
Madde 2 – Belediye ve mücavir alan sınırları içinde ve dışındakalan yerlerde yapılacak planlar ile inşa edilecek resmi ve özel bütün yapılarbu Kanun hükümlerine tabidir.
Genelesas:
Madde 3 – Herhangi bir saha, her ölçekteki plan esaslarına,bulunduğu bölgenin şartlarına ve yönetmelik hükümlerine aykırı maksatlar içinkullanılamaz.
İstisnalar:
Madde 4 – 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu, 2863 sayılı Kültür veTabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, bu Kanunun ilgili maddelerine uyulmak kaydıile 2960 sayılı İstanbul Boğaziçi Kanunu ve 3030 sayılı Büyük ŞehirBelediyelerinin Yönetimi Hakkında Kanun ile diğer özel kanunlar ile belirlenenveya belirlenecek olan yerlerde, bu Kanunun özel kanunlara aykırı olmayanhükümleri uygulanır.
(Değişik ikinci fıkra: 31/10/2016-KHK-678/6 md., Aynen kabul:1/2/2018-7071/6 md.) Türk SilahlıKuvvetlerine, Sahil Güvenlik Komutanlığına, Jandarma Genel Komutanlığına veEmniyet Genel Müdürlüğüne ait harekat, eğitim ve savunma amaçlı yapılar için buKanun hükümlerinden hangisinin ne şekilde uygulanacağı Millî Savunma Bakanlığı,İçişleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından müşterekenbelirlenir.
Tanımlar:
Madde 5 – Bu Kanunda geçen terimlerden bazıları aşağıdatanımlanmıştır.
Nazım İmarPlanı; (Değişik:29/11/2018-7153/10 md.) varsabölge planlarının mekâna ilişkin genel ilkelerine ve varsa çevre düzeniplanlarına uygun olarak halihazır haritalar üzerine, yine varsa kadastraldurumu işlenmiş olarak çizilen ve arazi parçalarının; genel kullanışbiçimlerini, yerleşme alanlarının gelişme yön ve büyüklüklerini, nüfusyoğunlukları ve eşiklerini, ulaşım sistemlerini göstermek ve uygulama imarplanlarının hazırlanmasına esas olmak üzere düzenlenen, plan hükümleri veraporuyla beraber bütün olan plandır.
_____________________
(1) Bu Kanunda, 22/2/2005 tarihli ve 5302sayılı İl Özel İdaresi Kanunu hükümlerine aykırılık bulunması durumunda, 5302sayılı Kanun hükümlerinin uygulanacağı, söz konusu Kanunun 70 inci maddesi ile hüküm altına alınmıştır.
(2) 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılıBelediye Kanunun 84 üncü maddesiyle; bu Kanunda belediyenin sorumlu ve yetkilikılındığı görev ve hizmetlerle sınırlı olarak, 5393 sayılı Belediye Kanunuhükümlerine aykırılık bulunması durumunda mezkur kanun hükümlerininuygulanacağı hüküm altına alınmıştır.
6680
Uygulama İmarPlanı; tasdikli halihazır haritalar üzerine varsa kadastral durumu işlenmişolarak nazım imar planı esaslarına göre çizilen ve çeşitli bölgelerin yapıadalarını, bunların yoğunluk vedüzenini, yolları ve uygulama için gerekli imar uygulama programlarına esasolacak uygulama etaplarını ve diğer bilgileri ayrıntıları ile gösteren plandır.
Yerleşme Alanı; imarplanı sınırı içindeki yerleşik ve gelişme alanlarının tümüdür.
İmar Adası; imarplanındaki esaslara göre meydana gelen adadır.
İmar Parseli; İmaradaları içerisindeki kadastro parsellerinin İmar Kanunu, İmar Planı ve yönetmelikesaslarına göre düzenlenmiş şeklidir.
Kadastro Adası; kadastroyapıldığı zaman var olan adadır.
Kadastro Parseli;kadastro yapıldığı zaman kadastro adaları içinde bulunan mülkiyeti tescilliparseldir.
Yapı; karada ve suda,daimi veya muvakkat, resmi ve hususi yeraltı ve yerüstü inşaatı ile bunlarınilave, değişiklik ve tamirlerini içine alan sabit ve müteharrik tesislerdir.
Bina; kendi başınakullanılabilen, üstü örtülü ve insanların içine girebilecekleri ve insanlarınoturma, çalışma, eğlenme veya dinlenmelerine veya ibadet etmelerine yarıyan,hayvanların ve eşyaların korunmasına yarayan yapılardır.
(Ek:14/4/2016-6704/7 md.) Su yolu; imarplanı kararıyla yapay olarak oluşturulan ve deniz araçlarıyla ulaşımınsağlandığı su geçididir.
İlgili idare; belediye vemücavir alan sınırları içinde belediye, dışında valiliktir.
Bakanlık; Bayındırlık veİskan Bakanlığıdır.
Mücavir Alan; imarmevzuatı bakımından belediyelerin kontrol ve mesuliyeti altına verilmiş olanalanlardır.
Çevre düzeni planı; (Değişik:29/11/2018-7153/10 md.) varsamekânsal strateji planlarının hedef ve stratejilerine uygun olarak yerleşim,gelişme alanları ve sektörlere ilişkin alt ölçek planlarını yönlendiren genelarazi kullanım kararları çerçevesinde ilke ve kriterleri belirleyen, bölge,havza veya il bütününde hazırlanan, plan hükümleri ve raporuyla bir bütün olanplandır.
(Ek : 26/4/1989 - 3542/1 md.) Fen adamları; yapı, elektriktesisatı, sıhhi tesisat ve ısıtma, makine, harita-kadastro ve benzeri alanlardamesleki ve teknik öğrenim veren en az lise dengi okullardan mezun olmuş veyalise mezunu olup, bir öğretim yılı süreyle bakanlıkların açmış olduğu kurslarıbaşarıyla tamamlamış olanlar ile 3308 sayılı Çıraklık ve Meslek EğitimiKanununa göre ustalık belgesine sahip olan elemanlardır.
(Ek:29/11/2018-7153/10 md.) Mekânsal Strateji Planı; ekonomik, sosyal politikalarve çevre politikaları ile stratejilerini mekânla ilişkilendirerek fizikigelişmeyi ve sektörel kararları yönlendiren, ülke bütününde ve gerekli görülenbölgelerde hazırlanan, raporu ile bütün olan plandır.
Ayrıca, bu Kanunda adıgeçen diğer tanımlar Bakanlıkça hazırlanacak yönetmelikte tarif edilir.
İKİNCİ BÖLÜM
İmarPlanları ile İlgili Esaslar
Mekânsal planlama kademeleri:
Madde 6 – (Başlığı ile BirlikteDeğişik:29/11/2018-7153/11 md.)
Mekânsal planlar, kapsadıkları alan ve amaçları açısından MekânsalStrateji Planlarına uygun olarak; “Çevre Düzeni Planları” ve “İmar Planları”kademelerinden oluşur. İmar planları ise nazım imar planı ve uygulama imar planıolarak hazırlanır. Her plan bir üst kademedeki plana uygun olarak hazırlanır.
Mekânsal strateji planlarında; kalkınma planı ile varsa bölge planları,bölgesel gelişme stratejileri ve diğer strateji belgelerinde ortaya konulanhedefler dikkate alınır.
Büyükşehirlerde1/25.000 ölçekli nazım imar planının yapılmış olması, gerekli görülenbölgelerde 1/5.000 ölçekli nazım imar planlarının yapılmasına engel teşkiletmez.
Halihazırharita ve imar planları:
Madde 7 – Halihazır harita ve imar planlarının yapılmasında aşağıdabelirtilen hususlara uyulur.
a) Halihazır haritasıbulunmayan yerleşim yerlerinin halihazır haritaları belediyeler veyavaliliklerce yapılır veya yaptırılır. Bu haritaların tasdik mercii belediyelerve valilikler olup tasdikli bir nüshası Bakanlığa, diğer bir nüshası da ilgilitapu dairesine gönderilir.
b) Son nüfus sayımında,nüfusu 10.000'i aşan yerleşmelerin imar planlarının yaptırılmaları mecburidir.
Son nüfus sayımında nüfus10.000'i aşmayan yerleşmelerde, imar planı yapılmasının gerekli olup olmadığınabelediye meclisi karar verir. Mevcut imar planları yürürlüktedir.
6681
c) Mevcut planlarınyerleşmiş nüfusa yetersiz olması durumunda veya yeni yerleşme alanlarınınacilen kullanmaya açılmasını temin için; belediyeler veya valiliklerceyapılacak (…)(2) imar planlarına veya imar planı olmayan yerlerdeBakanlıkça hazırlanacak yönetmelik esaslarına göre uygulama yapılır.
Haritaların alınmasınaveya imar planlarının tatbikatına memur edilen vazifeliler, vazifelerini yaparlarken2613 sayılı Kadastro ve Tapu Tahriri Kanununun 7 nci maddesindeki selahiyetihaizdirler.
Planlarınhazırlanması ve yürürlüğe konulması:(1)
Madde 8 – Planların hazırlanmasında ve yürürlüğe konulmasındaaşağıda belirtilen esaslara uyulur.
a) Bölge planları; sosyo- ekonomik gelişme eğilimlerini, yerleşmelerin gelişme potansiyelini, sektörelhedefleri, faaliyetlerin ve alt yapıların dağılımını belirlemek üzerehazırlanacak bölge planlarını, gerekli gördüğü hallerde Devlet PlanlamaTeşkilatı yapar veya yaptırır.
b) İmar Planları; Nazım İmarPlanı ve Uygulama İmar Planından meydana gelir. Mevcut ise bölge planı ve çevredüzeni plan kararlarına uygunluğu sağlanarak, belediye sınırları içinde kalanyerlerin nazım ve uygulama imar planları ilgili belediyelerce yapılır veyayaptırılır. (Ek cümle:14/2/2020-7221/6md.) Planlar, plan değişiklikleri ve plan revizyonları; kayıt altınaalınmak ve arşivlenmek üzere Bakanlıkça oluşturulan elektronik ortama yüklenmekve aynı sistem üzerinden Plan İşlem Numarası almak zorundadır. Planlar,belediye meclisince onaylanarak yürürlüğe girer. (Yeniden düzenleme dördüncü cümle: 12/7/2013-6495/73md.) Bu planlar onay tarihindenitibaren belediye başkanlığınca tespit edilen ilan yerlerinde ve ilgiliidarelerin internet sayfalarında bir ay süreyle eş zamanlı olarak ilan edilir.Bir aylık ilan süresi içindeplanlara itiraz edilebilir. Belediye başkanlığınca belediye meclisinegönderilen itirazlar ve planları belediye meclisi onbeş gün içinde inceleyerekkesin karara bağlar. (1)(3)
Belediye ve mücavir alandışında kalan yerlerde yapılacak planlar valilik veya ilgilisince yapılır veyayaptırılır. Valilikçe uygun görüldüğü takdirde onaylanarak yürürlüğe girer. (Yeniden düzenleme üçüncü cümle: 12/7/2013-6495/73 md.) Onaytarihinden itibaren valilikçe tespit edilen ilan yerinde ve ilgili idarelerininternet sayfalarında bir ay süreyle eş zamanlı olarak ilan edilir. Bir aylık ilan süresi içindeplanlara itiraz edilebilir. İtirazlar valiliğe yapılır, valilik itirazları veplanları onbeş gün içerisinde inceleyerek kesin karara bağlar. (1)
(Ek paragraf:14/2/2020-7221/6 md.) İmarplanları ve bu planlardaki değişikliklerin nerede askıya çıktığına dairbilgilendirme ilanı, askı süresi ile eş zamanlı olarak ilgili muhtarlıklarınpanosunda duyurulur. Ayrıca plan değişikliği hakkında, değişikliğe konu alandagörülebilir bir şekilde en az 2 adet tabela ile 30 gün süreyle bilgilendirmeyapılır.
(Ekparagraf:14/2/2020-7221/6 md.) Kentsel tasarımprojeleri uygulama imar planlarıyla birlikte hazırlanabilir. Bu kentsel tasarımprojelerinin uygulamasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.
Onaylanmış planlarda yapılacak değişiklikler deyukarıdaki usullere tabidir.
Kesinleşen imarplanlarının bir kopyası, Bakanlıkça oluşturulan elektronik ortamdaki UlusalCoğrafi Bilgi Sistemi Altyapısı üzerinden, ilgili idaresi tarafından,arşivlenmek üzere Bakanlığa gönderilir.(4)
İmar planları alenidir.Bu aleniyeti sağlamak ilgili idarelerin görevidir. Belediye Başkanlığı ve mülkiamirlikler, imar planının tamamını veya bir kısmını kopyalar veya kitapçıklarhaline getirip çoğaltarak tespit edilecek ücret karşılığında isteyenlere verir.
(Ekparagraf:14/2/2020-7221/6 md.) Kesinleşenimar planları veya parselasyon planlarına karşı kesinleşme tarihinden itibarenher halde beş yıl içinde dava açılabilir.
(Ekparagraf:14/2/2020-7221/6 md.) Sanayi alanları,ileri atıksu arıtma tesisleri, ibadethane alanları ve tarımsal amaçlı siloyapıları hariç olmak üzere imar planlarında binayükseklikleri yençok: serbest olarak belirlenemez.(6)
(Ekparagraf:14/2/2020-7221/6 md.) Sanayi alanları,ibadethane alanları ve tarımsal amaçlı silo yapıları hariç olmak üzere mer’iimar planlarında yençok: serbest olarak belirlenmiş yükseklikler; emsal değerdedeğişiklik yapılmaksızın çevredeki mevcut teşekküller ve siluet dikkatealınarak, imar planı değişiklikleri ve revizyonları yapılmak suretiyle ilgiliidare meclis kararı ile belirlenir. Bu şekilde ilgili idare tarafından belirlenmeyenyükseklikler, maliyetleri döner sermaye işletmesi gelirlerinden karşılanmaküzere Bakanlıkça belirlenir. Oluşacak maliyetlerin %100 fazlası ilgiliidaresinden tahsil edilir. Bu şekilde tahsil edilememesi halinde ilgiliidarenin 2/7/2008 tarihli ve 5779 sayılı İl Özel İdarelerine ve BelediyelereGenel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanun gereğinceaktarılan paylarından kesilerek tahsil olunur. Tahsil olunan tutarlar,Bakanlığın döner sermaye işletmesi hesabına gelir olarak kaydedilir.(5)
c) (Ek: 3/7/2005 - 5403/25 md.) (Değişik:4/7/2019-7181/6 md.)
Tarım arazileri, 3/7/2005 tarihli ve 5403sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda belirtilen izinler alınmadan;tarımsal amaç dışında kullanılamaz, planlanamaz, köy ve/veya mezralarınyerleşik alanı ve civarı veya yerleşik alan olarak tespit edilemez.
——————————
(1) Bumaddenin birinci fıkrasının (b) bendinin dördüncü cümlesi ile ikinci fıkrasınınüçüncü cümlesi, Anayasa Mahkemesi’nin29/1/2012 tarihli ve E.: 2011/106, K.: 2012/192 sayılı Kararı ile iptal edilmişolup, daha sonra 12/7/2013 tarihli ve 6495 sayılı Kanunun 73 üncü maddesiyleyeniden düzenlenmiştir.
(2)14/2/2020 tarihli ve 7221 sayılı Kanunun 5 inci maddesiyle, bu bentte yer alan“mevzi” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.
(3)14/2/2020 tarihli ve 7221 sayılı Kanunun 6 ncı maddesiyle, bu bentte yer alan“Belediye” ibaresi “Planlar, belediye” şeklinde değiştirilmiştir.
(4)14/2/2020 tarihli ve 7221 sayılı Kanunun 6 ncı maddesiyle, bu paragrafa“kopyası,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Bakanlıkça oluşturulan elektronikortamdaki Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi Altyapısı üzerinden, ilgili idaresitarafından, arşivlenmek üzere” ibaresi eklenmiştir.
(5)14/2/2020 tarihli ve 7221 sayılı Kanunun 6 ncı maddesiyle eklenen bu paragrafınbirinci cümlesi hükümleri 1/7/2020 tarihinde yürürlüğe girer.
(6)10/6/2022 tarihli ve 7410 sayılı Kanunun 9 uncu maddesiyle bu paragrafta yeralan “İmar planlarında” ibaresi “Sanayi alanları, ileri atıksu arıtmatesisleri, ibadethane alanları ve tarımsal amaçlı silo yapıları hariç olmaküzere imar planlarında” şeklinde değiştirilmiştir.
6682
ç) (Ek: 12/7/2013-6495/73 md.) (Değişik:14/2/2020-7221/6md.) Bakanlıkça belirlenen tanım ve esaslara göre hazırlanıp onaylananplan, plan değişikliği ve revizyonlarının, parselasyon planlarının, yapıruhsatı ve yapı kullanma izin belgelerinin, imar mevzuatına konu edilenorto-görüntüler ile diğer coğrafi veri ve bilgilerin, ilgili idareler ile kurumve kuruluşlarca; Cumhurbaşkanınca belirlenen usul, esas ve ilgili standartlarauygun şekilde ve sayısal olarak; üretilmesi, elektronik ortamda ilan edilmesi,Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi Altyapısı ile entegrasyonunun sağlanması vebedelsiz olarak Bakanlığa gönderilmesi, Bakanlıkça tesis edilecek elektronikortam üzerinden paylaşılması, arşivlenmesi ve güncellenmesi zorunludur. Yapıruhsatına ilişkin işlemlerde bu veriler esas alınır.
d) (Ek: 12/7/2013-6495/73 md.) Arazikullanımı ve yapılaşmada sadece mekânsal strateji planları, çevre düzeniplanları ve imar planları kararlarına uyulur. (Mülga ikinci cümle: 27/3/2015-6637/23 md.) (…) (Ek cümle:18/6/2017-7033/29 md.) Mekânsal strateji planları, çevre düzeni planları ve1/25.000 ölçekli nazım imar planlarında; organize sanayi bölgesi, endüstribölgesi, sanayi sitesi ve teknoloji geliştirme bölgesine ilişkin kararlarınalınması ve bu kararlarda değişiklik yapılması Bilim, Sanayi ve TeknolojiBakanlığının uygun görüşüne tabidir. Altkademe planların, üst kademe planların kesinleştiği tarihten itibaren en geçbir yıl içinde ilgili idarece üst kademe planlara uygun hale getirilmesi zorunludur.Aksi halde, üst kademe planları onaylayan kurum ve kuruluşlar alt kademeplanları en geç altı ay içinde uygun hale getirir ve resen onaylar. Bu süreiçinde ruhsat işlemleri, yürürlükte olan uygulama imar planına göre gerçekleştirilir.Bu bent uyarınca yapılacak işlemlerde bu maddenin (c) bendi hükümlerine uyulur.
e) (Ek: 12/7/2013-6495/73 md.) Kamu kurumve kuruluşları veya plan müellifleri; ilgili kamu kurum ve kuruluşlarındanplana ilişkin görüşlerini alır. Kurum ve kuruluşlar, görüşlerini en geç otuzgün içerisinde bildirmek zorundadır. Görüş bildirilmesi için etüt ve analizgibi uzun süreli çalışma yapılması gereken hallerde ilgili kamu kurum vekuruluşlarının talebi üzerine otuz günü geçmemek üzere ilave süre verilir. Busüre içerisinde görüş bildirilmediği takdirde plan hakkında olumsuz bir görüşünbulunmadığı kabul edilir.
f) (Ek: 12/7/2013-6495/73 md.) Kentselasgari standartlar, Bakanlıkça belirlenen esaslar doğrultusunda çevre düzeniplanı ile belirlenebilir. Uygulamaya ilişkin kararlar, yörenin koşulları,parselin bulunduğu bölgenin genel özellikleri, yapının niteliği ve ihtiyacı,erişilebilirlik, sürdürülebilirlik, çevreye etkisi dikkate alınarak ve ölçüleriverilerek Bakanlıkça belirlenen esaslara göre uygulama imar planında belirlenir.
g) (Ek: 12/7/2013-6495/73 md.) Bakanlık;ilgili idareler, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilertarafından yapılan mekansal planlamaya, harita ve parselasyona, etüt veprojelendirmeye, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni düzenlemeye, enerji kimlikbelgesi hazırlanmasına ilişkin iş ve işlemler ile yapı malzemelerini;denetlemeye, aykırılıklar hakkında işlem tesis etmeye, aykırılıkları gidererekmevzuata uygun hale getirmeye yönelik değişiklik yapmaya ve onaylamaya, yapıtatil tutanağı tanzim etmeye, mühürlemeye, yıkım kararı almaya ve yıkımıgerçekleştirmeye, ilgililer hakkında idari yaptırım kararı vermeye yetkilidir.Bu görevlerden, yapı tatil tutanağı tanzim etmeye, mühürlemeye ve yıkımkararına ilişkin rapor düzenleme işi ile denetlemeye ilişkin görevler,Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatında, denetçi belgesini haiz personel tarafındangerçekleştirilir. İlgililer Bakanlık denetçileri tarafından istenilen her türlübilgi ve belgeyi, istenilen süre içerisinde vermek zorundadırlar. Bakanlıkdenetçilerinin seçimi, eğitimleri, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışmausul ve esasları Bakanlıkça belirlenir.
