BİRİNCİBÖLÜM
Amaç,Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler
Amaç
Madde1-Bu Yönetmelik; temel insan haklarının sağlık hizmetleri sahasındaki yansımasıolan ve başta Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda, diğer mevzuatta ve milletlerarasıhukuki metinlerde kabul edilen "hasta hakları"nı somut olarakgöstermek ve sağlık hizmeti verilen bütün kurum ve kuruluşlarda ve sağlık kurumve kuruluşları dışında sağlık hizmeti verilen hallerde, insan haysiyetineyakışır şekilde herkesin "hasta hakları"ndan faydalanabilmesine, hakihlallerinden korunabilmesine ve gerektiğinde hukuki korunma yollarını fiilenkullanabilmesine dair usül ve esasları düzenlemek amacı ile hazırlanmıştır.
Kapsam
Madde2-Bu Yönetmelik; sağlık hizmeti verilen resmi ve özel bütün kurum ve kuruluşları,bu kurum ve kuruluşlarda veya bunların dışında hizmete katılan her kademedekive unvandaki ilgilileri ve hizmetten faydalanma hakkını haiz olan bütünfertleri kapsar.
Dayanak
MADDE3 – (Başlığı ile birlikte değişik:RG-16/1/2019-30657) Bu Yönetmelik;7/5/1987 tarihli ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununa ve 10/7/2018tarihli ve 30474 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 1 sayılı CumhurbaşkanlığıTeşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 355 inci ve 508 incimaddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde4-Bu Yönetmelik'te geçen deyimlerden;
a)Bakanlık: Sağlık Bakanlığı'nı,
b)Hasta: Sağlık hizmetlerinden faydalanma ihtiyacı bulunan kimseyi,
c)Personel: Hizmetin, resmi veya özel sağlık kurumlarında ve kuruluşlarında veyaserbest olarak sunulmasına bakılmaksızın, sağlık hizmetinin verilmesine iştirakeden bütün sağlık meslekleri mensuplarını ve sağlık meslekleri mensubu olmasabile sağlık hizmetinin verilmesine sorumlu olarak iştirak eden kimseleri,
d) (Değişik:RG-8/5/2014-28994)Sağlık kurum ve kuruluşu: Sağlık hizmeti verilen kamu veya özel bütün kurumve kuruluşları ile tababet icra edilen bütün yerleri,
e)Hasta hakları: Sağlık hizmetlerinden faydalanma ihtiyacı bulunan fertlerin,sırf insan olmaları sebebiyle sahip bulundukları ve T.C. Anayasası,milletlerarası andlaşmalar, kanunlar ve diğer mevzuat ile teminat altınaalınmış bulunan haklarını,
f) (Ek:RG-8/5/2014-28994)Yeterlik: Yaşının küçüklüğü yüzünden veya akıl hastalığı, akıl zayıflığı,sarhoşluk ya da bunlara benzer sebeplerden biriyle akla uygun biçimde davranmayeteneğinden yoksun olmayan onay verenin önerilen tıbbi müdahaledekarşılaşabileceği ya da reddettiğinde doğabilecek sonuçları makul bir şekildeanlama ve değerlendirme yeteneğine sahip olma halini,
g) (Ek:RG-8/5/2014-28994)Tıbbi müdahale: Tıp mesleğini icraya yetkili kişiler tarafından uygulanan,sağlığı koruma, hastalıkların teşhis ve tedavisi için ilgili meslekîyükümlülükler ve standartlara uygun olarak tıbbın sınırları içindegerçekleştirilen fizikî ve ruhî girişimi,
ğ) (Ek:RG-8/5/2014-28994)Bilgilendirme: Yapılması planlanan her türlü tıbbi müdahale öncesindemüdahaleyi gerçekleştirecek sağlık meslek mensubu tarafından kişiye gereklibilginin verilmesini,
h) (Ek:RG-8/5/2014-28994)Rıza: Kişinin tıbbi müdahaleyi serbest iradesiyle ve bilgilendirilmişolarak kabul etmesini,
ifadeeder.
İlkeler
Madde5- Sağlıkhizmetlerinin sunulmasında aşağıdaki ilkelere uyulması şarttır:
a)Bedeni, ruhi ve sosyal yönden tam bir iyilik hali içinde yaşama hakkının, entemel insan hakkı olduğu, hizmetin her safhasında daima gözönünde bulundurulur.
b)Herkesin yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkını haiz olduğuve hiçbir merci veya kimsenin bu hakkı ortadan kaldırmak yetkisinin olmadığıbilinerek, hastaya insanca muamelede bulunulur.
c)Sağlık hizmetinin verilmesinde, hastaların, ırk, dil, din ve mezhep, cinsiyet,siyasi düşünce, felsefi inanç ve ekonomik ve sosyal durumları ile sairfarklılıkları dikkate alınamaz. Sağlık hizmetleri, herkesin kolaycaulaşabileceği şekilde planlanıp düzenlenir.
d)Tıbbi zorunluluklar ve kanunlarda yazılı haller dışında, rızası olmaksızınkişinin vücut bütünlüğüne ve diğer kişilik haklarına dokunulamaz.
e)Kişi, rızası ve Bakanlığın izni olmaksızın tıbbi araştırmalara tabi tutulamaz.
f)Kanun ile müsaade edilen haller ile tıbbi zorunluluklar dışında, hastanın özelhayatının ve aile hayatının gizliliğine dokunulamaz.