6682-1
ğ) (Ek: 12/7/2013-6495/73 md.) (Değişikcümle:14/2/2020-7221/6 md.) Büyükşehir belediyesi sınırının il sınırıolması nedeniyle mahalleye dönüşen ve nüfusu 5.000’in altında kalan yerlerin,kırsal yerleşim özelliğinin devam edip etmediğine büyükşehir belediyemeclisince karar verilir. (Ekcümleler:14/2/2020-7221/6 md.) Büyükşehir belediye meclisince aksine birkarar alınmadıkça, uygulama imar planı yapılıncaya kadar bu alanlardakiuygulamalar 27 nci madde hükümlerine göre yürütülür. 27 nci maddede belirtilenprojeler, ilçe belediyesince onaylanır ve muhtarlığa bildirilir. Kırsalalanlarda iş yeri açma ve çalışma izni; kadimden kalan veya yapıldığı tarihtekimevzuat kapsamında yola cephesi olmaksızın inşa edilen yapılar ile köy yerleşikalanlarda kalan yapılara kırsal yapı belgesine, yerleşik alan sınırı dışındakidiğer yapılara ise yapı kullanma izin belgesine göre verilir. Köylerde bulunankonutlarda, iş yeri açma ve çalışma izni alınarak ev pansiyonculuğuyapılabilir. Kamuya ait bir yaya veya taşıt yoluna cephe sağlanmadan yapı inşaedilemez, parsel oluşturulamaz. Yerleşme ve yapılaşma özellikleri, mimari dokuve karakteri, gelişme düzey ve potansiyeli açısından önem arz eden köylerde buözellikleri korumak, geliştirmek ve yaşatmak amacıyla muhtarlık katılımı ileilgili idarelerce köy tasarım rehberleri hazırlanabilir. Köy tasarım rehberleriilgili idare meclisi kararı ile onaylanır ve uygulanır.
h) (Ek: 12/7/2013-6495/73 md.) Köylerde vekırsal özellik gösteren diğer yerleşmelerde yapıların etüt ve projeleri ilgiliidarenin veya Bakanlığın taşra teşkilatının mimar ve mühendisleri tarafındanhazırlanabilir. Bakanlıkça; bu Kanun kapsamındaki yerleşmelere ilişkin enerjiverimli, iklim duyarlı ve ekolojik özellikli plan ve projeler hazırlanabilirveya hazırlattırılabilir, bu nitelikli yapılar inşa edilebilir veya uzun vadelikredilendirilmek suretiyle desteklenebilir.
ı) (Ek: 12/7/2013-6495/73 md.) Harita,plan, etüt ve projeler; idare ve ilgili kanunlarında açıkça belirtilen yetkilikuruluşlar dışında meslek odaları dahil başka bir kurum veya kuruluşun vizeveya onayına tabi tutulamaz, tutulması istenemez. Vize veya onay yaptırılmamasıve benzeri nedenlerle müellifler veya bunlara ait kuruluşların büro tescilleriiptal edilemez veya yenilenmesi hiçbir şekilde geciktirilemez. Müelliflerden buhükmü ortadan kaldıracak şekilde taahhütname talep edilemez.
i) (Ek: 12/7/2013-6495/73 md.) İdarelerceonaylanmış; mevcut durumu gösteren halihazır haritalar, parselasyon planlarıile teknik ve idari düzenlemeleri içeren bu Kanun kapsamındaki planlarındeğişiklik ve revizyonlarında ilk müellifin görüşü veya izni aranmaz.
j) (Ek: 12/7/2013-6495/73 md.) İlgili idareler, Bakanlıkça belirlenenesaslara göre mimari estetik komisyonu kurar. Komisyon, yapıların ve onaylımimari projelerinin özgün fikir ifade edip etmediğine karar vermeye yetkilidir.Özgün fikir ifade etmeyenlerde yapılacak değişikliklerde ilk müellifin görüşüaranmaz. Özgün fikir ifade eden mimarlık eser ve projelerinde; (…)(1)eserin bütünlüğünü bozmadığına, estetik görünümünü değiştirmediğine, teknik,yönetsel amaçlar ve kullanım amacı nedeniyle zorunlu olduğuna karar verilendeğişiklikler müellifinin izni alınmaksızın yapılabilir. Bu durumda ilk müelliftarafından talep edilebilecek telif ücreti; ilgili meslek odasınca belirlenenmimari proje asgari hizmet bedelinin, tamamlanan yapılarda yüzde yirmisini,inşaatı süren yapılarda yüzde on beşini geçemez.(1)
___________
(1) Anayasa Mahkemesi’nin 4/12/2014tarihli ve E:2013/114, K:2014/184 sayılı Kararı ile, bu bentte yer alan “…esersözleşmesinde işleme izni verilenler ile…” ibaresi iptal edilmiştir.
6682-2
İmar planlarında Bakanlığın yetkisi: (1)
Madde 9 – Bakanlık gerekli görülenhallerde, kamu yapıları ve enerji tesisleriyle ilgili alt yapı, üst yapı ve iletimhatlarına ilişkin imar planı ve değişikliklerinin, umumi hayatamüessir afetler dolayısıyla veya toplu konut uygulaması veya GecekonduKanununun uygulanması amacıyla yapılması gereken planların ve plandeğişikliklerinin, birden fazla belediyeyi ilgilendiren metropoliten imarplanlarının veya içerisinden veya civarından demiryolu veya karayolu geçen,hava meydanı bulunan veya havayolu veya denizyolu bağlantısı bulunan yerlerdekiimar ve yerleşme planlarının tamamını veya bir kısmını, ilgili belediyelereveya diğer idarelere bu yolda bilgi vererek ve gerektiğinde işbirliğisağlayarak yapmaya, yaptırmaya, değiştirmeye ve re'sen onaylamaya yetkilidir.
(Ek : 24/11/1994 - 4046/41 md.) Belediyehudutları ve mücavir alanlar içerisinde bulunan ve özelleştirme programınaalınmış kuruluşlara ait arsa ve arazilerin, ilgili kuruluşlardan gerekli görüş,(Belediye) (2) alınarak Çevreİmar bütünlüğünü bozmayacak (Ek ibare: 3/4/1997 - 4232/4 md.) imar tadilatları ve mevzi imar planlarının vebuna uygun imar durumlarının Başbakanlık Özelleştirme İdaresiBaşkanlığınca hazırlanarak Özelleştirme Yüksek Kurulunca onaylanmaksuretiyle yürürlüğe girer ve ilgili Belediyeler bu arsa ve arazilerin imarfonksiyonlarını 5 yıl değiştiremezler. (Ekibare : 3/4/1997 - 4232/4 md.) ilgili belediyeler görüşlerini onbeş güniçinde bildirir.
Birkamu hizmetinin görülmesi maksadı ile resmi bina ve tesisler için imar planlarındayer ayrılması veya bu amaçla değişiklik yapılması gerektiği takdirde, Bakanlık,valilik kanalı ile ilgili belediyeye talimat verebilir veya gerekirse imarplanının resmi bina ve tesislerle ilgili kısmını re'sen yapar ve onaylar.
Bakanlıkbirden fazla belediyeyi ilgilendiren imar planlarının hazırlanmasında, kabul veonaylanması safhasında ortaya çıkabilecek ihtilafları halleder, gerektiğindere'sen onaylar.
(Ek fıkra : 20/6/1987 - 3394/7 md.;İptal : Ana.Mah. 26/9/1991 tarih ve E. 1990/38, K. 1991/32 sayılı Kararı ile.)
Kesinleşenplanlar ilgili belediyelere ve valiliklere tebliğ edilir. Bu planlarınuygulanması mecburidir.
Re'senyapılan planlardaki değişiklikler de yukarıdaki usullere tabidir.
(Ek fıkra: 3/7/2005 - 5398/19 md.) 4046 sayılı Kanun kapsamında gelir ortaklığı modeli veişin gereğine uygun sair hukuki tasarruflar yöntemine göre özelleştirmeişlemleri yapılan hizmetözelleştirilmesi niteliğindeki yatırımların yapılacağı yerlerde hazırlanan veyahazırlattırılan plânları, Özelleştirme İdaresince değerlendirilmek vesözleşmeye uygunluğu konusundaki görüşü de alınmak kaydı ile (…) (3)re'sen onaylamaya Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yetkili olup, her türlüruhsatı ilgili belediye en geç iki ay içinde verir.(3)
——————————
(1) 9/7/2008 tarihli ve 5784 sayılı Kanunun 24üncü maddesiyle; bu maddenin birinci fıkrasında yer alan “ile ilgili” ibaresi “veenerji tesisleriyle ilgili alt yapı, üst yapı ve iletim hatlarına ilişkin”şeklinde değiştirilmiş ve metne işlenmiştir.
(2) Paranteziçi hüküm; 3/4/1997 tarih ve 4232 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi ile metneişlendiği şekilde değiştirilmiştir.
(3) Bu fıkrada yer alan "… imar mevzuatındaki kısıtlamalara tâbiolmaksızın…" ibaresi, Anayasa Mahkemesi’nin 5/1/2006 tarihli veE. :2005/98, K. :2006/3 sayılı Kararı ile iptal edilmiştir.
6682-3
İmar programları, kamulaştırma ve kısıtlılık hali:
Madde 10 – Belediyeler; imarplanlarının yürürlüğe girmesinden en geç 3 ay içinde, bu planı tatbik etmeküzere 5 yıllık imar programlarını hazırlarlar. Beş yıllık imar programlarınıngörüşülmesi sırasında ilgili yatırımcı kamu kuruluşlarının temsilcilerigörüşleri esas alınmak üzere Meclis toplantısına katılır. Bu programlar,belediye meclisinde kabul edildikten sonra kesinleşir. Bu program içindebulunan kamu kuruluşlarına tahsis edilen alanlar, ilgili kamu kuruluşlarınabildirilir. Beş yıllık imar programları sınırları içinde kalan alanlardaki kamuhizmet tesislerine tahsis edilmiş olan yerleri ilgili kamu kuruluşları, buprogram süresi içinde kamulaştırırlar. Bu amaçla gerekli ödenek, kamukuruluşlarının yıllık bütçelerine konulur.
İmarprogramlarında, umumi hizmetlere ayrılan yerler ile özel kanunları gereğincekısıtlama konulan gayrimenkuller kamulaştırılıncaya veya umumi hizmetlerleilgili projeler gerçekleştirilinceye kadar bu yerlerle ilgili olarak diğerkanunlarla verilen haklar devam eder.
Kamuya ait gayrimenkuller:
Madde 11 – İmar planlarında; meydan,yol, su yolu, park, yeşil saha, otopark, toplu taşıma istasyonu ve terminalgibi umumi hizmetlere ayrılmış yerlere rastlayan Vakıflar Genel Müdürlüğüne aitgayrimenkuller ile askeri yasak bölgeler, güvenlik bölgeleri ile ülke güvenliğiile doğrudan doğruya ilgili Türk Silahlı Kuvvetlerine ait harekat ve savunmaamaçlı yerler hariç Hazine ve özel idareye ait arazi ve arsalar belediye veyavaliliğin teklifi, Maliye ve Gümrük Bakanlığının onayı ile belediye ve mücaviralan sınırları içinde belediyeye; belediye ve mücavir alan hudutları dışındaözel idareye bedelsiz terk edilir ve tapu kaydı terkin edilir. Ancak, buyerlerin üzerinde bina bulunduğu takdirde, arsası hariç yalnız binanınhalihazır kıymeti için takdir edilecek bedel ödenir. Bedeli ve ödeme şeklitaraflarca tespit olunur. (1)
Busuretle maledilen arazi ve arsalar belediye veya özel idare tarafındansatılamaz ve başka bir maksat için kullanılamaz. Bu hususta tapu kütüğününbeyanlar hanesine gerekli şerh konur.
Bu yerlerin kullanılış şekli, yeni bir imar planıyla değiştirilip özel mülkiyete konu olabilecek hale getirildiği takdirde, bu yerler devir alınan idareye belediye veya özelidarece aynı usulle iade edilir. Buna aykırı davranışı sabit olan ilgililerşahsen sorumludur. Bu terkinler hiçbir şekilde resim, harç ve vergiye tabideğildir.
(Değişik :25/2/1998 - 4342/35 md.) Hazırlanan imarplanı sınırları içindeki kadastral yollar ile meydanlar, imar planının onayıile bu vasıflarını kendiliğinden kaybederek, onaylanmış imar planı kararı ilegetirilen kullanma amacına konu ve tabi olurlar.
(Ek fıkra: 24/7/2008-5793/14 md.) Hazinenin özel mülkiyetinde veya Devletin hüküm vetasarrufu altında bulunan ve ağaçlandırılmak üzere izin verilen taşınmazlardanprojesine uygun olarak ağaçlandırılanlar, imar planı kararıyla başka amacaayrılamaz.
––––––––––––––––
(1) 14/4/2016 tarihli ve 6704 sayılıKanunun 8 inci maddesiyle, bu fıkrada yer alan “yol,” ibaresinden sonra gelmeküzere “su yolu,” ibaresi eklenmiştir.
6683
Cephehattı:
Madde 12 – İmar planlarında gösterilen cephe hattından önde binayapılamaz. Herhangi bir arsanın cephe hattının gerisinde kalan kısmı, plan veyönetmelik esaslarına uygun bina inşaatına yetmiyorsa, beş yıllık imar programıiçinde olup olmadığına göre, 10 uncu maddede belirtilen müddetler içerisinde 18inci madde hükümleri tatbik edilmediği veya başka bir şekilde halline imkanbulunmadığı takdirde mal sahibinin yazılı müracaatı üzerine, bu arsanın tamamıilgili idarelerce kamulaştırılır.
İmarplanlarında umumi hizmetlere ve kamu hizmetlerine ayrılan yerler:
Madde 13 – (Başlığı ile Birlikte Değişik:4/7/2019-7181/7 md.)
Özel hukukkişilerinin mülkiyetinde olup uygulama imar planında düzenleme ortaklık payınakonu kullanımlarda yer alan taşınmazlar;
a)Bu kullanımlardan umumi hizmetlere ayrılan alanlar öncelikle 18 inci maddeyegöre arazi ve arsa düzenlemesi yapılarak,
b) 4/11/1983 tarihli ve 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunukapsamında sırasıyla, ilgisine göre Hazine veya ilgili idarelerinmülkiyetindeki taşınmazlar ile trampa yapılmak veya satın alınmak suretiyle,
ilgili kamu kurum ve kuruluşunca kamulaştırılarak kamumülkiyetine geçirilir.
Düzenlemeortaklık payına konu kullanımlardan yol, meydan, ibadet yerleri, park ve çocukbahçeleri hariç olmak üzere yapı yapılabilecek diğer alanlarda; alanlarınkamuya geçişi sağlanıncaya kadar maliklerinin talebi hâlinde ilgili kamukuruluşunun uygun görüşü alınarak plandaki kullanım amacına uygun özel tesisyapılabilir.
İlgilimevzuat uyarınca hiçbir şekilde yapı yapılamayacak alanlarda muvakkat da olsayapı yapılmasına izin verilmez. Mevcut yapılar kamulaştırılıncaya kadarkorunabilir. Bu alanlarda beş yıllık imar programı süresi içinde, birincifıkranın (a) ve (b) bentlerine göre işlem tesis edilerek parsel, kamumülkiyetine geçirilmek zorundadır. Bu süre en fazla bir yıl uzatılabilir.
Parselmaliklerinin hisselerini idareye hibe etmeleri veya bedelsiz devretmeleridurumunda, idare devir işlemlerini bedel almaksızın gerçekleştirmekleyükümlüdür. Bu işlemler için parsel maliklerinden hiçbir vergi, resim, harç,döner sermaye ücreti ve herhangi bir ad altında bedel alınmaz.
Kamukullanımına ait sosyal, kültürel ve teknik altyapı alanlarının, Hazine veyakamu mülkiyetindeki alanlarla trampa yapılması hâlinde, şahıs veya özel hukukkişilerinden hiçbir vergi, resim, harç, ücret, döner sermaye ücreti ve herhangibir ad altında bedel alınmaz.
Bumaddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça hazırlananyönetmelikle belirlenir.
İrtifakhakları:
Madde 14 – Belediye veya valilikler, imar planlarının uygulanmasısırasında, bir gayrimenkulün tamamını kamulaştırmadan o yerin muayyen saha,yükseklikte ve derinliğindeki kısmı üzerinde kamu yararı amacıyla irtifak hakkıtesis edebilir.
Belediyeler veyavalilikler, mümkün olan yer ve hallerde mal sahibinin muvafakatiyle, bedelsizirtifak hakkı verme karşılığında, bedelsiz irtifak hakkı tesis edebilir.
6684
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Arazi ve ArsaDüzenleme Esasları(2)
İfrazve tevhid:
Madde 15 – (Değişik fıkra:4/7/2019-7181/8 md.) İmarplanı bulunan alanlarda, uygulama imar planına uygun olarak öncelikleparselasyon planının yapılması esastır.
(Değişikfıkra:4/7/2019-7181/8 md.) İmar planı bulunan alanlarda, ifraz vetevhit işlemleri, parselasyon planı tescil edilmiş alanlarda yapılabilir.
(Ekfıkra:4/7/2019-7181/8 md.) Parselasyonplanı tescil edilmiş yerlerde yapılacak ifraz veya tevhidin imar planlarına veimar mevzuatına uygun olması şarttır.
(Ekfıkra:4/7/2019-7181/8 md.) 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve KontrolKanununda belirtilen merkezî yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin yetkisiiçindeki kamu yatırımlarında veya kamu mülkiyetine ait alanlarda, parselasyonplanının tatbiki mümkün olmayan meskûn alanlar ile koruma amaçlı imar planıbulunan alanlarda ve büyük bir kısmı uygulama imar planına uygun şekilde oluşanimar adalarının geri kalan kısımlarında bu maddenin birinci ve ikincifıkralarında yer alan hükümlerde belirtilen şartlar aranmaz.
(Ekfıkra:4/7/2019-7181/8 md.) Mevcuthâliyle yapılaşmaya elverişli olmayan imar parsellerinde; maliklerden birinintalebi üzerine veya doğrudan, parsel maliklerine kendi aralarında anlaşmalarıiçin yapacağı tebliğden itibaren üç ay içerisinde maliklerce anlaşmasağlanamaması hâlinde, resen tevhit ve fiilî duruma göre ifraz yoluyla işlemyapmaya ilgili idare yetkilidir.
İmar planlarında parselcepheleri tayin edilmeyen yerlerde yapılacak ifrazların, asgari cephe genişliklerive büyüklükleri yönetmelikte belirtilen esaslara göre tespit edilir.
İmar planı dışında kalanalanlarda yönetmeliklerinde tayin edilecek miktarlardan küçük ifrazlara izinverilmez.
Tescilve şüyuun izalesi:
Madde 16 – Belediye ve mücavir alan hudutları içindekigayrimenkullerin re'sen veya müracaat üzerine tevhid veya ifrazı, bunlarüzerinde irtifak hakkı tesisi veya bu hakların terkini, bu Kanun ve yönetmelikhükümlerine uygunluğu belediye encümenleri veya il idare kurullarıncaonaylanır.
Onaylama işlemi,müracaatın belediyelere veya valiliklere intikalinden itibaren en geç 30 güniçinde sonuçlandırılır ve tescil veya terkini için 15 gün içinde tapuyabildirilir.
Tapu dairesi, tescil veyaterkin işlemini bir ay içinde sonuçlandırmak zorundadır.
Bu Kanun hükümlerine göreşüyulandırılan gayrimenkullerin sahipleri ilgili idarenin tebliği tarihindenitibaren altı ay içinde aralarında anlaşamadıkları veya şüyuun izalesi için, mahkemeyemüracaat edilmediği takdirde ilgili idare hissedarmış gibi, şüyuun izalesidavası açabilir.
Tarafların rızası veyamahkeme kararı ile şüyuun izalesi ve arazi taksimi de yukarıdaki hükümleretabidir.
Kamulaştırmadanarta kalan kısımlar:
Madde 17 – Belediye veya valilik, kendi malı olan veya imarplanlarının tatbiki sonucu kamulaştırmadan artan parçalarla, istikametideğiştirilen veya kapanan yol ve meydanlarda hasıl olan sahalardan müstakilinşaata elverişli olmayan parçaları, bitişiğindeki arsa veya bina sahibine bedeltakdiri suretiyle satmak, gayrimenkul sahiplerinin yola giden yerlerden dolayıtahakkuk eden istihkaklarını bedel takdiri suretiyle değiştirmek ve komşugayrimenkul sahibi takdir edilen bedelle satın almaktan imtina ederse,şüyulandırıp satmak suretiyle imar planına uygunluğunu temin eder.
Bunlardan müstakilinşaata elverişli olanları, kamu yararı için, belediye veya valilikçe yerialınan şahısların muvafakatları halinde istihkaklarına karşılık olarak bedeltakdiri ve icabında denklik temini suretiyle değiştirmeye belediye ve valilikyetkilidir.
Ayrıca belediye veyavalilikler ile şüyulu olan müstakil inşaat yapmaya müsait bulunan imar parsellerinde,belediye veya valilikler, hisselerini parselin diğer hissedarlarına bedeltakdiri suretiyle satmaya, ilgililer satın almaktan imtina ederse, şüyuunizalesi suretiyle sattırmaya yetkilidir.
Bu maddeye göre bedeltakdirleri ve bu bedellere itiraz şekilleri 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunuhükümlerine göre yapılır.
Parselasyonplanlarının hazırlanması: (1)(3)
Madde 18 – İmar hududu içinde bulunan binalı veya binasız arsa vearazileri malikleri veya diğer hak sahiplerinin muvafakatı aranmaksızın,birbirleri ile, yol fazlaları ile, kamu kurumlarına veya belediyelere aitbulunan yerlerle birleştirmeye, bunları yeniden imar planına uygun ada veyaparsellere ayırmaya, müstakil, hisseli veya kat mülkiyeti esaslarına göre haksahiplerine dağıtmaya ve re'sen tescil işlemlerini yaptırmaya belediyeleryetkilidir. Sözü edilen yerler belediye ve mücavir alan dışında ise yukarıdabelirtilen yetkiler valilikçe kullanılır.
_________________
(1) Bu maddedegeçen “cami” ibaresi, 15/7/2003 tarihli ve 4928 sayılı Kanunun 9 uncumaddesiyle, “ibadet yeri” olarak değiştirilmiş ve metne işlenmiştir.
(2) 4/7/2019 tarihli ve 7181 sayılı Kanunun 8 incimaddesiyle bu bölüm başlığı “İfraz ve Tevhid İşleri” iken metne işlendiğişekilde değiştirilmiştir.
(3) 4/7/2019 tarihli ve 7181 sayılı Kanunun 9 uncumaddesiyle bu madde başlığı “Arazi ve arsa düzenlemesi:” iken metne işlendiğişekilde değiştirilmiştir.
6685
Belediyeler veya valiliklerce düzenlemeye tabi tutulanarazi ve arsaların dağıtımı sırasında bunların yüzölçümlerinden yeteri kadarsaha, düzenleme alanındaki nüfusun kentsel faaliyetlerini sürdürebilmeleri içingerekli olan umumi hizmet alanlarının tesis edilmesi ve düzenleme dolayısıylameydana gelen değer artışları karşılığında "düzenleme ortaklık payı"olarak düşülebilir. Ancak, bu maddeye göre alınacak düzenleme ortaklık payları,düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaların düzenlemeden önceki yüzölçümlerininyüzde kırk beşini geçemez. (1)(2)
(Değişikfıkra:4/7/2019-7181/9 md.) Düzenleme ortaklık payları, düzenlemeye tabi tutulan yerlerile bölgenin ihtiyacı olan yol, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi, yeşilsaha, ibadet yeri ve karakol, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı öğretime yönelikeğitim tesis alanları, Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesis alanları, pazaryeri, semt spor alanı, toplu taşıma istasyonları ve durakları, otoyol hariçerişme kontrolünün uygulandığı yol, su yolu, resmî kurum alanı, mezarlık alanı,belediye hizmet alanı, sosyal ve kültürel tesis alanı, özel tesis yapılmasınakonu olmayan ağaçlandırılacak alan, rekreasyonalanıolarak ayrılan parseller ve mesire alanları gibi umumi hizmet alanlarındanoluşur ve bu hizmetlerle ilgili tesislerden başka maksatlarla kullanılamaz.Düzenlemeye tabi tutulan alan içerisinde bulunan taşkın kontrol tesisialanlarının, bu fıkrada belirtilen kullanımlar için düzenleme ortaklık payıdüşülmesini müteakip kalan Hazine mülkiyetindeki alanlardan karşılanmasıesastır. Ancak taşkın kontrol tesisi için yeterli alanın ayrılamamasıdurumunda, düzenleme ortaklık payının ikinci fıkrada belirtilen oranı aşmamasışartıyla, düzenlemeye tabi diğer arazi ve arsaların yüz ölçümlerinden bu fıkradakikullanımlar için öncelikle düzenleme ortaklık payı ayrıldıktan sonra ikincifıkrada belirtilen orana kadar taşkın kontrol tesisi için de ayrıca payayrılır. Kapanan imar ve kadastro yollarının öncelikle düzenleme ortaklıkpayına ayrılan toplam alandan düşülmesi esastır.
(Ekfıkra:4/7/2019-7181/9 md.) Üçüncüfıkrada belirtilen, bölgenin ihtiyacına ayrılan alanlardan belediye hizmetleriile ilgili olanlar bu amaçlarla kullanılmak kaydıyla ilgili belediyesi adına,diğer alanlar ise imar planındaki kullanım amacı doğrultusunda bu amacıgerçekleştirecek olan idareye tahsis edilmek üzere Hazine adına tescil edilir.
(Değişikfıkra:4/7/2019-7181/9 md.) Düzenlemeortaklık paylarının toplamı, üçüncü fıkrada sözü geçen umumi hizmetler için,yeniden ayrılması gereken yerlerin alanları toplamından az olduğu takdirde,eksik kalan miktar, tescil harici alanlardan veya muvafakat alınmak kaydıyla;kamuya ait taşınmazlardan ya da Hazine mülkiyetindeki alanlardan karşılanır. Buyöntemlerle karşılanamaması hâlinde belediye veya valilikçe kamulaştırmayoluyla tamamlanır.
Herhangi bir parseldenbir miktar sahanın kamulaştırılmasının gerekmesi halinde düzenleme ortaklıkpayı, kamulaştırmadan arta kalan saha üzerinden ayrılır.
(Değişik fıkra:4/7/2019-7181/9 md.) Bu madde hükümlerine göre,herhangi bir parselden bir defadan fazla düzenleme ortaklık payı alınmamasıesastır. Ancak, her türlü imar planı kararı ile yapılaşma koşulunda ve nüfustaartış olması hâlinde, artış olan parsellerden, uygulama sonucunda oluşandeğerinin önceki değerinden az olmaması kaydıyla, daha önceki imaruygulamalarında yapılan terk veya kesintiler dikkate alınmak suretiyle ilkuygulamadaki düzenleme ortaklık payı oranını % 45’e kadar tamamlamak üzereilave düzenleme ortaklık payı kesintisi yapılabilir.(3)
(Eksekizinci fıkra:18/7/2021-7333/10 md.)24/2/1984 tarihli ve 2981 sayılı İmar ve Gecekondu Mevzuatına AykırıYapılara Uygulanacak Bazı İşlemler ve 6785 Sayılı İmar Kanununun Bir MaddesininDeğiştirilmesi Hakkında Kanunun 10 uncu maddesi kapsamında yapılanuygulamalarda; umumi hizmet alanları için yapılan her türlü terk ve kesintinin,parselasyon planındaki düzenleme ortaklık payı kesintisinden az olmasıdurumunda, önceki terk ve kesintilerin oranını parselasyon planındaki düzenlemeortaklık payı oranına tamamlayan fark kadar düzenleme ortaklık payı kesintisiyapılabilir. Yapılan bu kesinti tamamlayıcı mahiyette olup mükerrer uygulamaolarak değerlendirilmez. Ancak toplam kesinti oranı her halükarda %45’igeçemez.
(Ekfıkra:4/7/2019-7181/9 md.) Parselasyonplanı yapılmadan ifraz ve tevhit edilerek tescil edilen parsellerden, imarplanında umumi hizmet alanlarına rastladığı için terk edilen veya bağışlananalanların toplam parsel alanına oranı, yeni yapılacak parselasyon planındakidüzenleme ortaklık payı oranına tamamlayan farkı kadar düzenleme ortaklık payıalınabilir.
(Ekfıkra:4/7/2019-7181/9 md.) Belediyeveya valiliğin; parselasyon planlarını, imar planlarının kesinleşme tarihindenitibaren beş yıl içinde yapması ve onaylaması esastır. Parselasyon planıyapmamaları sebebiyle doğacak her türlü kamulaştırma iş ve işlemlerindenbelediyeler veya valilikler sorumludur.
(Ekfıkra:4/7/2019-7181/9 md.) Mevcutyapılar nedeniyle parsellerden düzenleme ortaklık payı alınamadığı hâllerde bupayın miktarı, düzenlemenin gerçekleştirilebilmesi için yapılacakkamulaştırmada kullanılmak üzere bedele dönüştürülebilir.
(Ekfıkra:4/7/2019-7181/9 md.) Bedeltakdiri 2942 sayılı Kanunun 11 inci maddesinde belirtilen bedel tespitiesasları da gözetilerek 6/12/2012tarihli ve 6362 sayılı Sermaye PiyasasıKanununa göre lisans almış gayrimenkul değerleme uzmanları veya ilgili idaretakdir komisyonlarınca raporlandırılarak tespit edilir. Tespit edilen bedeltapu kütüğünün beyanlar hanesinde belirtilir ve bu bedelin tamamı ödeme tarihinde,her takvim yılı başından geçerli olmak üzere bir önceki yıla ilişkinolarak 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer298 inci maddesi hükümleri uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerlemeoranında güncellenmek suretiyle ödenmedikçe devir yapılamaz, yapı ruhsatıverilemez. Bedelin tamamen ödenmesi hâlinde taşınmaz maliki ya da idarenintalebi üzerine terkin edilir.
______________________
(1) Bu fıkrada yer alan “otuzbeşini” ibaresi, 3/12/2003tarihli ve 5006 sayılı Kanunun 1 inci madddesiyle metne işlendiği şekildedeğiştirilmiştir.
(2) 4/7/2019 tarihli ve 7181 sayılıKanunun 9 uncu maddesiyle bu fıkraya “saha,” ibaresinden sonra gelmek üzere“düzenleme alanındaki nüfusun kentsel faaliyetlerini sürdürebilmeleri içingerekli olan umumi hizmet alanlarının tesis edilmesi ve” ibaresi eklenmiş,fıkrada yer alan “kırkını” ibaresi “kırk beşini” şeklinde değiştirilmiştir.
(3) 18/7/2021 tarihli ve 7333 sayılıKanunun 10 uncu maddesiyle, bu fıkranın ikinci cümlesine “önceki değerinden azolmaması kaydıyla,” ibaresinden sonra gelmek üzere “daha önceki imaruygulamalarında yapılan terk veya kesintiler dikkate alınmak suretiyle” ibaresieklenmiştir.
6686
(Ekfıkra:4/7/2019-7181/9 md.) Düzenlemesonucu taşınmaz maliklerine verilecek parseller; öncelikle düzenlemeye alınantaşınmazın bulunduğu yerden, mümkün olmuyor ise en yakınındaki eşdeğer alandanverilir.
(Ekfıkra:4/7/2019-7181/9 md.) Düzenlemealanında bulunan imar adalarında, asgari parsel büyüklüğünü karşılamakkaydıyla, imar uygulama alanında kalan hisseli arsa ve araziler; hissesahiplerinin muvafakati hâlinde veya fiilî kullanım esasına göre müstakil hâlegetirilebilir.
(Ekfıkra:4/7/2019-7181/9 md.) Uygulama imar planında hüküm bulunmamasıhâlinde yönetmelikte belirlenen asgari parsel büyüklüklerinin altında parseloluşturulamaz.
(Mülga fıkra:4/7/2019-7181/9 md.)
(Mülga fıkra:4/7/2019-7181/9 md.)
(Mülga fıkra:4/7/2019-7181/9 md.)
(Değişikfıkra:4/7/2019-7181/9 md.) Bu maddede belirtilen kamuhizmetlerine ayrılan yerlere rastlayan alanlardaki ağaçlar/yapılar, belediyeveya valilikçe bedeli/enkaz bedeli ödenerek sökülür ve yıkılır.
Düzenlenmişarsalarda bulunan yapılara, ilgili parsel sahiplerinin muvafakatları olmadığıveya plan ve mevzuat hükümlerine göre mahzur bulunduğu takdirde, küçük ölçüdekizaruri tamirler dışında ilave, değişiklik ve esaslı tamir izni verilemez.Düzenlemeye tabi tutulması gerektiği halde, bu madde hükümlerinin tatbikimümkün olmayan hallerde imar planı ve yönetmelik hükümlerine göre müstakilinşaata elverişli olan kadastral parsellere plana göre inşaat ruhsatı verilebilir.
Bumaddenin tatbikinde belediye veya valilik, ödeyecekleri kamulaştırma bedeliyerine ilgililerin muvafakatı halinde kamulaştırılması gereken yerlerinekarşılık, plan ve mevzuat hükümlerine göre yapı yapılması mümkün olan belediyeveya valiliğe ait sahalardan yer verebilirler.
Veraset yolu ile intikaleden, bu Kanun hükümlerine göre şüyulandırılan Kat Mülkiyeti Kanunu uygulaması,tarım ve hayvancılık, turizm, sanayi ve depolama amacı için yapılan hisselendirmelerile cebri icra yolu ile satılanlar hariç imar planı olmayan yerlerde her türlüyapılaşma amacıyla arsa ve parselleri hisselere ayıracak özel parselasyonplanları, satış vaadi sözleşmeleri yapılamaz.
(Ekfıkra:14/2/2020-7221/7 md.) Bu maddekapsamında yapılmış olan imar uygulamalarının kesinleşmiş mahkeme kararlarıylaiptal edilmesi nedeniyle; davaya konu parselin imar planı kararları ile umumive kamu hizmetlerine ayrılan alanlara denk gelmesi veya iptal edilen uygulamaile tahsis ve tescil edilmiş parsellerde hak sahiplerince yapı yapılmış olmasıve benzeri hukuki veya fiili imkânsızlıklar nedeniyle geri dönüşüm işlemleriyapılarak uygulama öncesi kök parsellere dönülemeyeceğinin parselasyonplanlarını onaylamaya yetkili idarelerin onay merciince tespiti halinde,öncelikle davaya konu parselin hak sahiplerinin muvafakati alınmak kaydıylauygulama sahası içerisinde idarece uygun bir yer tahsis edilir veya anlaşmaolmaması halinde davacı hak sahibinin kök parseldeki yeri dikkate alınarakuygulamadaki düzenleme ortaklık payı kesintisi düşüldükten sonraki taşınmazınrayiç bedeli üzerinden değeri ödenir.
(Ekfıkra:4/7/2019-7181/9 md.) Bu maddeninuygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça hazırlanan yönetmeliklebelirlenir.
Parselasyonplanlarının hazırlanması ve tescili:
Madde 19 – İmar planlarına göre parselasyon planları yapılıp,belediye ve mücavir alan içinde belediye encümeni, dışında ise il idarekurulunun onayından sonra yürürlüğe girer. Bu planlar bir ay müddetle ilgiliidarede asılır. Ayrıca mutat vasıtalarla duyurulur. Bu sürenin sonundakesinleşir. Tashih edilecek planlar hakkında da bu hüküm uygulanır.
Kesinleşen parselasyonplanları tescil edilmek üzere tapu dairesine gönderilir. Bu dairelerilgililerin muvafakatı aranmaksızın, sicilleri planlara göre re'sen tanzim vetesis ederler.
Bir parsel üzerindebirden fazla bina ve tesislerin yapımı gerektiğinde (Kooperatif evleri,siteler, toplu konut inşatı gibi) imar parselasyon planları ifraza gerekkalmadan bu ihtiyacı karşılayacak şekilde düzenlenir veya değiştirilir veburada, talep halinde, Kat Mülkiyeti Kanunu hükümleri uygulanır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Yapı ve Yapı ile İlgili Esaslar
Yapı:
Madde 20 – Yapı:
a) Kuruluş veya kişilercekendilerine ait tapusu bulunan arazi, arsa veya parsellerde,
b) Kuruluş veyakişilerce, kendisine ait tapusu bulunmamakla beraber kamu kurum vekuruluşlarının vermiş oldukları tahsis veya irtifak hakkı tesis belgeleri ile,
İmar planı, yönetmelik,ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılabilir.
Yapıruhsatiyesi:
Madde 21 – Bu Kanunun kapsamına giren bütün yapılar için 26 ncımaddede belirtilen istisna dışında belediye veya valiliklerden (....) (1)yapı ruhsatiyesi alınması mecburidir.
Ruhsat alınmış yapılardaherhangi bir değişiklik yapılması da yeniden ruhsat alınmasına bağlıdır. Budurumda; bağımsız bölümlerin brüt alanı artmıyorsa ve nitelik değişmiyorsaruhsat, hiçbir vergi, resim ve harca tabi olmaz.
Ancak; derz, iç ve dış sıva, boya, badana, oluk, dere, doğrama, döşeme vetavan kaplamaları, elektrik ve sıhhi tesisat tamirleri ile çatı onarımı vekiremit aktarılması ve yönetmeliğe uygun olarak mahallin hususiyetine göre belediyelerce hazırlanacak imaryönetmeliklerinde belirtilecek taşıyıcı unsuru etkilemeyen diğer tadilatlar vetamiratlar ruhsata tabi değildir.
——————————
(1) Bu aradaki "...veya yeminli serbestmimarlık ve mühendislik bürolarından..." ibaresi; Anayasa Mahkemesinin11/12/1986 tarih ve E. 1985/11, K. 1986/29 sayılı kararı ile iptal edilmiştir.
6687
Belediyeler veya valiliklermahallin ve çevrenin özelliklerine göre yapılar arasında uyum sağlamak, güzelbir görünüm elde etmek amacıyla dış cephe boya ve kaplamaları ile çatının malzemesinive rengini tayin etmeye yetkilidir. Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önceyapılmış olan yapılar da bu hükme tabidir.
Ruhsatalma şartları:
Madde 22 – Yapı ruhsatiyesi almak için belediye, valilik (....) (1)bürolarına yapı sahipleri veya kanuni vekillerince dilekçe ile müracaat edilir.Dilekçeye sadece tapu (istisnai hallerde tapu senedi yerine geçecek belge),mimari proje, statik proje, elektrik ve tesisat projeleri, resim ve hesapları,röperli veya yoksa, ebatlı kroki eklenmesi gereklidir.
Belediyeler veya valiliklerce(....) (2) ruhsat ve ekleri incelenerek eksik ve yanlış bulunmuyorsamüracaat tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde yapı ruhsatiyesi verilir.