İKİNCİBÖLÜM
SağlıkHizmetlerinden Faydalanma Hakkı
Adaletve Hakkaniyete Uygun Olarak Faydalanma
Madde6- Hasta,adalet ve hakkaniyet ilkeleri çerçevesinde sağlıklı yaşamanın teşvik edilmesineyönelik faaliyetler ve koruyucu sağlık hizmetleri de dahil olmak üzere, sağlıkhizmetlerinden ihtiyaçlarına uygun olarak faydalanma hakkına sahiptir. Bu hak,sağlık hizmeti veren bütün kurum ve kuruluşlar ile sağlık hizmetinde görev alanpersonelin adalet ve hakkaniyet ilkelerine uygun hizmet verme yükümlülüklerinide içerir.
Bilgiİsteme
Madde7- Hasta,sağlık hizmetlerinden nasıl faydalanabileceği konusunda bilgi isteyebilir. Buhak, hangi sağlık kuruluşundan hangi şartlara göre faydalanılabileceğini, sağlıkkurum ve kuruluşları tarafından verilen her türlü hizmet ve imkanın nelerolduğunu ve müracaat edilen kuruluşta verilen sağlık hizmetlerinden faydalanmausulüne öğrenme haklarını da kapsar.
Bütünsağlık kurum ve kuruluşları, hastayı birinci fıkra uyarınca bilgilendirmek içinyeterli teknik donanımı haiz birimi oluşturmak; bu birimde, hastaya kesin veyeterli bilgi verebilecek nitelik ve ehliyete sahip personeli daimi olarakistihdam etmek ve hastanın ihtiyacı olan birimlere kolayca ulaşabilmesini teminetmek üzere, kuruluşun uygun yerlerinde bilgilendirici tabela, broşür veişaretler bulundurmak gibi tedbirleri almak zorundadırlar.
SağlıkKuruluşunu Seçme ve Değiştirme
Madde8- Hasta;tabi olduğu mevzuatın öngördüğü usül ve şartlara uyulmak kaydı ile, sağlıkkurum ve kuruluşunu seçme ve seçtiği sağlık kuruluşunda verilen sağlıkhizmetinden faydalanma hakkına sahiptir.
Mevzuatile belirlenmiş sevk sistemine uygun olmak şartı ile hasta sağlık kuruluşunudeğiştirebilir. Ancak, kuruluşu değiştirmenin hayati tehlikeye yol açıpaçmayacağı ve hastalığının daha da ağırlaşıp ağırlaşmayacağı hususlarındahastanın tabip tarafından aydınlatılması ve hayati tehlike bakımından sağlıkkuruluşunun değiştirilmesinde tıbben sakınca görülmemesi esastır.
Acilvak'alar dışında, herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olup damevzuatın öngördüğü sevk zincirine uymayanlar aradaki ücret farkını kendilerikarşılar.
Hastanınsağlık kuruluşunda kalmasında tıbben fayda bulunmayan veya bir başka sağlıkkuruluşuna nakli gerekli olan hallerde, durum hastaya veya 15 inci maddeninikinci fıkrasında belirtilen kişilere açıklanır. Nakilden önce, gerekenbilgiler nakil talebinde bulunulan veya tıbben uygun görülen sağlık kuruluşuna,sevkeden kuruluş veya mevzuatla belirlenen yetkililerce verilir. Her ikidurumda da hizmetin aksamadan ve kesintisiz olarak verilmesi esastır.
PersoneliTanıma, Seçme ve Değiştirme
Madde9-Hastaya talebi halinde, kendisine sağlık hizmeti verecek veya vermekte olantabiplerin ve diğer personelin kimlikleri, görev ve unvanları hakkında bilgiverilir.
Mevzuatile belirlenmiş usüllere uyulmak şartı ile hastanın, kendisine sağlık hizmetiverecek olan personeli serbestçe seçme, tedavisi ile ilgilenen tabibideğiştirme ve başka tabiplerin konsültasyonunu istemek hakkı vardır.
Personeliseçme, tabibi değiştirme ve konsültasyon isteme hakları kullanıldığında,mevzuat ile belirlenen ücret farkı, bu hakları kullanan hasta tarafındankarşılanır.