Eksik veya yanlış olduğu takdirde;müracaat tarihinden itibaren onbeş gün içinde müracaatçıya ilgili bütün eksikve yanlışları yazı ile bildirilir. Eksik ve yanlışlar giderildikten sonrayapılacak müracaattan itibaren en geç onbeş gün içinde yapı ruhsatiyesiverilir.
Geliştirmealanlarında yapı ruhsatı:
Madde 23 – İskan hudutları içinde olup da, imar planında beldenininkişafına ayrılmış bulunan sahalarda her ne şekilde olursa olsun, yapı izniverilebilmesi için;
a) Bu sahaların imar planıesaslarına ve yönetmelik hükümlerine uygun olarak parselasyon planlarınınbelediye encümeni veya il idare kurulunca tasdik edilmiş bulunması,
b) Plana ve bulunduğu bölgenin şartlarınagöre yollarının, pis ve içme suyu şebekeleri gibi teknik alt yapısının yapılmışolması,
Şarttır.
Ancak, bunlardan parselasyonplanları tasdik edilmiş olmakla beraber yolu, pis ve içme suyu şebekeleri gibiteknik alt yapısı henüz yapılmamış olan yerlerde, ilgili idarenin izni halindeve ilgili idarece hazırlanacak projeye uygun olarak yaptıranlara veyaparselleri hizasına rastlayan ve yönetmelikte belirtildiği şekilde hissesinedüşen teknik alt yapı bedelini % 25 peşin ödeyip geri kalan % 75 ini alt yapıhizmetinin ilgili idaresince tamamlanacağı tarihten en geç altı ay içindeödemeyi taahhüt edenlere de yapı ruhsatı verilir. Kanalizasyon tesisinin yapıbitirilip kullanılmaya başlanacağı tarihe kadar yapılmaması halinde, fosseptikveya benzeri geçici bir tesis yaptırılması yoluna gidilir. Bu yapılmadığıtakdirde yapıya kullanma izni verilemez. Ana tesis yapıldığında yapı sahibiveya sahipleri lağım ayaklarını bu tesise bağlamaya mecburdurlar.
Toplu mesken alanlarında, ilgilişahıs veya kurumlarca ilgili idarenin izni ile bütünü inşa ve ikmal edilenteknik altyapının iki tarafındaki diğer parsellerin sahiplerinden, kendiparsellerine isabet eden bedel alınmadıkça, kendilerine yapı ruhsatı verilmez.
Toplu mesken alanlarında altyapı tesisleri belediyelerceonaylı projesine göre ilgili şahıs veya kurumlarınca yapılmışsa belediyecealtyapı hizmetleri nedeniyle hiçbir bedel alınmaz.
——————————
(1)Buaradaki ".... veya yeminli serbest mimarlık ve mühendislik ..."ibaresi; Anayasa Mahkemesinin 11/12/1986 tarih ve E. 1985/11, K. 1986/29 sayılıkararı ile iptal edilmiştir.
(2) Bu aradaki"... veya yeminli serbest mimarlık ve mühendislik bürolarınca..."ibaresi; Anayasa Mahkemesinin 11/12/1986 tarih ve E. 1985/11, K. 1986/29 sayılıkararı ile iptal edilmiştir.
6688
Alınan bu paralar teknikaltyapıyı yaptıranlara veya bu meblağı önceden ilgili idareye ödeyenlere aynengeri verilir.
Şu kadar ki, bir yoluniki tarafındaki parsel sahipleri bahis konusu yol bedellerini ve birkanalizasyon şebekesinden istifade eden veya etmesi gereken parsel sahipleriteknik altyapı bedellerini ilgili idareye vermedikçe ilgili idarenin butesisleri inşa ve ikmali mecburiyeti yoktur.
Mevcut binalarda esaslıdeğişiklikler ve ilaveler yapılması da bu madde hükümlerine bağlı olmaklaberaber, bunların tamirleri için yukarıdaki şartlar aranmaz.
Bu maddenin tatbikinde6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri tatbikolunur. Tatbikatla ilgili diğer hususlar imar yönetmeliğinde belirtilir.
İmar planları ilkekararları ile yoğunluk ve yapı düzeninde düzeltme ve yenileme getirilenyerleşik alanlardaki uygulamada mevcut şehirsel teknik ve sosyal altyapınıntevsii ya da yenilenmesi gereken durumlarda, şehirsel hizmetlerin yerinegetirilmesi ile ilgili olarak kanunlarda belirtilen katılma payları bu hizmetlerdenyararlanacak arsa, yapı ya da bina sahiplerinden usulünce alınır.
İmar planlarında meskünsaha olarak belirtilen yerlerde ise, gayrimenkul sahiplerince pis su mecralarının,yapının bulunduğu sokaktaki lağım şebekesine veya varsa umumi fosseptiğebağlanması, lağım şebekesi veya umumi fosseptik olmayan yerlerde mahalliihtiyaç ve vesaite göre ilgili idarece verilecek esaslar dahilindegayrimenkulün içinde, lüzumlu tesisatın yapılması mecburidir. Bu bağlantılarmal sahibi tarafından ilgili idarece yapılacak tebligatla verilecek müddetzarfında yaptırılmadığı takdirde ilgili idare tarafından yıktırılır.
Yeminli serbest mimarlık ve mühendislik bürolarının kuruluşu, yetkialanları ve sorumlulukları:
Madde 24 – (İptal :Ana. Mah. 11/12/1986 tarih ve E. 1985/11, K. 1986/29sayılı kararı ile.)
Yeminliserbest mimarlık ve mühendislik bürolarının sınıflandırılması:
Madde 25 – (İptal : Ana. Mah. 11/12/1986 tarih ve E. 1985/11, K.1986/29 sayılı Kararı ile.)
Kamuyaait yapı ve tesisler ile sanayi tesislerinde ruhsat:
Madde 26 – Kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılacak veya yaptırılacakyapılara, imar planlarında o maksada tahsis edilmiş olmak, plan ve mevzuataaykırı olmamak üzere mimari, statik, tesisat ve her türlü fenni mesuliyeti bukamu kurum ve kuruluşlarınca üstlenilmesi ve mülkiyetin belgelenmesi kaydıylaavan projeye göre ruhsat verilir. (Ekcümleler:29/11/2018-7153/13 md.) Kamu kurum ve kuruluşlarınca inşaatınyapımına ve denetimine ilişkin hizmet alımı yapılmış ise inşaatın yapımına vedenetimine ilişkin her türlü fenni mesuliyet kamu kurum ve kuruluşu adınadanışman firmanın mimar ve mühendislerince üstlenilebilir. Danışman firmanınfenni mesul mimar ve mühendisleri uzmanlık alanlarına göre yapının, tesisatı vemalzemeleri ile birlikte bu Kanuna ve ilgili diğer mevzuata, uygulama imarplanına, ruhsata, ruhsat eki etüt ve projelere, standartlara ve teknikşartnamelere uygun olarak inşa edilmesini kamu kurum ve kuruluşu adınadenetlemekle görevlidir.
Devletin güvenlik ve emniyeti ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin harekat ve savunması bakımından gizlilik arz eden yapılara; belediyeden alınan imar durumuna, kat nizamı, cephe hattı, inşaat derinliği ve toplam inşaat metrekaresine uyularakprojelerinin kurumlarınca tasdik edildiği, statik ve tesisat sorumluluğununkurumlarına ait olduğunun ilgili belediyesine veya valiliklere yazı ilebildirdiği takdirde, 22 nci maddede sayılan belgeler aranmadan yapı ruhsatıverilir.
(Üçüncü fıkra iptal: Ana. Mah. 11/12/1986 tarih ve E. 1985/11, K.1986/29 sayılı Kararı ile.)
6688-1
Köylerde yapılacak yapılar ve uyulacak esaslar (1)
Madde 27 –(Değişik: 12/7/2013-6495/73 md.)
Belediyeve mücavir alanlar dışında köylerin köy yerleşik alanlarında, civarında ve mezralardayapılacak konut, entegre tesis niteliğinde olmayan ve imar planı gerektirmeyentarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile köyde oturanların ihtiyaçlarınıkarşılayacak bakkal, manav, berber, köy fırını, köy kahvesi, köy lokantası,tanıtım ve teşhir büfeleri ve köy halkı tarafından kurulan ve işletilenkooperatiflerin işletme binası gibi yapılar için yapı ruhsatı aranmaz. Ancaketüt ve projelerin valilik onayını müteakip muhtarlığa bildirimi ve buyapıların yöresel doku ve mimari özelliklere, fen, sanat ve sağlık kurallarınauygun olması zorunludur. Etüt ve projelerin sorumluluğu müellifi olan mimar vemühendislere aittir. Bu yapılar valilikçe ulusal adres bilgi sistemine vekadastro planlarına işlenir. (Ek cümle:14/2/2020-7221/8md.) Bu fıkrada belirtilen projelerin, valilik onayı ve muhtarlığa bildirimşartı sağlanmadan veya projesine aykırı yapı yapıldığının muhtarca tespiti yada öğrenilmesi halinde durum, muhtar tarafından ivedilikle valiliğe bildirilir.Köy yerleşik alan sınırları dışında kalan ve entegre tesis niteliğinde olmayanve imar planı gerektirmeyen tarım ve hayvancılık amaçlı yapıların yapı ruhsatıalınarak inşa edilmesi zorunludur. Tarım ve hayvancılık amaçlı yapılarındenetimine yönelik fennî mesuliyet 28 inci madde hükümlerine göre mimar vemühendislerce üstlenilir.(2)
(Ekfıkra:4/7/2019-7181/10 md.) Belediye ve mücavir alanlar içinde veyadışındaki iskan dışı alanlarda yapılacak tarımsal amaçlıseralar, entegre tesis niteliğinde olmamak ve ilgili il tarım veorman müdürlüğünden uygun görüş alınmak koşuluyla yapı ruhsatı aranmadanyapılabilir. Ancak etüt ve projelerinin ruhsat vermeye yetkili idareceincelenmesi, fen, sanat ve sağlık kurallarına uygun olması zorunludur. Etüt veprojelerinin ve inşasının sorumluluğu, müellifi ve fennî mesulü olan mimar vemühendislere aittir. Bu yapılar ilgili idarece ulusal adres bilgi sistemine vekadastro paftasına işlenir. Bu alanlarda yapılacak seralar için, yola cephesiolan komşu parsellerden süresiz geçiş hakkı alınmış ve bu konuda tapukayıtlarına şerh konulmuş olmak kaydıyla 8 inci maddede belirtilen yola cephesağlama koşulu aranmaz.
(Ek fıkra:14/2/2020-7221/8 md.) Kırsal yerleşik alanı ve civarı sınırları; belediye sınırı il sınırıolan yerlerde ilçe belediye meclisinin teklifi üzerine büyükşehir belediyemeclisi kararıyla, diğer yerlerde ise il genel meclisi kararıyla belirlenir.
(Değişik cümle:14/2/2020-7221/8 md.) Onaylı üst kademe planlarda aksine hüküm bulunmadığı hâllerde köyyerleşik alan sınırları içinde, taşkın, heyelan ve kaya düşmesi gibi afet riskiolan, sıhhi ve jeolojik açıdan üzerinde yapı yapılmasında mahzur bulunanalanlar ile köyün ana yolları ve genişlikleri; hâlihazır harita veya kadastropaftaları üzerinde belediye sınırı il sınırı olan yerlerde ilgili ilçe belediyemeclisi kararı ile, diğer yerlerde ise il genel meclisi kararıyla belirlenir.Belirlenen yollar, ifraz ve tevhit suretiyle uygulama imar planı kararıaranmaksızın kamu yararı kararı alınarak oluşturulur.
Köyyerleşik alan sınırı içerisinde, 3/7/2005 tarihli ve 5403 sayılı Toprak Korumave Arazi Kullanımı Kanunu hükümleri uygulanmaz.
Köyyerleşik alan sınırlarının parselleri bölmesi durumunda yerleşik alan sınırı5403 sayılı Kanun hükümlerine tabi olmaksızın ifraz hattı olarak kabul edilir.
Çevredüzeni planında açıkça belirtilmediği takdirde, ihtiyaç duyulması hâlinde,köyün gelişme potansiyeli ve gelişme düzeyi de dikkate alınarak (…) özel kanunlarailişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla bu alanlarda yapılaşma kararı ve ifrazşartları belediye sınırı il sınırı olan yerlerde büyükşehir belediye meclisi,diğer yerlerde il genel meclisi kararı ile belirlenir. Tespitler kadastropaftasına işlenerek tapu sicilinde belirtilir. İhtiyaç duyulması hâlinde mevcutköy yerleşik alan sınırları il genel meclislerince yeniden belirlenebilir.(3)
İmarplanı olmayan köy yerleşik alanı sınırları içerisinde köyün ihtiyacına yönelikolarak ilk ve orta öğretim tesisi, ibadet yeri, sağlık tesisi, güvenlik tesisigibi yapılar için imar planı şartı aranmaz. Ancak yer seçimi, valilikçeoluşturulan bir komisyonca hâlihazır harita veya kadastro paftaları üzerindekesin sınırları ile belirlenir. Bu yapı ve tesislere uygulama projelerine göreilgili yatırımcı kamu kurum ve kuruluşu adına yapı ruhsatı ve yapı kullanmaizni verilir.
(Ek fıkra:14/2/2020-7221/8 md.) Kırsal yerleşik alanı ve civarı sınırlarının tespitinde ve bu alanlardaruhsata tabi olmadan yapılabilecek yapılara ilişkin ilgili kurum veyakuruluşlarca yapılan etüt, proje, proje uygunluk görüşü için resim, harç,ücret, döner sermaye ücreti ve herhangi bir ad altında bedel alınmaz.
Bumaddenin uygulanmasına ilişkin hususlar Bakanlıkça hazırlanan yönetmeliklebelirlenir.
____________________
(1) Bu madde başlığı “Ruhsata tabi olmayan yapılarve uyacakları esaslar” iken 8/8/2011 tarihli ve 648 sayılı KHK’nın 22 nci maddesiyle “Köylerde yapılacak yapılarve uyulacak esaslar” şeklinde, dahasonra da bu madde başlığı 12/7/2013 tarihli ve 6495 sayılı Kanunun 73 üncümaddesiyle metne işlendiği şekilde değiştirilmiştir.
(2) 14/2/2020tarihli ve 7221 sayılı Kanunun 8 inci maddesiyle, bu fıkranın ikinci cümlesindeyer alan “projelerinin valilikçe incelenmesi, muhtarlıktan yazılı izinalınması” ibaresi “projelerin valilik onayını müteakip muhtarlığa bildirimi”şeklinde değiştirilmiştir.
(3) 14/2/2020 tarihli ve 7221 sayılı Kanunun 8inci maddesiyle, bu fıkranın birinci cümlesinde yer alan “İl çevre düzeni”ibaresi “Çevre düzeni” şeklinde değiştirilmiş ve cümlede yer alan “köy yerleşikalan sınırları ve” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.
6689
Müelliflik, fenni mesuliyet, şantiye şefliği,yapı müteahhitliği ve kayıtlar: (1)
Madde28 – (Değişik: 9/12/2009-5940/1 md.)
Bu Kanun kapsamındaki mimarlık, mühendislik ve planlama hizmetineilişkin harita, plan, etüt, proje ve eklerinin düzenlenmesi ve bunların yerinegetirilmesinin; uygulamada bulunulacak alanın, yerleşme merkezinin ve yapınınsınıfına, özelliğine ve büyüklük derecesine göre, uzmanlık alanlarına uygunolarak 38 inci maddede belirtilen meslek mensuplarına yaptırılması mecburidir.Müellifler ve uygulamada bulunan meslek mensupları, işlerini bu Kanuna veilgili diğer mevzuata uygun olarak gerçekleştirmekten sorumludur.
Yapıda inşaat ve tesisat işleri ile kullanılan malzemelerin kamu adınadenetimine ilişkin fenni mesuliyet, ruhsat eki etüt ve projelerin gerektirdiğiuzmanlığı haiz meslek mensupları tarafından ayrı ayrı üstlenilmek zorundadır. (Ek cümle:14/2/2020-7221/9 md.) İleritasarım yöntemleri ve teknolojileri gerektiren özellik arz eden binalarınprojeleri, bu alanda Bakanlık tarafından çıkarılan yönetmelik çerçevesindeyeterli uzmanlığı haiz mühendislerin gözetiminde yapılır. Fenni mesul mimar vemühendisler uzmanlık alanlarına göre; yapının, tesisatı ve malzemeleri ilebirlikte, bu Kanuna, ilgili diğer mevzuata, uygulama imar planına, ruhsata,ruhsat eki etüt ve projelere, standartlara ve teknik şartnamelere uygun olarakinşa edilmesini denetlemekle görevlidir. Yapı sahibine ve idareye karşı sorumluolan fenni mesuller, uzmanlık alanına uygun olarak yapıda yetki belgesi olmayanusta çalıştırılması veya şantiye şefi bulundurulmaksızın yapım işininsürdürülmesi veya yapının mevzuata aykırı yapılması veya istifaları halinde, budurumları altı iş günü içinde ilgili idareye yazılı olarak bildirmekzorundadır. Aksi takdirde, fenni mesuller kanuni mesuliyetten kurtulamaz.Bildirim üzerine, en geç üç iş günü içinde 32 nci maddeye göre işlem yapılır.
Fenni mesulün istifası veya ölümü halinde, başka bir meslek mensubufenni mesuliyeti üstlenmedikçe yapının devamına izin verilmez. Fenni mesulünistifası halinde, istifa tarihinden önce yapılan işlere dair sorumluluğu devameder. Yeni atanan fenni mesul, daha önce yapılan işlerin denetlenmesinden veeksiklik ve hata var ise giderilmesini sağlamaktan ve bildirimde bulunmaktan dasorumludur. Tespit edilen bu eksiklik ve hatalar giderilmedikçe inşaatındevamına izin verilmez.
——————————
(1) Bu madde başlığı “Fenni mesuller vemesuliyetleri ile müteahhit sicilleri:” iken, 9/12/2009 tarihli ve 5940 sayılıKanunun 1 inci maddesiyle metne işlendiği şekilde değiştirilmiştir.
6690
Fenni mesuller, Bakanlıktarafından çıkarılan yönetmelikte belirlenen sınıf, özellik ve büyüklüğe sahipbulunan yapıların denetimi faaliyetine yardımcı olmak üzere, 38 inci maddeyegöre uygun nitelikte ve sayıda fen adamı istihdam etmek mecburiyetindedir.
Fenni mesuller, uzmanlıkalanlarına göre yapım işlerinin denetimine ilişkin ayrıntılı bütün belgeler ilemimarlık ve mühendislik hizmetleri raporunu idareye vermek ve yapı kullanmaizin belgesini imzalamak mecburiyetindedir. Yapıya ilişkin bilgiler, ilgiliidarece, etüt ve proje müelliflerinin, fenni mesullerin, yapı müteahhitlerininve şantiye şefi mimar veya mühendisin üyesi bulunduğu meslek odasına, üyelikkayıtlarına işlenmek üzere bildirilir.
Fenni mesuller, mesuliyetüstlendikleri yapı ile alakalı olarak yapı müteahhitliği, şantiye şefliği, taşeronlukve malzeme satıcılığı yapamaz. Yapı sahibi, yapısının fenni mesuliyetini üstlenemez.
27 nci madde kapsamındaki yapılarile entegre tesis niteliğinde olmayan ruhsata tabi tarım ve hayvancılıkyapılarına ait 22 nci maddede yer alan etüt ve projeler, il özel idarelerinceveya Bakanlığın taşra teşkilatınca hazırlanabilir. Bu tarım ve hayvancılıkyapılarına dair fenni mesuliyet, il özel idaresinin veya Bakanlığın taşrateşkilatının mimar ve mühendisleri tarafından üstlenilebilir.
Yapı müteahhidi ve şantiye şefi;yapıyı, tesisatı ve malzemeleriyle birlikte bu Kanuna, ilgili diğer mevzuata,uygulama imar planına, ruhsata, ruhsat eki etüt ve projelere, standartlara veteknik şartnamelere uygun olarak inşa etmek, neden olduğu mevzuata aykırılığıgidermek mecburiyetindedir. Yapı müteahhidi ve şantiye şefi, ilgili fennimesullerin denetimi olmaksızın inşaat ve tesisatlarına ilişkin yapım işlerinisürdüremez, inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgesi olmayan ustaçalıştıramaz.
Bakanlıktan veya Bakanlıkçayetkilendirilmiş idareden uygun sınıfta yetkibelgesi almaksızın, inşaat ve tesisat dahil yapım işlerinin müteahhitliğiüstlenilemez. Yetki belgeleri geçici veya sınıflandırma yapılarak daimi olarak düzenlenebilir. Gerçekkişilere ve özel hukuk tüzel kişilerine yapı inşa eden müteahhitlerin kayıtları,her yapı için ayrı ayrı tutulur. Bu kayıtların birer nüshası, ilgili yapımüteahhidinin yetki belgelendirmesi işlemlerinde değerlendirilmek üzereBakanlığa gönderilir. Müteahhitlere yetki belgesi verilmesi işlemleri, bukayıtlar da değerlendirilerek Bakanlıkça yürütülür.(1)
Fenni mesullerce denetime ilişkinmimarlık ve mühendislik raporları hazırlanan, yapı sahibi, fenni mesuller veilgili idare elemanlarının birlikte düzenlediği tespit tutanağı ile tamamlandığıbelirlenen, ancak, yapı müteahhidinin yapım işlerinden doğan vergi ve sigortaprimi borçlarının ve diğer sorumluluklarının gereğinin yerine getirilmemesisebebiyle yapı kullanma izin belgesi verilmesi işlemleri tamamlanamayan yapılariçin, yapının müteahhidi olmayan yapı sahibinin talebi üzerine, ilgili idarecedurum tespit edilerek yapı kullanma izin belgesi verilir. Bu belgenin birörneği, ilgili kurumlara ve ilgililerin kayıtlarına işlenmek vedeğerlendirilmek üzere ilgili meslek odalarına ve Bakanlığa gönderilir.
Yapı sahibi, ruhsat süresidolmamış olan bir yapının etüt ve proje müellifliği, yapı müteahhitliği veşantiye şefliği görevlerinden herhangi birini üstlenmemiş ise bütün sorumluluk,ilgisine göre etüt ve proje müelliflerine, yapı müteahhidine, şantiye şefine veilgili fenni mesullere aittir.
_____________
(1) 29/11/2018 tarihli ve 7153 sayılı Kanunun 14üncü maddesiyle bu fıkraya “yetkilendirilmiş idareden” ibaresinden sonra gelmeküzere “uygun sınıfta” ibaresi ve “geçici veya” ibaresinden sonra gelmek üzere“sınıflandırma yapılarak” ibaresi eklenmiştir.
6690-1
Ruhsat müddeti:
Madde 29 – Yapıya başlama müddetiruhsat tarihinden itibaren iki yıldır. Bu müddet zarfında yapıya başlanmadığıveya yapıya başlanıp da her ne sebeple olursa olsun, başlama müddetiylebirlikte beş yıl içinde bitirilmediği takdirde verilen ruhsat hükümsüz sayılır.Bu durumda yeniden ruhsat alınması mecburidir. Başlanmış inşaatlarda müktesephaklar saklıdır.
Ruhsat yenilenmesi ve plan tadili sırasında ayrıca harçalınmaz. Ancak inşaat sahasında artış, bağımsız bölümlerin brüt alanında veyaniteliğinde değişme olması halinde yeniden hesaplanacak harçtan evvelce ödenen harç tutarı, tenzil edilir. Yeni durumda hesaplanan harç tutarındaazalma olması halinde iade yapılmaz. Diğer kanunlardaki muafiyet hükümlerisaklıdır.
Ruhsatve eklerinin yapı yerinde bulundurulması mecburidir.
Yapıkullanma izni:
Madde 30 – Yapı tamamen bittiğitakdirde tamamının, kısmen kullanılması mümkün kısımları tamamlandığı takdirdebu kısımlarının kullanılabilmesi için inşaat ruhsatını veren belediye, valilik(...) (1) bürolarından; 27 nci maddeye göre ruhsata tabi olmayanyapıların tamamen veya kısmen kullanılabilmesi için ise ilgili belediye vevalilikten izin alınması mecburidir. Mal sahibinin müracaatı üzerine, yapınınruhsat ve eklerine uygun olduğu ve kullanılmasında fen bakımından mahzurgörülmediğinin tespiti gerekir.
Belediyeler,valilikler (...) (2) mal sahiplerinin müracaatlarını en geç otuz güniçinde neticelendirmek mecburiyetindedir. Aksi halde bu müddetin sonundayapının tamamının veya biten kısmının kullanılmasına izin verilmişsayılır.(...) (2)
Bumaddeye göre verilen izin yapı sahibini kanuna, ruhsat ve eklerineriayetsizlikten doğacak mesuliyetten kurtarmayacağı gibi her türlü vergi, resimve harç ödeme mükellefiyetinden de kurtarmaz.
Kullanma izni alınmamışyapılar:
Madde 31 – İnşaatın bitme günü,kullanma izninin verildiği tarihtir. Kullanma izni verilmeyen ve alınmayanyapılarda izin alınıncaya kadar elektrik, su ve kanalizasyon hizmetlerinden vetesislerinden faydalandırılmazlar. Ancak, kullanma izni alan bağımsız bölümlerbu hizmetlerden istifade ettirilir.
Ruhsatsızveya ruhsat ve eklerine aykırı olarak başlanan yapılar:
Madde 32 – Bu Kanun hükümlerine göre;ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine veya ruhsatalınmadan yapılabilecek yapılarda projelerine ve ilgili mevzuatına aykırı yapı yapıldığı ilgili idarecetespiti, fenni mesulce (...) (3) tespiti ve ihbarı veya herhangi birşekilde bu duruma muttali olunması üzerine, belediye veya valiliklerce o andakiinşaat durumu tespit edilir. Yapı mühürlenerek inşaat derhal durdurulur.(Ek cümleler:14/2/2020-7221/10 md.) Yapının imar mevzuatına aykırı olduğuna dair bilgi, tapukayıtlarının beyanlar hanesine kaydedilmek üzere ilgili idaresince tapudairesine en geç yedi gün içinde yazılı olarak bildirilir. Aykırılığıngiderildiğine dair ilgili idaresince tapu dairesine bildirim yapılmadanbeyanlar hanesindeki kayıt kaldırılamaz. (4)
Durdurma,yapı tatil zaptının yapı yerine asılmasıyla yapı sahibine tebliğ edilmişsayılır. (Değişikcümle:14/2/2020-7221/10 md.) Bu tebligatın bir nüshası muhtara bırakılır,bir nüshası da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderilir.
Butarihten itibaren en çok bir ay içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun halegetirerek veya ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mühürünkaldırılmasını ister.
Ruhsataaykırılık olan yapıda, bu aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı veyapının bu ruhsata uygunluğu, inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediyeveya valilikçe kaldırılır ve inşaatın devamına izin verilir.
——————————
(1) Bu aradaki "... veya yeminli serbest mimarlık veyamühendislik ..." ibaresi; Anayasa Mahkemesinin 11/12/1986 tarih ve E.1985/11, K. 1986/29 sayılı kararı ile iptal edilmiştir.
(2) Bu aradaki"... veya yeminli serbest mimarlık ve mühendislik büroları ..."ibaresi ile bu fıkranın sonunda bulunan "... Ancak müracaat yeminliserbest mimarlık ve mühendislik bürosuna yapılmış ise bu hüküm uygulanmaz.Yeminli büro, müracaatı bu süre içerisinde müsbet veya menfi mutlakasonuçlandırmak zorundadır ..." biçimindeki son iki cümle, Anayasa Mahkemesinin11/12/1986 tarih ve E. 1985/11, K. 1986/29 sayılı kararı ile iptal edilmiştir.
(3) Bu aradaki"... veya yeminli serbest mimarlık ve mühendislik bürosunca .."ibaresi; Anayasa Mahkemesinin (1) nolu dipnotda yazılı Kararı ile iptaledilmiştir.
(4) 29/11/2018tarihli ve 7153 sayılı Kanunun 15 inci maddesiyle bu fıkraya “ruhsat veeklerine” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya ruhsat alınmadan yapılabilecekyapılarda projelerine ve ilgili mevzuatına” ibaresi eklenmiş, fıkrada yer alan“ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılar hariç” ibaresi madde metnindençıkarılmıştır.
6691
Aksitakdirde, ruhsat iptal edilir, ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan bina,belediye encümeni veya il idare kurulu kararını müteakip, belediye veyavalilikçe yıktırılır ve masrafı yapı sahibinden tahsil edilir.(Ek cümleler:14/2/2020-7221/10 md.) Yapı tatil tutanağının düzenlendiği tarihten itibaren biray içinde yapı sahibi tarafından yapının ruhsata uygun hale getirilmediğininveya ruhsat alınmadığının ilgili idaresince tespit edilmesine rağmen iki ayiçinde hakkında yıkım kararı alınmayan yapılar ile hakkında yıkım kararıalınmış olmasına rağmen altı ay içinde ilgili idaresince yıkılmayan yapılar,yıkım maliyetleri döner sermaye işletmesi gelirlerinden karşılanmak üzere Bakanlıkçayıkılabilir veya yıktırılabilir. Yıkım maliyetleri %100 fazlası ile ilgiliidaresinden tahsil edilir. Bu şekilde tahsil edilememesi halinde ilgiliidarenin 5779 sayılı Kanun gereğince aktarılan paylarından kesilerek tahsilolunur. Tahsil olunan tutarlar, Bakanlığın döner sermaye işletmesi hesabınagelir olarak kaydedilir.
(Ekfıkra:29/11/2018-7153/15 md.) İdaretarafından ruhsata bağlanamayacağı veya aykırılıkların giderilemeyeceği tespitedilen yapıların ruhsatı üçüncü fıkrada düzenlenen bir aylık süre beklenmedeniptal edilir ve mevzuata aykırı imalatlar hakkında beşinci fıkra hükümleriuygulanır.
Umumi hizmetlere ayrılanyerlerde muvakkat yapılar:
Madde 33 – İmar planlarında bulunup da müracaat gününde beş yıllıkimar programına dahil olmayan yerlerde; plana göre kapanması gereken yol veçıkmaz sokak üzerinde bulunan veya 18 inci madde hükümleri tatbik olunmadannormal şartlarla yapı izni verilmeyen veya 13 üncü maddede belirtilenhizmetlere ayrılmış olan ve haklarında bu madde hükmünün tatbiki istenenparsellerde üzerinde yönetmelik esaslarına uygun yapı yapılması mümkünolanlarında sahiplerinin istekleri üzerine belediye encümeni veya il idarekurulu kararıyla imar planı tatbikatına kadar muvakkat inşaat veya tesisatamüsaade edilir ve buna dayanılarak usulüne göre yapı izni verilir.
Bu gibi hallerde verilecek müddetinon yıl olması, yapı izni verilmezden önce belediye encümeni veya il idarekurulu kararının gün ve sayısının on yıllık müddet için muvakkat inşaat veyatesisat olduğunun, lüzumlu ölçü ve şartlarla birlikte tapu kaydına şerhedilmesi gereklidir. Muvakkatlık müddeti tapu kaydına şerh verildiği gündenbaşlar.
Birinci fıkrada sözü geçen birparselde, esasen kullanılabilen bir bina varsa bu parsele yeniden inşaat veilaveler yapılmasına izin verilmeyeceği gibi, birden fazla muvakkat yapıya izinverilen yerlerde dahi bu yapıların ölçüleri toplamı yönetmelikte gösterilenmiktarları geçemez. Bu maddenin tatbikinde kadastral parsel de bir imar parseligibi kabul olunur.
Plan tatbik olunurken, muvakkatinşaat veya tesisler yıktırılırlar. On yıllık muvakkatlık müddeti dolduktansonra veya on yıl dolmadan yıktırılması veya kamulaştırılması halinde muvakkatbina ve tesislerin 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu hükümlerine göre takdirolunacak bedeli sahibine ödenir.
İnşaat, tamirat ve bahçetanzimi ile ilgili tedbirler ve mükellefiyetler:
Madde 34 – İnşaat ve tamiratın devamı ve bahçelerin tanzim veağaçlandırılması sırasında yolun ve yaya kaldırımlarının, belediye veyavaliliklere ve komşulara ait yerlerin işgal edilmemesi ve buralardaki yeraltıve yerüstü tesislerinin tahrip olunmaması ve bunlara zarar verilmemesi, taşıtve yayaların gidiş ve gelişinin zorlaştırılmaması, yapı, yol sınırına üç metreve daha az mesafede yapıldığı takdirde her türlü tehlikeyi önleyecek şekildeyapı önünün tahta perde veya münasip malzeme ile kapatılması ve geceleriaydınlatılması, mecburidir.
Yapı, yol kenarına yapıldığıtakdirde ilgili idarece takdir edilecek zaruri hallerde yaya kaldırımlarınınbir kısmının işgaline yayalar için uygun geçiş sağlamak ve yukardaki tedbirleralınmak şartıyla müsaade olunabilir.
Bu gibi hallerde mülk sahibi veyainşaatı deruhte eden kişi veya kuruluşun sahipleri gelip geçenlere zararvermeyecek ve tehlikeyi önleyecek tedbirleri alırlar.
Zemin katlarda, dükkan yapılmasınamüsaade edilen yapılarda, yaya kaldırımı ile aynı seviyedeki ön bahçeleriyayaya açık bulundurulacak, yayaların can emniyetini tehlikeye düşürecek duvarve manialar yapılamaz.
6692
Bu gibi yerlerde ve parselhudutlarına merdiven yapılması zaruri hallerde rıht yüksekliği 0,15 metredenfazla olamaz.
Bina öncephe hattı ile yol arası ve tabii zeminin kazılması:
Madde 35 – Binaların zemin seviyesi altında kat kazanmakmaksadıyla, bina cephe hattından yola kadar olan kısımda, zeminin kazılarakyaya kaldırımının seviyesinin altına düşürülmesine müsaade edilmez.
Her ne sebeple olursa olsun evvelceön bahçeleri yaya kaldırımı seviyesinden 0.50 metreden daha aşağıda teşekkületmiş bulunan binalarla bu gibi arsaların sahipleri, gelip geçenlerinemniyetini temin etmek üzere, yol kenarına yönetmelikle belirtilen veya civarınkarakterine göre ilgili idarece tespit edilen şekilde bahçe duvarı veyaparmaklık yapmaya ve gereken emniyet tedbirlerini almaya mecburdurlar.
Kapıcıdaireleri ve sığınaklar:
Madde 36 – Kapıcı dairesi ve sığınak ayrılması mecburiyeti olanbinalarda, bu dairelerin yönetmelikte belirtilen şart ve ölçüleri havibulunması lazımdır.
Kapıcı daireleri anabina içindeolabileceği gibi, nizamlara, fen ve sağlık şartlarına aykırı yapılmamak, brüt40 metrekareyi geçmemek şartı ile bahçenin herhangi bir yerinde veya müştemilatbinaları içerisinde de tertiplenebilir.
Bekçi, bahçevan, kaloriferci gibimüstahdemin ikametine yer ayrılması halinde bu yerlerde de aynı şartlar aranır.29 ve 30 uncu maddelerdeki hükümler bu maddede sözü geçen daireler hakkında dauygulanır.
Nerelerde ve hangi binalarda kapıcıdairesi ve sığınak ayrılması gerektiği imar yönetmeliklerinde gösterilir.
Otoparklar:
Madde 37 – İmar planlarının tanziminde planlanan beldenin vebölgenin şartları ile müstakbel ihtiyaçlar gözönünde tutularak lüzumlu otoparkyerleri ayrılır.
Otoparkihtiyacı bulunan bina ve tesislere lüzumlu otopark yeri tefrik edilmedikçe yapıizni, otopark tesis edilmedikçe de kullanma izni verilmez.
Kullanmaizni alındıktan sonra otopark yeri, plana ve yönetmelik hükümlerine aykırıolarak başka maksatlara tahsis edilemez. Bu fıkra hükmüne aykırı hareketedildiği takdirde ilgili idarece yapılacak tebligat üzerine en geç üç ayiçerisinde bu aykırılık giderilir. Mülk sahibi tebligata rağmen müddetiiçerisinde gerekli düzeltmeyi yapmaz ise, belediye encümeni veya il idarekurulu kararı ile bu hizmet ilgili idarece yapılır ve masrafı mal sahibindentahsil edilir.
(Ekfıkra:4/7/2019-7181/11 md.) Yapılaşmamışparseller, parsel maliklerinin muvafakati, araç giriş ve çıkışlarının trafiğiaksatmaması ve ilgili idaresinden izin alınmak kaydıyla, zemini geçirimlimalzeme ile kaplanarak ve gerekli işaretlemeler yapılarak, yapı kapsamınagirmeyecek şekilde açık otopark olarak işletilebilir.
BEŞİNCİBÖLÜM
ÇeşitliHükümler
Halihazırharitaların, imar planlarının ve yapı projelerinin hazırlanması ve uygulanması:
Madde 38 – Halihazır harita ve imar planlarının hazırlanması vebunların uygulanmasının fenni mesuliyetini; uzmanlık, çalışma konuları veilgili kanunlarına göre, mühendisler, mimarlar, şehir plancıları deruhteederler.
(Değişik : 26/4/1989 - 3542/2 md.) Yapıların, mimari, statik vehertürlü plan, proje, resim ve hesaplarının hazırlanmasını ve bunlarınuygulanmasıyla ilgili fenni mesuliyetleri, uzmanlık konularına ve ilgilikanunlarına göre mühendisler, mimarlar ile görev, yetki ve sorumluluklarıyönetmelikle düzenlenecek olan fen adamları deruhte ederler.
6693
Yıkılacak derecede tehlikeli yapılar:
Madde39 – (Değişik fıkra:4/7/2019-7181/12 md.)Genel güvenlikve asayiş bakımından tehlike arz ettiği valilikçe tespit edilen metruk yapılarile bir kısmı veya tamamının yıkılacak derecede tehlikeli olduğu belediye veyavalilik tarafından tespit edilen yapıların sahiplerinin adrese dayalı nüfuskayıt sistemindeki adreslerine tehlike derecesine göre bunun izalesi için belediyeveya valilikçe üç gün içinde tebligat yapılır. Yapı sahibine bu şekilde tebligatyapılamaması hâlinde bu durum tebligat yapan idarenin internet sayfasında 30gün süre ile ilan edilir ve tebligat varakası tebliğ yerine kaim olmak üzeretehlikeli yapıya asılır ve keyfiyet muhtarla birlikte bir zabıtla tespitedilir. Malik dışında binada ikamet amacıyla oturanlara da ayrıca tahliye içintebligat yapılır.
(Değişik fıkra:4/7/2019-7181/12 md.) Tebligatı veya ilanı müteakip 30 günügeçmemek üzere ilgili idarece belirlenen süre içinde yapı sahibi tarafındantehlikeli durumun ortadan kaldırılmaması hâlinde, tehlikenin giderilmesi veyayıkım işleri belediye veya valilikçe yapılır ve masrafı % 20 fazlası ile yapısahibinden tahsil edilir.
Alakalının fakruhali tevsikolunursa masraf belediye veya valilikçe bütçesinden karşılanır. Tehlike durumuo yapı ve civarının boşaltılmasını icabettiriyorsa mahkeme kararına lüzum kalmaksızınzabıta marifetiyle derhal tahliye ettirilir.
Kamununselameti için alınması gereken tedbirler:
Madde 40 – Arsalarda, evlerde ve sair yerlerde umumun sağlık veselametini ihlal eden, şehircilik, estetik veya trafik bakımından mahzurlugörülen enkaz veya birikintilerin, gürültü ve duman tevlideden tesislerinhususi mecra, lağım, çukur, kuyu; mağara ve benzerlerinin mahzurlarınıngiderilmesi ve bunların zuhuruna meydan verilmemesi ilgililere tebliğ edilir.
Tebliğde belirtilen müddet içindetebliğe riayet edilmediği takdirde belediye veya valilikçe mahzur giderilir;masrafı % 20 fazlasiyle arsa sahibinden alınır veya mahzur tevlit edenlerinfaaliyeti durdurulur.