ÖncelikSırasının Belirlenmesini İsteme
Madde10- Sağlıkkuruluşunun hizmet verme imkanlarının yetersiz veya sınırlı olması sebebiylesağlık hizmeti talebi zamanında karşılanamayan hallerde, hastanın, öncelikhakkının tıbbi kriterlere dayalı ve objektif olarak belirlenmesini istemekhakkı vardır.
Acilve adli vak'alar ile yaşlılar ve (Değişik ibare:RG-16/1/2019-30657) engellilerhakkında öncelik sırasının belirlenmesinde ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.
TıbbiGereklere Uygun Teşhis, Tedavi ve Bakım
Madde11- Hasta,modern tıbbi bilgi ve teknolojinin gereklerine uygun olarak teşhisininkonulmasını, tedavisinin yapılmasını ve bakımını istemek hakkına sahiptir.
Tababetinilkelerine ve tababet ile ilgili mevzuat hükümlerine aykırı veya aldatıcımahiyette teşhis ve tedavi yapılamaz.
TıbbiGereklilikler Dışında Müdahale Yasağı
Madde12-Teşhis, tedavi veya korunma maksadı olmaksızın, ölüme veya hayati tehlikeye yolaçabilecek veya vücut bütünlüğünü ihlal edebilecek veya akli veya bedenimukavemeti azaltabilecek hiçbir şey yapılamaz ve talep de edilemez.
ÖtenaziYasağı
Madde13- Ötenaziyasaktır.
Tıbbigereklerden bahisle veya her ne suretle olursa olsun, hayat hakkındanvazgeçilemez. Kendisinin veya bir başkasının talebi olsa dahil, kimseninhayatına son verilemez.
TıbbiÖzen Gösterilmesi
Madde14-Personel, hastanın durumunun gerektirdiği tıbbi özeni gösterir. Hastanınhayatını kurtarmak veya sağlığını korumak mümkün olmadığı takdirde dahi,ıstırabını azaltmaya veya dindirmeye çalışmak zorunludur.
ÜÇÜNCÜBÖLÜM
SağlıkDurumu İle İlgili Bilgi Alma Hakkı
BilgilendirmeninKapsamı
Madde15-(Başlığı ile birlikte değişik:RG-8/5/2014-28994)
Hastaya;
a)Hastalığın muhtemel sebepleri ve nasıl seyredeceği,
b)Tıbbi müdahalenin kim tarafından nerede, ne şekilde ve nasıl yapılacağı iletahmini süresi,
c)Diğer tanı ve tedavi seçenekleri ve bu seçeneklerin getireceği fayda ve risklerile hastanın sağlığı üzerindeki muhtemel etkileri,
ç)Muhtemel komplikasyonları,
d)Reddetme durumunda ortaya çıkabilecek muhtemel fayda ve riskleri,
e) Kullanılacakilaçların önemli özellikleri,
f)Sağlığı için kritik olan yaşam tarzı önerileri,
g)Gerektiğinde aynı konuda tıbbî yardıma nasıl ulaşabileceği,
hususlarındabilgi verilir.
Kayıtlarıİnceleme
Madde16- Hasta,sağlık durumu ile ilgili bilgiler bulunan dosyayı ve kayıtları, doğrudan veyavekili veya kanuni temsilcisi vasıtası ile inceleyebilir ve bir suretinialabilir. Bu kayıtlar, sadece hastanın tedavisi ile doğrudan ilgili olanlartarafından görülebilir.
KayıtlarınDüzeltilmesini İsteme
Madde17-Hasta; sağlık kurum ve kuruluşları nezdinde bulunan kayıtlarında eksik,belirsiz ve hatalı tıbbi ve şahsi bilgilerin tamamlanmasını, açıklanmasını,düzeltilmesini ve nihai sağlık durumu ve şahsi durumuna uygun halegetirilmesini isteyebilir.
Buhak, hastanın sağlık durumu ile ilgili raporlara itiraz ve aynı veya başkakurum ve kuruluşlarda sağlık durumu hakkında yeni rapor düzenlenmesini istemehaklarını da kapsar.
BilgiVermenin Usulü
Madde18-(Değişik:RG-8/5/2014-28994)
Bilgi,mümkün olduğunca sade şekilde, tereddüt ve şüpheye yer verilmeden, hastanınsosyal ve kültürel düzeyine uygun olarak anlayabileceği şekilde verilir.
Hasta,tıbbi müdahaleyi gerçekleştirecek sağlık meslek mensubu tarafından tıbbimüdahale konusunda sözlü olarak bilgilendirilir. Bilgilendirme ve tıbbimüdahaleyi yapacak sağlık meslek mensubunun farklı olmasını zorunlu kılandurumlarda, bu duruma ilişkin hastaya açıklama yapılmak suretiyle bilgilendirmeyeterliliğine sahip başka bir sağlık meslek mensubu tarafından bilgilendirmeyapılabilir.