Arsalarınyola bakan yüzleri:
Madde 41 – Belediyeler veya valiliklerce belirli yollar üzerindemahzurlu bina bulunan veya binasız arsaların yola bakan yüzlerinin tayin edilentarzda kapatılmasına karar vermeye selahiyetlidir. Bu takdirde gayrimenkulünsahipleri, belediye veya valilikçe verilen müddet içinde bu yerleri kapatmayamecburdurlar. Bu mükellefiyete uyulmaması halinde belediye veya valilikçegereği yapılarak masrafı arsa sahibinden tahsil edilir.
İdari müeyyideler: (1)
Madde 42 – (Değişik: 9/12/2009-5940/2 md.)
Bu maddede belirtilen ve imar mevzuatına aykırılık teşkil eden fiil vehallerin tespit edildiği tarihten itibaren on iş günü içinde ilgili idareencümenince sorumlular hakkında, üstlenilen her bir sorumluluk için ayrı ayrıolarak bu maddede belirtilen idari müeyyideler uygulanır.
(Değişik cümle:14/2/2020-7221/11 md.) Ruhsat alınmaksızın veya ruhsata, ruhsat eki etüt veprojelere ve imar mevzuatına aykırı olarak yapılan ya da 27 nci maddekapsamında ruhsat alınmadan yapılabilen yapılardan aynı maddede belirtilenkoşullar sağlanmadan yapılanların sahibine, yapı müteahhidine ve aykırılığıaltı iş günü içinde idareye bildirmeyen ilgili fenni mesullere, yapınınmülkiyet durumuna, bulunduğu alanın özelliğine, durumuna, niteliğine ve sınıfına,yerleşmeye ve çevreye etkisine, can ve mal emniyetini tehdit edip etmediğine veaykırılığın büyüklüğüne göre, bin Türk lirasından az olmamak üzere, aşağıdakişekilde hesaplanan idari para cezaları uygulanır:
——————————
(1)Bu madde başlığı “Ceza hükümleri:” iken,9/12/2009 tarihli ve 5940 sayılı Kanunun 2 nci maddesiyle metne işlendiğişekilde değiştirilmiştir.
6694
a) Bakanlıkça belirlenen yapı sınıflarına ve gruplarına göre yapınıninşaat alanı üzerinden hesaplanmak üzere, mevzuata aykırılığın her birmetrekaresi için;
1) I. sınıf A grubu yapılara üç, B grubu yapılara beş Türk Lirası,
2) II. sınıf A grubu yapılara sekiz, B grubu yapılara onbir Türk Lirası,
3) III. sınıf A grubu yapılara onsekiz, B grubu yapılara yirmi TürkLirası,
4) IV. sınıf A grubu yapılara yirmiüç, B grubu yapılara yirmibeş, Cgrubu yapılara otuzbir Türk Lirası,
5) V. sınıf A grubu yapılara otuzsekiz, B grubu yapılara kırkaltı, Cgrubu yapılara elliiki, D grubu yapılara altmışüç Türk Lirası,
idari para cezası verilir. Bu miktarlar her takvim yılı başından geçerliolmak üzere o yıl için 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunununmükerrer 298 inci maddesi hükümleri uyarınca tespit ve ilan edilen yenidendeğerleme oranında bir Türk Lirasının küsuru da dikkate alınmak suretiyleartırılarak uygulanır. (Ek cümle:14/2/2020-7221/11 md.) (Mülgacümle:25/3/2020-7226/39 md.) (...)
b) Mevzuata aykırılığı yapı inşaat alanı üzerinden hesaplanması mümkünolmayan, yapının cephelerini ve diğer yapı elemanlarını değiştiren veya yapımalzemesi için öngörülen gereklere aykırı bulunan uygulamalar için, Bakanlıkçayayımlanan ve aykırılığa konu imalatın tespiti tarihinde yürürlükte bulunanbirim fiyat listesine göre ilgili idarece belirlenen bedelin % 20’si kadaridari para cezası verilir.
c) (a) ve (b) bentlerine göre cezalandırmayı gerektiren aykırılığa konuyapı;
1) Hisseli parselde diğer maliklerin muvafakati alınmaksızın yapılmışise cezanın % 30’u,
2) Kamuya veya başkasına ait bir parselde yapılmış ise cezanın % 40’ı,
3) Uygulama imar planında veya parselasyon planında “Kamu Tesisi Alanıveya Umumî Hizmet Alanı” olarak belirlenmiş bir alanda yapılmış ise cezanın %60’ı,
4) Mevcut haliyle veya öngörülen bir afet tehlikesi karşısında can vemal emniyetini tehdit ediyor ise cezanın % 100’ü,
5) Uygulama imar planı bulunan bir alanda yapılmış ise cezanın % 20’si,
6) Yapılaşmaya yasaklanmış bir alanda yapılmış ise cezanın % 80’i,
7) Özel kanunlar ile belirlenmiş özel imar rejimine tabi bir alandayapılmış ise cezanın % 50’si,
8) Ruhsatsız ise cezanın % 180’i,
9) Ruhsatı hükümsüz hale gelmesine rağmen inşaatı sürdürülüyor isecezanın % 50’si,
10) Yapı kullanma izin belgesi alınmış olmakla birlikte, ruhsatalınmaksızın yeni inşaî faaliyete konu ise cezanın % 100’ü,
11) İnşaî faaliyetleri tamamlanmış ve kullanılmıyor ise cezanın % 10’u,
12) İnşaî faaliyetleri tamamlanmış ve kullanılıyor ise cezanın % 20’si,
13) Çevre ve görüntü kirliliğine sebebiyet veriyor ise cezanın % 20’si,
(a) ve (b) bentlerinde belirtilen şekilde tespit edilen para cezalarınınmiktarına göre ayrı ayrı hesap edilerek ilave olunur. Para cezalarına konu olanalanın hesaplanmasında, aykırılıktan etkilenen alan dikkate alınır.
ç) Bu fıkra uyarınca idari para cezasıverilmesini gerektiren aykırılığa konu alan ile bu alanın bulunduğu arsa veyaarazinin emlak vergisine esas asgari metrekare birim değerinin çarpımı ilebulunan bedel kadar idari para cezası yukarıdaki bentlere göre aykırılıktansorumlu olan yapı sahibine ve yapı müteahhidine verilen para cezalarına ayrıcailave edilir. Bu fıkraya göre verilen idari para cezasının ilgilisinetebliğinden itibaren bir ay içinde aykırılığın giderilmesi ve yapının mevzuatauygun hale getirilmesi halinde bu bent uyarınca ilave edilen para cezası tahsiledilmez.(Ek:25/3/2020-7226/39 md.)(1)
____________
(1) 10/6/2022 tarihli ve 7410 sayılı Kanunun 11 inci maddesiyle bu bendinbirinci cümlesine “yukarıdaki bentlere göre” ibaresinden sonra gelmek üzere“aykırılıktan sorumlu olan yapı sahibine ve yapı müteahhidine” ibaresieklenmiştir.
6694-1
18, 28, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 40 ve 41 inci maddelerde belirtilenmükellefiyetleri yerine getirmeyen veya bu maddelere aykırı davranan yapı veyaparsel sahibine, harita, plan, etüt ve proje müelliflerine ve gözetmenlerine, fenni mesullere, yapı müteahhidineve şantiye şefine, ilgisine göre ayrı ayrı olmak üzere ikibin Türk Lirası, bufiillerin çevre ve sağlık şartlarına aykırı olması halinde dörtbin Türk Lirası,can ve mal emniyetini tehdit etmesi halinde altıbin Türk Lirası idari paracezası verilir.(1)
Yapıldığı tarih itibarıyla plana ve mevzuata uygun olmakla beraber,mevcut haliyle veya öngörülen bir afet tehlikesi karşısında can ve malemniyetini tehdit ettiği veya edeceği ilgili idare veya mahkeme kararı iletespit olunan yapılara, ilgili idarenin yazılı ikazına rağmen idarece tanınansüre içinde takviyede bulunmayan veya bu yapıları 39 uncu madde uyarıncayıkmayan yapı sahibine onbin Türk Lirası idari para cezası verilir.
27 nci maddeye göre (…)belirlenmiş köy yerleşik alanı vecivarı sınırları içinde köyün nüfusuna kayıtlı olan ve köyde sürekli oturanlartarafından, projeleri (…)(…) fen, sanat ve sağlıkşartlarına uygun olmasına rağmen valilik onayı alınmadan ve muhtarlığa bildirimyapılmadan konut ve zatî maksatlı tarım ve hayvancılık yapısı inşa edilmesihalinde yapı sahibine bin Türk Lirası idari para cezası verilir. Bu yapılardakidiğer aykırılıklar ve ruhsata tabi tarım ve hayvancılık maksatlı yapılardakiaykırılıklar için verilecek olan idari para cezası, bin Türk Lirasından azolmamak üzere, ikinci fıkraya göre hesaplanan toplam ceza miktarı uygulanır.(2) (2) (2)(2)
Yukarıdaki fıkralarda belirtilen fiil ve hallerin, yapının inşa edilmesisüreci içinde tekrarı halinde, idari para cezaları bir kat artırılarakuygulanır.
Yukarıdaki fıkralar uyarınca tahsil olunan idari para cezaları, aynıfiil nedeniyle 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 184 üncümaddesine göre mahkûm olanlara faizsiz olarak iade edilir.
Yapının bu Kanuna, ilgili diğer mevzuata, plana, ruhsata, ruhsat ekietüt ve projelere uygun hale getirilmesi için idarenin yazılı izni dahilindeyapılan iş ve işlemler mühür bozma suçu teşkil etmez.
Müelliflerin, fenni mesul mimar ve mühendislerin, yapı müteahhitlerinin,şantiye şefi mimar ve mühendislerin, imar mevzuatına aykırı fiillerinden dolayıverilen cezaları ve haklarındaki kesinleşmiş mahkeme kararları, kendikayıtlarına işlenmek ve ilgili mevzuata göre cezai işlem yapılmak üzere, üyesibulundukları meslek odasına ve Bakanlığa ilgili idarece bildirilir. Bu kişiler,verilen ceza süresi içinde yeni bir iş üstlenemez.
Yapı müteahhidinin yetki belgesi;
a) Yapım işinin ruhsata ve ruhsat eki etüt ve projelere aykırı olarakgerçekleştirilmesi ve 32 nci maddeye göre verilen süre içinde aykırılığıngiderilmemesi halinde beş yıl,
b) Yapım işinde ruhsat eki etüt ve projelere aykırı olarakgerçekleştirilen imalatın can ve mal güvenliğini tehdit etmesi halinde on yıl,
c) Bakanlıkça olumsuz kayıt değerlendirmesi yapılan hallerde bir yıl,
süreyle Bakanlıkça iptal edilir. Yapı müteahhidinin, yapım işlerindendoğan vergi ve sigorta primi borçlarını ödememesi ve diğer sorumluluklarınıyerine getirmemesi hallerinde yetki belgesi bir yıldan az olmamak üzereBakanlıkça iptal edilir ve bunlara sorumluluklarını yerine getirinceye kadaryeni yetki belgesi düzenlenmez. Yetki belgesi iptal edilen yapı müteahhidi yeniyetki belgesi düzenleninceye kadar yeni iş üstlenemez, ancak mevcut işlerinitamamlar. Yetki belgeli yapı müteahhidi olmaksızın başlanılan yapının ruhsatıiptal edilir ve yapı mühürlenir.
____________
(1) 14/2/2020 tarihli ve 7221 sayılıKanunun 11 inci maddesiyle, bu fıkraya “müelliflerine” ibaresinden sonra gelmeküzere “ve gözetmenlerine” ibaresi eklenmiştir.
(2) 14/2/2020 tarihli ve 7221 sayılıKanunun 11 inci maddesiyle, bu fıkranın birinci cümlesinde yer alan “il özelidaresince” ibareleri ve “incelenerek” ibaresi madde metninden çıkarılmış,“yerleşme alanı” ibaresi “yerleşik alanı ve civarı” şeklinde, “muhtarlık izniolmaksızın” ibaresi “valilik onayı alınmadan ve muhtarlığa bildirim yapılmadan”şeklinde, ikinci cümlesinde yer alan “ceza miktarının beşte biri olarak”ibaresi “ceza miktarı” şeklinde ve fıkrada yer alan “üçyüz” ibareleri “bin”şeklinde değiştirilmiştir.
6694-2
Yürürlüktenkaldırılan hükümler:
Madde 43 – a) 9/7/1956 tarih ve 6785 sayılı İmar Kanunu ve 1605sayılı Kanun ile ek ve değişiklikleri,
b) 11 Ocak 1963 tarih ve 141 sayılıBursa Merkez İlçesindeki Gedik ve Zeminlerin Tasfiyesine Dair Kanun,
c) 28/5/1928 tarih ve 1351 sayılıKanun (menkul ve gayrimenkulleri, varsa iştirakleri, bütçesi, gelirler ve personelinözlük hakları ile birlikte Ankara Büyük Şehir Belediye Başkanlığına bağlanır.)
d) 3/6/1937 tarih ve 3196 sayılıKanun,
e) 18/1/1966 tarih ve 710 sayılıKanun,
İle diğer kanunların bu Kanunaaykırı hükümleri yürürlükten kaldırılmıştır.
Yönetmelik: (1)
Madde 44 – I - a) Enerji, sulama, tabii kaynaklar, ulaştırma vebenzeri hizmetlerle ilgili tesisler ve müştemilatından hangileri için ruhsatalınmayacağı,
b) İmar planlarında okul, ibadetyeri, sağlık, spor, sosyal ve kültürel tesisler ile kamu kuruluşlarınınyapıları için ayrılacak yerler ve bu konu ile ilgili diğer hususlar,
c) Arazi ve arsa düzenlemesininuygulanma şekil ve şartları,
d) Ruhsata tabi olmayan yapılardauyulacak esaslar,
e) (Değişik: 9/12/2009-5940/3 md.) Her türlüinşaat ve tesisat dahil yapım işlerine dair yapı müteahhitlerinin yetkibelgelendirilmesi işlemlerine; yapı müteahhitlerinin iş gruplarına,ihtisaslaşmalarına ve yüklenilecek işin büyüklüğüne göre sınıflandırılmasına vebunların sahip olmaları gereken asgari eğitim, iş tecrübesi, teknik donanımı vekapasitesi, mali durumu, idari yapısı ve personel şartları ile niteliklerine;yapı müteahhitlerinin faaliyetlerinin denetlenmesine, kayıtlarının tutulmasınave değerlendirilmesine; mimar ve mühendis unvanlı şantiye şefi çalıştırılmasımecburi ve yapı müteahhidi olmaksızın da yapılması mümkün olan yapılara;şantiye şeflerine, yapım ve denetim işlerinde istihdam edilecek fen adamlarınave yetki belgeli ustalara ilişkin usul ve esaslar ile diğer hususlar, MilliEğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Mesleki YeterlilikKurumu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Esnaf ve SanatkarlarKonfederasyonu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğinin görüşleri alınarak,
f) İmar planı yapımı vedeğişiklikleriyle ilgili kriterlerin tespiti ve imarla ilgili diğer hususlar,
g) İmar planlarında parselcepheleri tayin edilmeyen yerlerde yapılacak ifrazların asgari cephegenişlikleri ve büyüklükleri,
h) (İptal : Ana. Mah. 11/12/1986 tarih ve E. 1985/11, K. 1986/29 sayılıKararı ile.)
i) Yerleşme alanlarıyla ilgiligenel esaslar,
j) Halihazır harita alımı ve imarplanlarının yapımını yükümlenecek müellif ve müellif kuruluşların ehliyetdurumlarının yeniden düzenlenmesine ait esaslar,
Bakanlıkça çıkarılacak yönetmeliklebelirlenir.
_________________
(1) Bu maddede geçen “cami” ibaresi, 15/7/2003 tarihli ve4928 sayılı Kanunun 9 uncu maddesiyle, “ibadet yeri” olarak değiştirilmiş vemetne işlenmiştir.
6694-3/6694-5
II - (Değişik : 26/4/1989 - 3542/3 md.) 38 inci maddede sayılanmühendisler, mimarlar ve şehir plancıları dışında kalan fen adamlarının görev,yetki ve sorumlulukları, ilgili Bakanlıklar ile Türk Mühendis Mimar OdalarıBirliği (T.M.M.O.B.) ve Yüksek Öğrenim Kurumunun görüşleri alınarak Bakanlık veMilli Eğitim Bakanlığınca birlikte çıkarılacak yönetmelik ile tespit edilir.
III - Otopark ayrılması gerekenbina ve tesisler ile diğer hususlar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikte tespitedilir.
Otopark yapılmasını gerektiren binave tesislerin neler olduğu, otopark ihtiyacının miktar, ölçü ve diğer şartlarıile bu ihtiyacın nasıl tespit olunup giderileceği ise, bu yönetmeliktebelirtilir.
Mücaviralan:
Madde 45 – Mücavir alan sınırlarıbelediye meclisi ve il idare kurulu kararına dayanarak vilayetlerce Bakanlığagönderilir. Bakanlık bunları inceleyerek aynen veya değiştirerek tasdik etmeyeveya değiştirilmek üzere iadeye yetkilidir
Mücavir alanın ilgili belediyesınırına bitişik olması gerekmez. Ayrıca, bu alanlar köyleri de ihtivaedebilir. Mücavir alandan çıkarılma da aynı usule tabidir. Bakanlık gerekligördüğü hallerde mücavir alana alma ve çıkarma hususunda resen karar verebilir.
ALTINCIBÖLÜM
2960Sayılı Boğaziçi Kanunu ile İlgili Hükümler
Madde 46 – Bu Kanunla 2960 sayılı Boğaziçi Kanununun 6 ncımaddesine göre kurulan organlar kaldırılmıştır. Bu kuruluşların görev vesorumlulukları aşağıda belirtilen çerçeve dahilinde İstanbul Büyük Şehir veilgili İlçe Belediye Başkanlıklarınca yürütülür.
Şöyle ki : 2960 sayılı BoğaziçiKanununun 2 nci maddesinde belirlenen ve 22/7/1983 onay tarihli plana göreBoğaziçi alanında gösterilen "Boğaziçi Sahil Şeridi" ve"Öngörünüm" bölgelerindeki uygulamalar İstanbul Büyük Şehir BelediyeBaşkanlığınca, "gerigörünüm" ve "etkilenme" bölgelerindekiuygulamalar da ilgili İlçe Belediye Başkanlıklarınca yapılır.
Madde 47 – 48 – (Bu maddeler18/11/1983 tarih ve 2960 sayılı Boğaziçi Kanununun 3 üncü maddesinin"f" ve "g" bentleri ile 10 uncu maddesinin değiştirilmesiile ilgili olup mezkür kanundaki yerlerine işlenmişlerdir.)
Ek Madde 1 – (Ek : 30/5/1997 - KHK- 572/1 md.) (1)
Fizikselçevrenin engelliler için ulaşılabilir veyaşanılabilir kılınması için, imar planları ile kentsel,sosyal,teknik altyapıalanlarında ve yapılarda, Türk Standartları Enstitüsünün ilgili standardınauyulması zorunludur.
Ek Madde 2 – (Ek:31/7/1998-4380/1 md.;Değişik: 15/7/2003-4928/9 md.)
İmar planlarının tanziminde, planlanan beldenin vebölgenin şartları ile müstakbel ihtiyaçları göz önünde tutularak lüzumlu ibadetyerleri ayrılır.
İl, ilçe ve kasabalarda mülkî idare amirinin iznialınmak ve imar mevzuatına uygun olmak şartıyla ibadethane yapılabilir.
İbadet yeri, imar mevzuatına aykırı olarak başkamaksatlara tahsis edilemez.
–––––––––––––––––
(1) 25/4/2013tarihli ve 6462 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle, bu maddede yer alan“özürlüler” ibaresi “engelliler” şeklinde değiştirilmiştir.
6694-4/6694-6
EkMadde 3 – (Ek: 3/7/2005 - 5398/12 md.; Değişik: 24/7/2008-5793/15 md.) (1)
Özelleştirme programındaki kuruluşlara ait veya kuruluşlehine irtifak ve/veya kullanım hakkı alınmış arsa ve araziler ile özelkanunları uyarınca özelleştirilmek üzere özelleştirme programına alınan arsa vearazilerin, 3621 sayılı Kıyı Kanunu veya 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunukapsamında kalan yerler dahil olmak üzere genel ve özel kanun hükümlerikapsamında yer alan tüm alanlarda imar planlarını yapmaya ve onaylamaya yetkiliolan kurum veya kuruluşlardan görüş alınarak çevre imar bütünlüğünü bozmayacakher tür ve ölçekte plan, imar planı ile değişiklik ve revizyonları müellifişehir plancısı olmak üzere Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığıncayapılarak veya yaptırılarak Özelleştirme Yüksek Kurulunca onaylanmak ve ResmiGazetede yayımlanmak suretiyle kesinleşir (…) yürürlüğe girer.İlgili kuruluşlar bu madde kapsamında yapılan planları devir tarihindenitibaren beş yıl süreyle değiştiremezler. Bu süre içerisinde imar planlarınailişkin olarak, verilecek mahkeme kararlarının gereklerinin yerinegetirilmesini teminen yapılacak imar planı değişikliğine ilişkin iş ve işlemlerÖzelleştirme İdaresi Başkanlığınca bu maddede belirtilen usul ve esaslara göregerçekleştirilir. İlgili kuruluşlar görüşlerini onbeş gün içinde bildirirler.Bu madde kapsamında yapılan her ölçekteki plan ve imar planlarında 2863 sayılı Kültürve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 17 nci maddesinin (a) bendinin ikincive sekizinci paragrafındaki hükümler uygulanmaz. Özelleştirme sürecinde ihtiyaçduyulması halinde, bu planlara göre yapılacak imar uygulamasına ilişkinparselasyon planları Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılır veyayaptırılır. Bu parselasyon planları Özelleştirme İdaresi Başkanlığıncaonaylanır (…) Bu planlara göre yapılacak yapılarda her türlüruhsat ve diğer belgeler ile izinler, ilgili mevzuat çerçevesinde yetkili kurumve kuruluşlarca verilir.(1)(1)
Ek Madde 4 – (İptal: Anayasa Mahkemesi’nin 4/12/2014 tarihli ve E.:2013/114, K.:2014/184 sayılı Kararı ile.)
Ek Madde 5 – (Ek:16/5/2012-6306/14 md.)
3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılıBelediye Kanunu ve bu Kanuna göre çıkarılacak yönetmeliklerden imaruygulamalarına ilişkin olanlar, bu Kanun ile bu Kanun uyarınca yürürlüğekonulan yönetmelikler ve beldenin şartları da gözetilerek, Çevre ve ŞehircilikBakanlığı tarafından onaylandıktan sonra Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğegirer.
Ek Madde 6- (Ek:29/11/2018-7153/16 md.)
1/6/2019tarihinden itibaren, imar uygulaması görmemiş alanlar için hazırlanıponaylanacak yeni imar planlarında, Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara uygunşekilde ve plan bütününde ulaşım amaçlı bisiklet yolları ve bisiklet parkistasyonları bulunması zorunludur. Topoğrafya ve arazi eğimi nedeni ile bisikletyolu yapılamayan yerlerde ise yaya yolları düzenlenir.
Ek Madde 7 – (Ek:4/7/2019-7181/13md.)
Alan,sınır, hisse düzeltimi yapılamaması nedeniyle zamanla sicili ile zemini uyumsuzhâle gelen, imar uygulama hatalarının varlığı tespit edilmesine rağmen buhataların düzeltilemediği, haricî bölünmeye tabi tutulup tescili sağlanamayanve/veya zamanla farklı nedenlerle fiilî kullanıcısı ile maliki farklılaşmışparseller gibi konu çeşitliği ve taraf fazlalığı bulunan ve münferit davalarile çözümü mümkün olmayan taşınmazlardan bu madde kapsamında uygulama yapılmasıgerekenlerin sınır ve koordinatları Bakanlığın teklifi üzerine Cumhurbaşkanıncabelirlenir.
Belirlenenalanlarda; her türlü iyileştirme, yenileme, dönüşüm, kamulaştırma ve benzeriuygulamaların yapılmasında, ilgililere tebliğ edilmek üzere; mülkiyete ilişkinhisse hatalarının, parsellerin yüz ölçümü ve sınır düzenlemelerinin ve imar uygulamasıgören alanlarda dağıtım ve alan hatalarının doğru miktar üzerinden resendüzeltilmesinde kamulaştırma, trampa ve benzeri yollarla edinilentaşınmazların, Hazinenin özel mülkiyetindeki veya özel mülkiyetekonu olabilecek Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki veya ihtiyaç duyulmasıhâlinde belirlenen alan dışında olup Hazinenin özel mülkiyetindekitaşınmazların uygulamalar kapsamında değerlendirilmek ve trampa yoluylayapılacak kamulaştırmalarda kullanılmak üzere tespitinde ve temininde ve üçüncükişilere devir ve temliki gereken taşınmazlarla ilgili iş ve işlemler iletapudaki işlemlerin yürütülmesinde, ilgili alanlarda her tür ölçekteki imarplanı ve imar uygulamaları ile hak sahibine devir ve benzeri ilgili işlemlerdeBakanlık yetkilidir.
Bumaddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.
Ek Madde 8 – (Ek:14/2/2020-7221/12md.)
Plandeğişiklikleri, plan ana kararlarını, sürekliliğini, bütünlüğünü sosyal veteknik altyapı dengesini bozmayacak şekilde ve teknik gerekçeleri sağlamakşartıyla yerleşmenin özelliğine uygun olarak yapılır. Plan değişikliğitekliflerinde ihtiyaç analizini içeren sosyal ve teknik altyapı etkideğerlendirme raporu hazırlanarak planı onaylayacak idareye sunulur.
Parselbazında; nüfusu, yapı yoğunluğunu, kat adedini, bina yüksekliğini arttıran imarplanı değişiklikleri yapılamaz.
Binmetrekareden az olmamak kaydıyla oluşmuş adalarda; ada bazında nüfusu, yapıyoğunluğunu, kat adedini, bina yüksekliğini arttıran veya fonksiyon değişikliğigetiren plan değişikliklerinde ihtiyaç duyulan kültürel tesis, sosyal ve teknikaltyapı kullanımları; adanın merkezine en fazla 500 metre yarı çaplı alandakarşılanmak zorundadır.
Taşınmazmaliklerinin tamamının talebi üzerine ada bazında yapılacak imar planıdeğişikliği sonucunda değerinde artış olan arsanın artan değerinin tamamı değerartış payı olarak alınır. Değer artış payı bedelinin tespitinde 2942 sayılıKanunun 11 inci maddesinde belirtilen bedel tespit esasları gözetilir.
_____________
(1) Bu maddenin birincicümlesinde yer alan “… ve bu Kanunun 8 incimaddesinde yer alan ilan ve askıya dair hükümlerden muaf olarak …” ibaresi,yedinci cümlesinde yer alan “… ve 19 uncu maddede belirtilen ilan ve askıyadair hükümlerden muaf olarak kesinleşir ve yürürlüğe girer.” ibaresi,28/12/2011 tarihli ve 28156 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan AnayasaMahkemesi’nin 9/6/2011 tarihli ve E.: 2008/87, K.:2011/95 sayılı Kararı ile iptal edilmiştir.
6695
İmarplanı değişikliği ile taşınmazda meydana gelecek değer artışının tespiti 6362sayılı Kanuna göre yetkilendirilmiş lisanslı en az iki gayrimenkul değerlemekuruluşu tarafından plan değişikliği açıklama raporunda belirtilen mer’i plankoşullarındaki değer tespiti ile birlikte değişiklik sonrası değer tespitiyapılmak suretiyle belirlenen ortalama yeni değerden az olmamak üzere, idareceoluşturulan kıymet takdir komisyonu tarafından belirlenir. Değer artış payı, engeç taşınmazın ilk satışında veya ruhsat aşamasında taşınmaz maliklerinceödenir. Kıymet takdir komisyonunca belirlenen değer artış payı, ödeme tarihindeher takvim yılı için, bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Kanununmükerrer 298 inci maddesi uyarınca tespit ve ilân edilen yeniden değerlemeoranında takvim yılı başından geçerli olmak üzere arttırılarak uygulanır.
Taşınmazındeğer artışına tabi olduğu tapu kütüğüne şerh edilir. Emsal, inşaat alanı, yapıyüksekliği ve kullanım amacı değiştirilmemek kaydıyla yapılacak ruhsattadilatları hariç, değer artış payı ödenmeden yapı ruhsatı düzenlenemez.
Değerartış payı tutarları taşınmaz maliklerince; Bakanlık muhasebe birimi hesabınayatırılır. Yatırılan tutarların;
a)Büyükşehir belediyesinin olduğu illerde; %25’i büyükşehir belediyesinin ilgilihesabına, %25’i ilgili ilçe belediyesinin ilgili hesabına, %25’i Bakanlığın DönüşümProjeleri Özel Hesabına,
b)Büyükşehir belediyesi olmayan illerde ise; %40’ı imar planı değişikliğinionaylayan idarede açılacak ilgili hesaba, %30’u Bakanlığın Dönüşüm ProjeleriÖzel Hesabına,
c)Bakanlıkça onaylanan imar planı değişikliğinden kaynaklanan değer artışının%75’i Bakanlığın Dönüşüm Projeleri Özel Hesabına, kalan değer artış payının;büyükşehir belediyesinin olduğu illerde %15’i büyükşehir belediyesinin ilgilihesabına, %10’u ilgili ilçe belediyesinin ilgili hesabına; büyükşehir belediyesiolmayan yerlerde ise Bakanlık payının dışındaki kalan değer artış payınıntamamı plan değişikliğinin yapıldığı yerdeki ilgili idarenin açılacak ilgilihesabına,
beşiş günü içerisinde aktarılır ve (a) bendine göre kalan değer artış payının%25’i, (b) bendine göre kalan değer artış payının %30’u ile imar planıdeğişikliğinin diğer genel bütçeli idareler tarafından onaylanması durumundadeğer artış payının tamamı genel bütçeye gelir kaydedilir.
16/5/2012tarihli ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi HakkındaKanun kapsamındaki alanlarda, kamu yatırımları ile kamu mülkiyetindekialanlarda, mazbut ve mülhak vakıflara ait alanlarda yapılacak plan veya plandeğişiklikleri ile imar planlarında yençok: serbest olarak belirlenmiş yüksekliklerin8 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen usullere göreyapılacak plan değişikliklerinde bu madde hükümleri uygulanmaz.
Bumaddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.
Elektronik haberleşme altyapılarında yapıruhsatı alınması
Ek Madde 9 – (Ek:11/11/2020-7256/26md.)
Dördüncüfıkradaki kule ve direkler hariç, Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerile umumi hizmet alanları gibi kamu hizmetine tahsis edilmiş tüm alanlar ilekamu veya özel mülkiyete tabi arsa ve arazilerde yapılacak olan 5/11/2008tarihli ve 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu kapsamında elektronikhaberleşme istasyonlarının kurulumuna mahsus on beş metreden yüksek kule vedirekler ile bunlara ait zorunlu altyapı unsurları 1/1000 ölçekli uygulama imarplanlarında, alan fonksiyonu tahdidi olmaksızın ve herhangi bir bedel, ücret veharç alınmaksızın gösterilir.
Devletinhüküm ve tasarrufu altındaki yerler ile umumi hizmet alanları gibi kamuhizmetine tahsis edilmiş tüm alanlar ile kamu veya özel mülkiyete tabi arsa vearazilerde; 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarında gösterilen kule vedirekler ile bunlara ait zorunlu altyapı unsurları için ruhsat alınır. Ruhsatbaşvurularında yatay ve dikey görünüşü ihtiva eden kroki ile statik ve elektrikprojeleri dışında herhangi bir proje veya belge istenemez. Ruhsat başvurusunamalik ya da tasarruf sahibi ile işletmeci arasında yapılan kiralamaya veyakullanıma ilişkin belge eklenir. Bu kule veya direkler ile kurulumu bunlarlabirlikte yapılacak elektronik haberleşme cihazlarına aitbulunduğu konteyner, kabin, kabinet ve benzeri altyapı unsurlarıiçin tek ruhsat düzenlenir.
1/1000ölçekli uygulama imar planlarında gösterilmeyen ve yüksekliği on beş metredenfazla olmayan elektronik haberleşme istasyonlarının Devletin hüküm ve tasarrufualtındaki yerler ile umumi hizmet alanları gibi kamu hizmetine tahsis edilmiştüm alanlar ile kamu veya özel mülkiyete tabi arsa ve arazilerde kurulumunamahsus kule ve direkler ile bunlara ait zorunlu altyapı unsurlarına, statikbakımından sakınca olmadığına dair inşaat mühendislerince hazırlanacak raporunsunulması, fennî mesuliyetin üstlenilmesi, malik ya da tasarruf sahibi ileişletmeci arasında yapılan kiralamaya veya kullanıma ilişkin belgenin sunulmasıve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun ilgili mevzuatında belirlenengerekli ve yeterli koruma mesafesinin bırakılması ile yer seçim belgesininalınmış olması kaydıyla başkaca bir şart aranmaksızın ilgili idarelerce izinverilir.
Yapıve binalarda kule ve direkler ile bunlara ait zorunlu altyapı unsurlarına;yüksekliği on metreden az olmak, statik ve elektrik bakımından sakıncaolmadığına dair inşaat ve elektrik/elektronik mühendislerince hazırlanacakrapor ile bu meslek mensuplarınca fennî mesuliyetin üstlenildiğine dairtaahhütname verilmek ve malik ya da tasarruf sahibi ile işletmeci arasındayapılan kiralamaya veya kullanıma ilişkin belgenin sunulması kaydıyla başkacabir şart aranmaksızın ilgili idarece izin verilir.
İkincifıkra uyarınca yapılan ruhsat ve yapı kullanma izin belgesi başvurularında26/5/1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca ruhsatharcı ve yapı kullanma izin harcı alınır. Üçüncü ve dördüncü fıkralar uyarıncayapılan izin başvurularında ruhsat harcı ve yapı kullanma izin harcı tutarıtoplamı kadar izin belgesi bedeli alınır. Bu madde kapsamında, ruhsat harcı,yapı kullanma izni harcı ve izin bedeline esas olan haberleşme istasyonlarınamahsus kule ve direklerin alanı [taban alanı*(yükseklik/5)] şeklindehesaplanır. Bunlar dışında herhangi bir harç, ücret ve bedel alınamaz.
6696
Hertür elektronik haberleşme cihazları ile bu cihazların teknik donanım vebileşenleri izin veya ruhsata tabi değildir. Ancak ikinci, üçüncü ve dördüncüfıkra uyarınca kule ve direkler ile konteyner, kabin, kabinet içinyapılan ilk izin veya ruhsat başvurusunda elektronik haberleşme cihazları ileteknik donanımları statik projelerde veya raporlarda gösterilir. Elektronikhaberleşme cihazları ile teknik donanımlarında; teknoloji değişikliği, ilavesiveya revizyon yapılması durumunda bu hususlar için ayrıca proje veya rapordüzenlenmez.
Elektronikhaberleşme istasyonları için kamu kurum veya kuruluşları tarafından yerkullandırılması hâlinde; sözleşme uyarınca tahsil edilecek yıllık yer kullanımbedeli, büyükşehir belediyelerinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının yer seçimbelgesi için belirlediği ücretin beş katını, diğer yerlerde üç katını geçemez.Bu hükme aykırı yapılan sözleşmeler geçersizdir.
Elektronikhaberleşme istasyonlarının kurulumuna mahsus kule, direk, konteyner,kabin, kabinet gibi altyapı unsurlarının imar planlarındagösterilmesi, bunların kurulumu için yapılacak ruhsat veya izin başvurularındasunulacak projeler, raporlar, bilgi ve belgeler, bunlara mahsus izin belgesi,yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesine ilişkin usul ve esaslar Ulaştırmave Altyapı Bakanlığının uygun görüşü alınarak Bakanlıkça yönetmelikledüzenlenir.
YEDİNCİBÖLÜM
Geçici Hükümler ve Yürürlük, Yürütme
Yapıların amacında kullanılması:
Geçici Madde 1 – Herhangi bir sahadabulunan ve 2981 sayılı Kanunun yürürlüğünden sonra yapılan yapılar bölgesininteşekkül şartlarına, imar planı esaslarına ve yönetmelik hükümlerine aykırımaksatlar için kullanılamaz. Bu gibi yapılar Kanunun yayımı tarihinden itibaren3 ay içinde inşa ettirenlerce eski şekline getirilir. Aykırılık bu süre sonundadüzeltilmezse Belediye veya valilikçe yapılır veya yaptırılır ve masrafı % 20fazlası ile yapı sahibinden tahsil edilir.
Başka amaçla kullanılan otoparkyerleri:
Geçici Madde 2 – Kanunun yürürlüğegirdiği tarihten önce yapı kullanma izni alınıp, ruhsat ve eklerine aykırıolarak başka maksatlara tahsis edilmiş ve 2981 sayılı Kanun kapsamına girmeyenotopark yerlerinden otopark yönetmeliğine göre otopark tahsisi gerekenlerihakkında 37 nci maddenin son fıkrasına göre işlem yapılır.
Önce verilen ruhsat ve izinler:
Geçici Madde 3 – Kanununyürürlüğe girdiği tarihten önce imar planı ve mevzuatına uygun olarak verilenruhsat ve izinler geçerlidir.
Müşterek giriş
Geçici Madde 4 – Kanunun yürürlüğegirmesinden önce tapuda müşterek giriş olarak tescil edilip fiilen kamutarafından yol olarak kullanılan tapu kaydı yol olarak terkin edilmeyengayrimenkullerin imar planında kamu hizmet ve tesislerine ayrılanları belediyeve mücavir alan sınırları içinde belediye encümeni dışında ise il idare kurulukararı ile muvafakat aranmaksızın imar planındaki tahsis amacına uygun olaraktapuda terkin edilir.
Örfü belde, paftos:
Geçici Madde 5 – Belediye hudutları vemücavir sahalar içinde veya dışında bulunan gedik ve zeminler (örfübelde-paftos) tamamen yıkılıp yok olarak (müntafi ve münhedim) varlıklarınıkaybedip, kaybetmediklerine bakılmaksızın bu Kanun hükümlerine göre tasfiyeolunurlar.
Tasfiyeyetabi tutulan taşınmaz mallardaki zemin hakları bedele çevrilmiştir.
Zeminhakkı bedeli, ait olduğu taşınmaz malın zemine ait son emlak vergi değerinin1/5'idir. Bu şekilde belirlenecek zemin hakkı bedeli, tapu idaresince gediksahibinin müracaatı halinde zemin hakkı sahibi adına emaneten milli bir bankayayatırılır. Müracaat edilmediği takdirde zemin sahibi lehine kanuni ipotek tesisedilir.
Zeminhakkı bedelinin 1/4'ü peşin, bakiyesi en geç üç yıl içinde yıllık eşittaksitlerle ödenir ve bu bedele bankaca vadesiz mevduat faizi uygulanır. Peşinmiktar ve taksitler 40 000 TL. dan az olamaz. Bu işlemlerden sonra tapusicilinde gerekli terkin ve tashihler resen yapılır.
Bankayaemaneten yatırılan veya ipotekle temin edilen zemin hakkı bedeli üzerindekiiddialar genel hükümlere tabidir.
Geçici Madde 6 – 2981 sayılı Kanunagöre düzenlenmiş ve tasdik edilmiş olan ıslah imar planlarının uygulanmasında,inşaat ruhsatı verilmesine ilişkin şart ve şekilleri tespite, belediye vemücavir alanlar içinde belediyeler, dışında valilikler yetkilidir.
Geçici Madde 7 – E. 1985/11 K. 1986/29 sayılıKararı ile.) (Birinci fıkraiptal: Anayasa Mah.nin 11/12/1986 tarih ve
Boğaziçi alanında mevcut çekmekatlar aynı gaberi içinde kalmak şartı ile tam kata iblağ edilir. Ancak teraskullanma hakkı daha önce tapuya tescil edilmemiş olan çatı katı malikleri emlakvergisi için beyan edilen daire bedelinin daire metrekaresine bölünerek bulunanbir metrekare değerinin kazanılan alan ile çarpımı sonucu bulunan değeri hissenisbetlerine göre diğer kat maliklerine öder. Kendileri bulunmadıkları takdirdebu bedel isimlerine milli bir bankaya yatırılır.