Hastanınkendisinin bilgilendirilmesi esastır. Hastanın kendisi yerine bir başkasınınbilgilendirilmesini talep etmesi halinde, bu talep kişinin imzası ile yazılıolarak kayıt altına alınmak kaydıyla sadece bilgilendirilmesi istenilenkişilere bilgi verilir.
Hasta,aynı şikayeti ile ilgili olarak bir başka hekimden de sağlık durumu hakkındaikinci bir görüş almayı talep edebilir.
Acildurumlar dışında, bilgilendirme hastaya makul süre tanınarak yapılır.
Bilgilendirmeuygun ortamda ve hastanın mahremiyeti korunarak yapılır.
Hastanıntalebi halinde yapılacak işlemin bedeline ilişkin bilgiler sağlık hizmetsunucusunun ilgili birimleri tarafından verilir.
BilgiVerilmesi Caiz Olmayan ve Tedbir Alınması Gereken haller
Madde19-Hastanın manevi yapısı üzerinde fena tesir yapmak suretiyle hastalığın artmasıihtimalinin bulunması ve hastalığın seyrinin ve sonucunun vahim görülmesihallerinde, teşhisin saklanması caizdir.
Hastayaveya yakınlarına, hastanın sağlık durumu hakkında bilgi verilip verilmemesi,yukarıdaki fıkrada belirtilen şartlar çerçevesinde tabibinin takdirinebağlıdır.
Tedavisiolmayan bir teşhis, ancak bir tabip tarafından ve tam bir ihtiyat içindehastaya hissettirilebilir veya bildirilebilir. Hastanın aksi yönde birtalebinin bulunmaması veya açıklanacağı şahsın önceden belirlenmemesi halinde,böyle bir teşhis ailesine bildirilir.
BilgiVerilmesini Yasaklama
Madde20-(Değişik:RG-8/5/2014-28994)
İlgilimevzuat hükümleri ve/veya yetkili mercilerce alınacak tedbirlerin gerektirdiğihaller dışında; kişi, sağlık durumu hakkında kendisinin, yakınlarının ya da hiçkimsenin bilgilendirilmemesini talep edebilir. Bu durumda kişinin kararı yazılıolarak alınır. Hasta, bilgi verilmemesi talebini istediği zaman değiştirebilirve bilgi verilmesini talep edebilir.
DÖRDÜNCÜBÖLÜM
HastaHaklarının Korunması
MahremiyeteSaygı Gösterilmesi
Madde21- Hastanın,mahremiyetine saygı gösterilmesi esastır. Hasta mahremiyetinin korunmasınıaçıkça talep de edebilir. Her türlü tıbbi müdahale, hastanın mahremiyetinesaygı gösterilmek suretiyle icra edilir.
Mahremiyetesaygı gösterilmesi ve bunu istemek hakkı;
a)Hastanın, sağlık durumu ile ilgili tıbbi değerlendirmelerin gizlilik içerisindeyürütülmesini,
b) Muayenenin,teşhisin, tedavinin ve hasta ile doğrudan teması gerektiren diğer işlemlerinmakul bir gizlilik ortamında gerçekleştirilmesini,
c)Tıbben sakınca olmayan hallerde yanında bir yakınının bulunmasına izinverilmesini,
d)Tedavisi ile doğrudan ilgili olmayan kimselerin, tıbbi müdahale sırasındabulunmamasını,
e)Hastalığın mahiyeti gerektirmedikçe hastanın şahsi ve ailevi hayatına müdahale edilmemesini,
f)Sağlık harcamalarının kaynağının gizli tutulmasını, kapsar.
Ölümolayı, mahremiyetin bozulması hakkını vermez.
Eğitimverilen sağlık kurum ve kuruluşlarında, hastanın tedavisi ile doğrudan ilgiliolmayanların tıbbi müdahale sırasında bulunması gerekli ise; önceden veyatedavi sırasında bunun için hastanın ayrıca rızası alınır.
RızaOlmaksızın Tıbbi Ameliyeye Tabi Tutulmama
Madde22-Kanunda gösterilen istisnalar hariç olmak üzere, kimse, rızası olmaksızın veverdiği rızaya uygun olmayan bir şekilde tıbbi ameliyeye tabi tutulamaz.
Birsuç işlediği veya buna iştirak ettiği şüphesi altında bulunan kişinin işlediğisuçun muhtemel delillerinin, kendisinin veya mağdurun vücudunda olduğudüşünülen hallerde; bu delillerin ortaya çıkarılması için sanığın veya mağduruntıbbi ameliyeye tabi tutulması, hakimin kararına bağlıdır.