Yönetmeliklerin çıkarılmasüresi:
Geçici Madde 8 – Bu Kanunun uygulanmasını gösteren yönetmeliklerKanunun yayımından itibaren en geç 6 ay içinde çıkarılır.
6696-1
Geçici Madde 9 – (Ek : 30/5/1997 - KHK -572/2 md.)
Bu Kanunun Ek 1 inci maddesinde öngörülen düzenlemelerinyapılmış ve yapılacak altyapı alanlarında ve yapılarda gerçekleştirilmesi için,imar yönetmelikleri ve kamu binaları ile ilgili mevzuatta 1/6/1998 tarihinekadar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından gerekli değişiklikler yapılır.
Geçici Madde 10 –(Ek : 8/1/2002 – 4736/2 md.)
Kullanmaizni verilmeyen ve alınmayan yapılara belediyelerce yol, su, kanalizasyon,doğalgaz gibi alt yapı hizmetlerinin birinin veya birkaçının götürüldüğününbelgelenmesi halinde ilgili yönetmelikler doğrultusunda fenni gereklerin yerinegetirilmiş olması ve bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren altı ay içerisindebaş vurulması üzerine kullanma izni alınıncaya kadar geçici olarak elektrik, suve/veya telefon bağlanabilir.
Bu madde kapsamında elektrik, su ve/veya telefonbağlanması herhangi bir kazanılmış hak teşkil etmez.
Geçici Madde 11 –(Ek : 9/7/2008-5784/25 md.)
1/7/2022 tarihine kadar yapı (inşaat) ruhsatı alınmış vebuna göre yapılmış olup, kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılara; yol,elektrik, su, telefon, kanalizasyon, doğal gaz gibi alt yapı hizmetlerindenbirinin veya birkaçının götürüldüğünün belgelenmesi halinde, ilgiliyönetmelikler doğrultusunda fenni gereklerin yerine getirilmiş olması ve bumaddenin yayımı tarihinden itibaren başvurulması üzerine, kullanma iznialınıncaya kadar ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkatealınarak geçici olarak su ve/veya elektrik bağlanabilir. Bu kapsamda, ilgilibelediyeden dağıtım şirketlerine elektriğin kesilmesi talebinin söz konusuolması halinde aboneliği iptal edileceğinden, su ve/veya elektrik bağlanmasıherhangi bir kazanılmış hak teşkil etmez. Ancak, yapı (inşaat) ruhsatı alınmışve buna göre yapılmış olma şartı 31/12/2021 tarihinden önce yapılmış olanyapılarla ilgili olarak uygulanmaz.(2)
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılanabonelikler de ait olduğu gruba dönüştürülür.
Geçici Madde 12 – (Ek: 9/12/2009-5940/4md.)
Bu Kanunun 44 üncü maddesinin (I) numaralı fıkrasının (e) bendindeöngörülen konulara ilişkin yönetmelik bir yıl içinde yürürlüğe konulur.
Geçici Madde 13 – (Ek: 9/12/2009-5940/4md.)
Bu maddenin yürürlüğe girmesinden sonra inşaat, tesisat, elektrik, sıvave benzeri branşlarda yetki belgesi almak isteyenlerden, hangi branşta işyaptıklarını belgeleyenlere usta olduklarını gösterir geçici yetki belgesiverilir. Bu belgeler 1/1/2012 tarihinden itibaren sürekli yetki belgesinedönüştürülür.
Geçici Madde 14 – (Ek:16/5/2012-6306/14 md.)
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce belediyelerceimar uygulamalarına ilişkin olarak çıkarılmış olan yönetmelikler, ek 5 incimaddedeki esaslar çerçevesinde bu maddenin yayımı tarihinden itibaren en geçbir yıl içinde hazırlanarak anılan maddedeki usule göre yürürlüğe konulacakyönetmeliklerle değiştirilir. Aksi takdirde, anılan yönetmelikler bir yıllıksürenin bittiği tarih itibarıyla yürürlükten kalkar.
Geçici Madde 15 – (Ek:14/4/2016-6704/10 md.)
16/5/2012tarihli ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi HakkındaKanun uyarınca riskli alan, 5393 sayılı Kanunun 73 üncü maddesi uyarıncakentsel dönüşüm ve gelişim alanı ve 16/6/2005 tarihli ve 5366 sayılı YıprananTarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve YaşatılarakKullanılması Hakkında Kanun uyarınca yenileme alanı olarak belirlenen alanlardabulunan yapılardan yapı ruhsatiyesi veya yapı kullanma izni bulunmayanyapılara, dönüşüm ve yenileme uygulamalarına muvafakat verilmesi koşuluyla,geçici olarak elektrik, su ve doğal gaz bağlantısı ve aboneliği yapılır. Buyapılara geçici olarak elektrik, su ve doğal gaz bağlantısı ve aboneliğiyapılması herhangi bir kazanılmış hak teşkil etmez.
Birincifıkra uyarınca yapılan geçici abonelik süresi beş yılı geçemez. Ancak dönüşümve yenileme uygulamalarının uzaması hâlinde, beş yılı geçmemek üzere uygulamasüresince geçici abonelik uygulaması devam eder.
Bu madde hükümleri 1/11/2015 tarihinden önce yapılmış yapılara ilişkinolarak uygulanır.
Geçici Madde 16-(Ek: 11/5/2018-7143/16 md.) (1)
Afetrisklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırıyapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amacıyla,31/12/2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığıve yetkilendireceği kurum ve kuruluşlara 31/10/2018 tarihine kadarbaşvurulması, bu maddedeki şartların yerine getirilmesi ve 31/12/2018 tarihinekadar kayıt bedelinin ödenmesi halinde Yapı Kayıt Belgesi verilebilir.Başvuruya konu yapının ve arsasının mülkiyet durumu, yapı sınıf ve grubu vediğer hususlar Bakanlık tarafından hazırlanan Yapı Kayıt Sistemine yapısahibinin beyanına göre kaydedilir.
–––––––––––––––––––
(1) Bu maddede yer alan ekli kroki ilelistede sınır ve koordinatları gösterilen alanlar için 18/5/2018 tarihli ve30425 sayılı Resmi Gazete’ye bakınız.
(2) 1/7/2022 tarihli ve 7417 sayılıKanunun 39 uncu maddesiyle bu fıkrada yer alan “Bu maddenin yürürlüğe girdiğitarihe kadar” ibaresi “1/7/2022 tarihine kadar” şeklinde, fıkrada yer alan“12/10/2004” ibaresi “31/12/2021” şeklinde değiştirilmiştir.
6696-2
Yapı KayıtBelgesi yapının kullanım amacına yöneliktir. Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara,talep halinde ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkatealınarak geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilir.
Yapı ruhsatıalıp da yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayanyapılarda, Yapı Kayıt Belgesi ile maliklerin tamamının muvafakatinin bulunmasıve imar planlarında umumi hizmet alanlarına denk gelen alanların terk edilmesihalinde yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın cins değişikliği ve katmülkiyeti tesis edilebilir. Bu durumda, ikinci fıkrada belirtilen bedelin ikikatı ödenir.
Beşincifıkra uyarınca kat mülkiyetine geçilmiş olması 6306 sayılı Kanunun ek 1 incimaddesinin uygulanmasına engel teşkil etmez.
Yapı KayıtBelgesi alınan yapıların, Hazineye ait taşınmazlar üzerine inşa edilmiş olmasıhalinde, bu taşınmazlar Bakanlığa tahsis edilir. Yapı Kayıt Belgesi sahipleriile bunların kanuni veya akdi haleflerinin 31/12/2022 tarihine kadaryapacakları satın alma talepleri üzerine taşınmazlar Bakanlıkça rayiç bedelüzerinden doğrudan satılır. (Ek cümleler:8/4/2022-7394/13md.) Satışbedelinin tamamının peşin ödenmesi hâlinde yüzde yirmi, en az yarısınınödenmesi hâlinde yüzde on indirim uygulanır. Taksitli satışlarda satışbedelinin en az yüzde onu peşin ödenir, kalan bedel ise beş yıla kadar taksitlendirilir.Taksit tutarlarına kanunî faiz oranının yarısı uygulanır. Elde edilengelirlerin yüzde yirmibeşi Bakanlığın dönüşüm projeleri özel hesabına gelirolarak kaydedilir. Kalanı ise bu maddeninikinci fıkrasına göre genel bütçeye gelir kaydedilir. Ayrıca bu gelirlerhakkında 29/6/2001 tarihli ve 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz MallarınDeğerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik YapılmasıHakkında Kanunun 5 inci maddesinin beşinci fıkrası, yapı ve tesisler hakkındaise onbirinci fıkrası hükmü uygulanmaz. (Ek cümleler:4/7/2019-7181/14 md.) Yapıkayıt belgesine konu taşınmaz için 24/2/1984 tarihli ve 2981 sayılıİmar ve Gecekondu Mevzuatına Aykırı Yapılara Uygulanacak Bazı İşlemler ve 6785Sayılı İmar Kanununun Bir Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun hükümlerinegöre tapu tahsis belgesi alınması ve bu belgeye esas arsa bedellerinin ödenmişolması hâlinde bu madde uyarınca ayrıca satış bedeli alınmaz. Yapıkayıt belgesi alınan taşınmazların satışa konu edilen kısımlarından yapı kayıtbelgesi tarihi ile satış tarihi arasındaki dönemiçin ecrimisil alınmaz, tahakkukettirilen ecrimisiller terkin edilir, satış tarihi itibarıyla tahsiledilen ecrimisil tutarı satış bedelinden mahsup edilir, bu tutardanfazlası iade edilmez. (2)(3)
Yapı KayıtBelgesi alınan yapıların belediyelere ait taşınmazlar üzerine inşa edilmişolması halinde, Yapı Kayıt Belgesi sahipleri ile bunların kanuni veya akdihaleflerinin talepleri üzerine bedeli ilgili belediyesine ödenmek kaydıylataşınmazlar rayiç bedel üzerinden belediyelerce doğrudan satılır.
Üçüncükişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar ile Hazineye aitsosyal donatı için tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar bu maddehükümlerinden yararlandırılmaz.
Yapı KayıtBelgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadargeçerlidir. Yapı Kayıt Belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumundayürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır. Yapının depremedayanıklılığı hususu malikin sorumluluğundadır.
Bu maddehükümleri, 18/11/1983 tarihli ve 2960 sayılı Boğaziçi Kanununda tanımlananBoğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesi içinde ekli kroki ile listede sınırve koordinatları gösterilen alan ile İstanbul tarihi yarımada içinde ekli krokiile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanlarda ve ayrıca 19/6/2014tarihli ve 6546 sayılı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan BaşkanlığıKurulması Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendindebelirlenmiş Tarihi Alanda uygulanmaz.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlık ve MaliyeBakanlığı tarafından müştereken belirlenir.
Geçici Madde 17- (Ek:29/11/2018-7153/17md.)
Yürürlükteki 1/25.000 ölçekli çevre düzeni planları, 5 yıl içinde üstölçekli çevre düzeni planı veya nazım imar planına dönüştürülür. Bu süreiçinde, bu planlarda revizyon yapılamaz, yapılacak plan değişikliklerinin usulve esasları yönetmelikle belirlenir.
_______________
(1) 27/12/2018 tarihli ve 7159 sayılı Kanunun 4üncü maddesiyle bu fıkraya bu Kanun” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve 2960sayılı Kanun” ibaresi eklenmiştir.
(2) 4/7/2019tarihli ve 7181 sayılı Kanunun 14 üncü maddesiyle bu fıkranın ikinci cümlesine“akdi haleflerinin” ibaresinden sonra gelmek üzere “31/12/2019 tarihinekadar yapacakları satın alma” ibaresi eklenmiş, dördüncü cümlesinde yer alan“beşinci fıkrası” ibaresi “beşinci fıkrası, yapı ve tesisler hakkındaise onbirinci fıkrası” şeklinde değiştirilmiştir.
(3) 8/4/2022tarihli ve 7394 sayılı Kanunun 13 üncü maddesiyle bu fıkranın ikinci cümlesinde yer alan “31/12/2019” ibaresi“31/12/2022” şeklinde değiştirilmiş ve fıkranın mevcut üçüncü cümlesinde yeralan “Bu durumda elde edilen gelirler” ibaresi “Kalanı ise” şeklindedeğiştirilmiştir.
6696-3
Geçici Madde 18- (Ek:29/11/2018-7153/17md.)
Antalya ili Aksu ilçesi sınırları içerisinde yer alan Çalkaya Bölgesiolarak adlandırılan ve 9/4/2018 tarihli ve 2018/11605, 2018/11606 ile2018/11607 sayılı Bakanlar Kurulu kararlarıyla kentsel dönüşüm ve gelişim projealanı ilan edilen alanlarda, tescilli olan mevcut parseller esas alınarak tapukaydının evveliyatından gelen imar uygulamalarındaki hatalar dikkate alınmadanimar uygulaması yapılır.
Kentsel dönüşüm ve gelişim projesi kapsamında hazırlanan her ölçektekiimar ve parselasyon planları Antalya Büyükşehir Belediyesince yapılır,yaptırılır ve onanır. Parselasyon planlarının askı ilanları, yazılı tebliğhükmündedir. İmar ve parselasyon planları onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.
Kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanlarındaki parselasyon planlarındagerekli görülmesi halinde imar uygulaması sonucu oluşmuş olan parsellerden,yüzde beşi aşmamak kaydıyla eşit oranda ilave düzenleme ortaklık payı kesintisiyapılabilir.
Birinci fıkrada belirtilen kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanlarında;
a) Tescilli parsellerin, tapu sicilinde tescil edilen alanı ile hesapedilen alanı arasındaki farkın tecviz sınırını aşması durumunda tapuda kayıtlıyüz ölçümü esastır.
b) Uygulama alanı içinde ve sınırında mükerrer tescil edilen parsellerinher ikisinin de uygulama sınırları içerisinde kalan alanların imar uygulamasınadâhil edilmesi esastır.
c) Daha önce yapılan imar uygulamaları sırasında hisseli hale getirilenve farklı yerlere tahsis edilen müstakil veya hisseli parselleri, arsapaylarının sahipleri adlarına taksim yapılmak suretiyle müstakilen ve resentescil ettirmeye Antalya Büyükşehir Belediyesi yetkilidir.
ç) Tapu sicillerinde tescile esas belgesine aykırılığı tespit edilmişhisse hataları, doğru hisse uygulamaya alınarak resen düzeltilir.
d)Hazine mülkiyetine tahsisedilmesi gereken parsellerde ve bu parsellerin oluşturuldukları alanlardabulunan mevcut parsellerin başka bir alana taşınması işlemlerinde, “imarparsellerinin mümkün mertebe aynı yerdeki veya yakınındaki eski parselleretahsisinin sağlanması” ilkesine uygunluğu aranmaz.
Kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanlarında, imar ve parselasyonplanlarının kesinleşmesinden sonra gerekli görülmesi halinde Antalya BüyükşehirBelediyesi, ilgili mevzuattan doğan yetkilerinin bir kısmını veya tamamını AksuBelediyesi ve diğer kamu idarelerine devredebilir.
Bu maddede hüküm bulunmayan hallerde ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.
Geçici Madde 19 – (Ek:4/7/2019-7181/15md.)
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce, ilgili idare veya yetkilikurumca onaylanmış ancak tescil işlemi tamamlanmamış parselasyon planlarındahesaplanmış olan düzenleme ortaklık payı ve kamu ortaklık payı kesintilerinegöre yürütülen iş ve işlemlere, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibareniki yıl süreyle devam edilir.
Geçici Madde 20 – (Ek:14/2/2020-7221/13md.)
Bu Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin onuncuparagrafında yer alan hükümler doğrultusunda ilgili idare 1/7/2021 tarihinekadar meclis kararı ile plan değişikliklerini ve revizyonlarını yapmaklayükümlüdür. Bina yükseklikleri yençok: serbest olarak belirlenmiş alanlardaplan değişikliği ve revizyonu yapılıncaya kadar yapı ruhsatı düzenlenemez.Belirlenen süre içerisinde söz konusu alanlarda yer alan parsellere ilişkinyapı ruhsatı başvurusu yapıldığında süre sonu beklenilmeden alana yöneliköncelikli olarak plan değişikliklerinin ve revizyonlarının yapılmasızorunludur.
6696-4
Geçici Madde 21 – (Ek:14/2/2020-7221/14md.)
Bu Kanunun geçici 16 ncı maddesi kapsamında yapı kayıt belgesi alınanyapılar ile bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce 15/5/1959 tarihli ve7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısiyle Alınacak TedbirlerleYapılacak Yardımlara Dair Kanunun 13 üncü maddesinin (b) fıkrasına göre, hasargörmüş olmakla birlikte ıslahının mümkün olduğu tespit edilmiş olan yapılarda,ilave inşaat alanı ihdas edilmemek şartıyla, 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılıKat Mülkiyeti Kanununa göre güçlendirme kararı alınarak güçlendirmeyapılabilir. Bu yapılarda güçlendirme izni, bu Kanunda ve ilgili diğer mevzuattaöngörülen şartlara ve kısıtlamalara tabi olmaksızın, güçlendirme projesineistinaden ilgili idaresince verilir. Güçlendirilecek olan yapının üzerindebulunduğu taşınmazın mülkiyetinin belediyeye veya Hazineye ait olmasıdurumunda; taşınmaz satın alınmadıkça güçlendirme yapılamaz. Güçlendirilecekyapının üçüncü kişilere ait taşınmazlara tecavüzlü olması durumunda güçlendirmeiçin taşınmazına tecavüzlü üçüncü şahısların muvafakati aranır.
Bu madde kapsamında yapılacak güçlendirme iş ve işlemleri 29/6/2001tarihli ve 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun kapsamında yapı denetimkuruluşlarının denetimine tabidir. Yapı denetim kuruluşlarından bu maddekapsamındaki denetim görevini yerine getirmedikleri tespit edilenlere, tespitedilen fiil ve hâllerin durumuna göre, 4708 sayılı Kanunun 8 inci ve 9 uncumaddesinde yer alan idari ve cezai müeyyideler uygulanır.
Bu maddeye göre güçlendirme izni verilen yapıların herhangi bir sebepleyıkılmaları hâlinde, bu alanlarda yeniden yapılacak yapılar için yürürlüktekiplan ve mevzuat hükümleri uygulanır.
Bu madde hükümleri 21/7/1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve TabiatVarlıklarını Koruma Kanunu kapsamındaki yapılar hakkında uygulanmaz.
Geçici Madde 22 – (Ek:14/2/2020-7221/15md.)
32 nci maddenin beşinci fıkrasının ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşincicümleleri, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce ilgili idaresitarafından yıkım kararı alınmış yapılar hakkında uygulanmaz.
Geçici Madde 23- (Ek:25/3/2020-7226/40md.)
14/2/2020 tarihli ve 7221 sayılı Coğrafi Bilgi Sistemleri ile BazıKanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla değiştirilen 42 nci maddeninikinci fıkrası hükümlerine dayanılarak uygulanan idari para cezaları, bumaddeyi ihdas eden Kanunla değiştirilen 42 nci maddenin ikinci fıkrasındaki usuluyarınca hesaplanan tutarlarda tahsil edilir.
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce 7221 sayılı Kanunladeğiştirilen 42 nci maddenin ikinci fıkrası uyarınca verilen idari paracezalarına ilişkin yapılan ödemelerden, bu maddeyi ihdas eden Kanunla değiştirilen42 nci maddenin ikinci fıkrasındaki usul uyarınca hesaplanan tutarlardan fazlatahsil edilmiş olanları, 1/6/2020 tarihine kadar ilgilisi tarafından talepedilmesi halinde, talep tarihinden itibaren bir ay içinde iade edilir.
Geçici Madde 24 – (Ek:11/11/2020-7256/27md.)