Gecikmesindesakınca bulunan hallerde bu ameliye, cumhuriyet savcısının talebi üzerineyapılabilir.
BilgilerinGizli Tutulması
Madde23-Sağlık hizmetinin verilmesi sebebiyle edinilen bilgiler, kanun ile müsaadeedilen haller dışında, hiçbir şekilde açıklanamaz.
Kişininrızasına dayansa bile, kişilik haklarından bütünüyle vazgeçilmesi, bu haklarınbaşkalarına devri veya aşırı şekilde sınırlanması neticesini doğuran hallerdebilginin açıklanması, bunları açıklayanın hukuki sorumluluğunu kaldırmaz.
Hukukive ahlaki yönden geçerli ve haklı bir sebebe dayanmaksızın hastaya zarar vermeihtimali bulunan bilginin ifşa edilmesi, personelin ve diğer kimselerin hukukive cezai sorumluluğunu da gerektirir.
Araştırmave eğitim amacı ile yapılan faaliyetlerde de hastanın kimlik bilgileri, rızasıolmaksızın açıklanamaz.
BEŞİNCİBÖLÜM
TıbbiMüdahalede Hastanın Rızası
HastanınRızası ve İzin
Madde24- (Değişik:RG-8/5/2014-28994)
Tıbbimüdahalelerde hastanın rızası gerekir. Hasta küçük veya mahcur ise velisindenveya vasisinden izin alınır. Hastanın, velisinin veya vasisinin olmadığı veyahazır bulunamadığı veya hastanın ifade gücünün olmadığı hallerde, bu şartaranmaz.
Kanunitemsilcinin rızasının yeterli olduğu hallerde dahi, anlatılanlarıanlayabilecekleri ölçüde, küçük veya kısıtlı olan hastanın dinlenmesi suretiylemümkün olduğu kadar bilgilendirme sürecine ve tedavisi ile ilgilialınacak kararlara katılımı sağlanır.
Sağlıkkurum ve kuruluşları tarafından engellilerin durumuna uygun bilgilendirmeyapılmasına ve rıza alınmasına yönelik gerekli tedbirler alınır.
Kanunitemsilci tarafından rıza verilmeyen hallerde, müdahalede bulunmak tıbbengerekli ise, velayet ve vesayet altındaki hastaya tıbbi müdahaledebulunulabilmesi; Türk Medeni Kanununun 346 ncı ve 487 inci maddeleri uyarınca mahkemekararına bağlıdır.
Tıbbimüdahale sırasında isteğini açıklayabilecek durumda bulunmayan bir hastanın,tıbbî müdahale ile ilgili olarak önceden açıklamış olduğu istekleri göz önünealınır.
Yeterliğinzaman zaman kaybedildiği tekrarlayıcı hastalıklarda, hastadan yeterliği olduğudönemde onu kaybettiği dönemlere ilişkin yapılacak tıbbi müdahale için rızavermesi istenebilir.
Hastanınrızasının alınamadığı hayati tehlikesinin bulunduğu ve bilincinin kapalı olduğuacil durumlar ile hastanın bir organının kaybına veya fonksiyonunu ifa edemezhale gelmesine yol açacak durumun varlığı halinde, hastaya tıbbi müdahaledebulunmak rızaya bağlı değildir. Bu durumda hastaya gerekli tıbbi müdahaleyapılarak durum kayıt altına alınır. Ancak bu durumda, mümkünse hastanın oradabulunan yakını veya kanuni temsilcisi; mümkün olmadığı takdirde de tıbbimüdahale sonrasında hastanın yakını veya kanuni temsilcisi bilgilendirilir.Ancak hastanın bilinci açıldıktan sonraki tıbbi müdahaleler için hastanınyeterliği ve ifade edebilme gücüne bağlı olarak rıza işlemlerine başvurulur.
Sağlıkkurum ve kuruluşlarında yatarak tedavisi tamamlanan hastaya, genel sağlıkdurumu, ilaçları, kontrol tarihleri diyet ve sonrasında neler yapması gerektiğigibi bilgileri içeren taburcu sonrası tedavi planı sağlık meslek mensubutarafından sözel olarak anlatılır. Daha sonra bu tedavi planının yer aldığıepikrizin bir nüshası hastaya verilir.
TedaviyiReddetme ve Durdurma
Madde25-Kanunen zorunlu olan haller dışında ve doğabilecek olumsuz sonuçlarınsorumluluğu hastaya ait olmak üzere; hasta kendisine uygulanması planlanan veyauygulanmakta olan tedaviyi reddetmek veya durdurulmasını istemek hakkınasahiptir. Bu halde, tedavinin uygulanmamasından doğacak sonuçların hastaya veyakanuni temsilcilerine veyahut yakınlarına anlatılması ve bunu gösteren yazılıbelge alınması gerekir.
Buhakkın kullanılması, hastanın sağlık kuruluşuna tekrar müracaatında hastaaleyhine kullanılamaz.
RızaFormu
Madde26-(Başlığı ile birlikte değişik:RG-8/5/2014-28994)
Mevzuattaöngörülen durumlar ile uyuşmazlığa mahal vermesi tıbben muhtemel görülen tıbbimüdahaleler için sağlık kurum ve kuruluşunca 15 inci maddedeki bilgileri içerenrıza formu hazırlanır. Rıza formunda yer alan bilgiler; sözlü olarak hastayaaktarılarak rıza formu hastaya veya kanuni temsilcisine imzalatılır. Rıza formuiki nüsha olarak imza altına alınır ve bir nüshası hastanın dosyasına konulur,diğeri ise hastaya veya kanuni temsilcisine verilir. Acil durumlarda tıbbimüdahalenin hasta tarafından kabul edilmemesi durumunda, bu beyan imzalı olarakalınır, imzadan imtina etmesi halinde durum tutanak altına alınır. Rıza formubilgilendirmeyi yapan ve tıbbi müdahaleyi gerçekleştirecek sağlık meslekmensubu tarafından imzalanır. Verilen bilgilerin doğruluğundan ilgili sağlıkmeslek mensubu sorumludur. Rıza formları arşiv mevzuatına uygun olarak muhafazaedilir.
AlışılmışOlmayan Tedavi Usullerinin Uygulanması
Madde27-Klinik veya laboratuar muayeneleri sonucunda bilinen klasik tedavi metodlarınınhastaya fayda vermeyeceğinin sabit olması ve daha evvel deney hayvanlarıüzerinde kafi derecede tecrübe edilmek suretiyle faydalı tesirlerininanlaşılması ve hastanın rızasının bulunması şartları birlikte mevcut olduğunda,bilinen klasik tedavi metodları yerine başka bir tedavi usulü uygulanabilir.Ayrıca, bilinen klasik tedavi metodu dışındaki bir metodun uygulanabilmesiiçin, hastaya faydalı olacağının ve bu tedavinin bilinen klasik tedaviusullerinden daha elverişsiz sonuç vermeyeceğinin muhtemel olması da şarttır.
Evvelcetecrübe edilmemiş bir tıbbi tedavi ve müdahale usulü, ancak zararvermeyeceğinin ve hastayı kurtaracağının mutlak olarak öngörülmesi halindeyapılabilir.
AltıncıBölüm'de yer alan hükümler saklıdır.
RızanınŞekli ve Geçerliliği
Madde28-Mevzuatın öngördüğü istisnalar dışında, rıza herhangi bir şekle bağlı değildir.
Hukukave ahlaka aykırı olarak alınan rıza hükümsüzdür ve bu şekilde alınan rızayadayanılarak müdahalede bulunulamaz.
Organve Doku Alınmasında Rıza
Madde29-18 yaşından küçük ve mümeyyiz olmayanlardan organ ve doku alınamaz. Bu şartlarıtamam olanlardan teşhis, tedavi ve bilimsel amaçlar ile organ veya dokualınması, 2238 sayılı Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli HakkındaKanun'un 6 ncı maddesinde öngörülen yazılı şekil şartına tabidir. Ölüden organve doku alınma şartı ve cesetlerin bilimsel araştırma için muhafazası hususunda2238 sayılı Kanun'un 14 üncü maddesi hükümleri saklıdır.
AilePlanlanması Hizmetleri ve Gebeliğin Sona Erdirilmesi
Madde30- İlgilininrızası mevcut olsun veya olmasın, Bakanlık tarafından tespit edilmiş olanlardışındaki ilaç ve araçlar aile planlaması hizmetlerinde kullanılamaz.
Gebeliğinsona erdirilmesi, 2827 sayılı Nüfus Planlaması Hakkında Kanun ile öngörülenşartlara tabidir.
Sterilizasyonve gebeliğin sona erdirilmesi hallerinde, hastanın rızası ile evli ise eşininde rızası gereklidir.
RızanınKapsamı ve Aranmayacağı Haller
Madde31-(Başlığı ile birlikte değişik:RG-8/5/2014-28994)
Rıza alınırkenhastanın veya kanuni temsilcisinin tıbbi müdahalenin konusu ve sonuçlarıhakkında bilgilendirilip aydınlatılması esastır.
Hastanınverdiği rıza, tıbbi müdahalenin gerektirdiği sürecin devamı olan ve zorunlusayılabilecek rutin işlemleri de kapsar.
Tıbbimüdahale, hasta tarafından verilen rızanın sınırları içerisinde olması gerekir.
Hastayatıbbi müdahalede bulunulurken yapılan işlemin genişletilmesi gereği doğduğundamüdahale genişletilmediği takdirde hastanın bir organının kaybına veyafonksiyonunu ifa edemez hale gelmesine yol açabilecek tıbbi zaruret hâlinderıza aranmaksızın tıbbi müdahale genişletilebilir.
ALTINCIBÖLÜM
TıbbiAraştırmalar
TıbbiAraştırmalarda Rıza
Madde32-Hiç kimse; Bakanlığın izni ve kendi rızası bulunmaksızın, tecrübe, araştırmaveya eğitim amaçlı hiçbir tıbbi müdahale konusu yapılamaz.
Tıbbiaraştırmalardan beklenen tıbbi fayda ve toplum menfaati, üzerinde araştırmayapılmasına rıza gösteren gönüllünün hayatından ve vücut bütünlüğününkorunmasından üstün tutulamaz.
Tıbbiaraştırmalar, sadece, mevzuata göre araştırmada bulunmayan yetkili ve yeterlitıbbi bilgi ve tecrübeyi haiz olan personel tarafından, mevzuat ile belirlenmişbulunan yerlerde yürütülür.
Gönüllününtıbbi araştırmaya rıza göstermiş olması, bu araştırmada görev alan personelinsorumluluğunu ortadan kaldırmaz.
GönüllününKorunması ve Bilgilendirilmesi
Madde33-Araştırmalarda, gönüllünün sağlığına ve diğer kişilik haklarına zararverilmemesi için gereken bütün tedbirler alınır. Araştırmanın gönüllüyevereceği muhtemel zararlar önceden tespit edilemediği takdirde; gönüllü, rızasıbulunsa dahi, araştırma konusu yapılamaz.
Gönüllü;araştırmanın maksadı, usulü, muhtemel faydaları ve zararları ve araştırmayaiştirak etmekten vazgeçebileceği ve araştırmanın her safhasında başlangıçtaverdiği rızayı geri alabileceği hususlarında, önceden yeterincebilgilendirilir.
RızaAlınmasının Usülü ve Şekli
Madde34-Tıbbi araştırma hakkında yeterince bilgilendirilmiş olan gönüllünün rızasınınmaddi veya manevi hiçbir baskı altında olmaksızın, tamamen serbest iradesinedayanılarak alınmasına azami ihtimam gösterilir.
Tıbbiaraştırmalarda rıza yazılı şekil şartına tabidir.
Küçüklerinve Mümeyyiz Olmayanların Durumu
Madde35-Reşit ve mümeyyiz olmayanlara, kendilerine faydası olmadan, sırf tıbbiaraştırma amacı güden tıbbi müdahaleler hiçbir surette tatbik edilemez.Faydaları bulunması şartı ile reşit ve mümeyyiz olmayanlar üzerinde tıbbiaraştırma yapılması, velilerinin veya vasilerinin rızasına bağlıdır.
Kanunitemsilci tarafından muvafakat verilmeyen hallerde, 24 üncü maddenin ikincifıkrası hükmü uygulanır.
İlaçve Terkiplerin Araştırma Amacıyla Kullanımı
Madde36-Özel mevzuatına göre izin veya ruhsat alınmış olsa dahi, sırf tıbbi araştırmaamacı ile hasta üzerinde kendi rızası ve Bakanlığın izni bulunmaksızın hiçbirilaç ve terkip kullanılamaz.
İlaçve terkiplerin tıbbi araştırmada kullanımı, 29/11/1993 tarihli ve 21480 sayılıResmi Gazete'de yayımlanan İlaç Araştırmaları Hakkında Yönetmelik hükümlerinetabidir.
YEDİNCİBÖLÜM
DiğerHaklar
GüvenliğinSağlanması
Madde37- Herkesin,sağlık kurum ve kuruluşlarında güvenlik içinde olmayı bekleme ve bunu istemekhakları vardır.
Bütünsağlık kurum ve kuruluşları, hastaların ve ziyaretçi ve refakatçi gibiyakınlarının can ve mal güvenliklerinin korunması ve sağlanması için gereklitedbirleri almak zorundadırlar.
Tutukluve hükümlerin sağlık kurum ve kuruluşlarında muhafazaları ile ilgili özelmevzuat hükümleri saklıdır.
DiniVecibeleri Yerine Getirebilme ve Dini Hizmetlerden Faydalanma
Madde38-Sağlık kurum ve kuruluşlarının imkanları ölçüsünde hastalara dini vecibeleriniserbestçe yerine getirebilmeleri için gereken tedbirler alınır.
Kurumhizmetlerinde aksamalara sebebiyet verilmemek, başkalarını rahatsız etmemek vepersonelce düzenlenip yürütülen tıbbi tedaviye hiç bir şekilde müdahaledebulunulmamak şartı ile hastalara dini telkinde bulunmak ve onları manevi yöndendesteklemek üzere talepleri halinde, dini inançlarına uygun olan din görevlisidavet edilir. Bunun için, sağlık kurum ve kuruluşlarında uygun zaman ve mekanbelirlenir.
İfadeyemuktedir olmayıp da dini inancı bilinen ve kimsesiz olan agoni halindekihastalar için de, talep şartı aranmaksızın, dini inançlarına uygun olan dingörevlisi çağrılır.
Buhakların nasıl ve ne zaman kullanılacağı ve bu konuda alınacak tedbirler,sağlık kuruluşunun çalışma usul ve esaslarını gösteren mevzuatta ayrıcadüzenlenir.
İnsaniDeğerlere Saygı Gösterilmesi ve Ziyaret
Madde39-Hasta, kişilik değerlerine uygun bir şekilde ve ortamda sağlık hizmetlerindenfaydalanma hakkına sahiptir.
Sağlıkhizmetlerinde görev alan bütün personel; hastalara, yakınlarına veziyaretçilere güleryüzlü, nazik, şefkatli ve sağlık hizmetleri ile ilgili mevzuatve bu Yönetmelik hükümlerine uygun şekilde davranmak zorundadır.
Sağlıkhizmetlerinin her safhasında, hastalara, onların bedeni ve ruhi durumlarıdikkate alınarak, hangi işlemin neden ve nasıl yapıldığı, yapılacağı vebekletilmeleri sözkonusu ise, bekletilmenin sebepleri hususunda gerekli veyeterli bilgi verilir.
Sağlıkkurum ve kuruluşlarında, insan haysiyetine yakışır gereken her türlü hijyenikşartların sağlanması, gürültünün ve rahatsız edici diğer bütün etkenlerinbertaraf edilmesi esastır. Gerektiğinde, bu hususlar hasta tarafından talepkonusu yapılabilir.
Hastaziyaretçilerinin kabul edilmesi, kurum veya kuruluşça belirlenen usul veesaslara uygun olarak ve hastaların huzur ve sükunlarını bozacak fiil vetutumlara sebebiyet vermeyecek şekilde gerçekleştirilir ve bu konuda gerekentedbirler alınır.
RefakatçiBulundurma
Madde40-Muayene ve tedavi sırasında hastaya yardımcı olmak üzere; mevzuatın ve kurumimkanlarının elverdiği ve hastanın sağlık durumunun gerektirdiği ölçüde, tedavidensorumlu olan tabibin uygun görmesine bağlı olarak, refakatçi bulundurulmasıistenebilir.
Buhakkın nasıl ve ne zaman kullanılacağı ve bu konuda alınacak tedbirler, sağlıkkurum ve kuruluşunun çalışma usül ve esaslarını gösteren mevzuata ayrıca düzenlenir.
HizmetinSağlık Kurum ve Kuruluşu Dışında Verilmesi
Madde41-Hastalar, aşağıdaki hallerde sağlık hizmetlerinden bulundukları yerlerde defaydalanabilirler:
a)Koruyucu sağlık hizmetlerinin verilmesinde,
b)Tıbbi sebeplerden dolayı sağlık kuruluşuna bizzat gidilemeyen veyagötürülemeyen hallerde,
c)Tabii afetler gibi olağanüstü hallerde.
Hizmetinsağlık kuruluşu dışında verilmesi ile ilgili usul ve esaslar, Bakanlıktarafından ayrıca düzenlenir.
SEKİZİNCİBÖLÜM
Sorumlulukve Hukuki Korunma Yolları
Müracaat,Şikayet ve Dava Hakkı
Madde42-Hastanın ve hasta ile ilgili bulunanların, hasta haklarının ihlali halinde,mevzuat çerçevesinde her türlü müracaat, şikayet ve dava hakları vardır.
HastanınUyması Gereken Kurallar
Madde42/A – (Ek:RG-8/5/2014-28994)
Hastasağlık hizmeti alırken aşağıdaki kurallara uyar:
a)Başvurduğu sağlık kurum ve kuruluşunun kural ve uygulamalarına uygun davranırve katılımcı bir yaklaşımla teşhis ve tedavi ekibinin bir parçası olduğubilinciyle hareket eder.
b)Yakınmalarını, daha önce geçirdiği hastalıkları, gördüğü tedavileri ve tıbbimüdahaleleri, eğer varsa halen kullandığı ilaçları ve sağlığıyla ilgilibilgileri mümkün olduğunca eksiksiz ve doğru olarak verir.
c)Hekim tarafından belirlenen sürelerde kontrole gelmeli ve tedavisinin gidişatıhakkında geri bildirimlerde bulunur.
ç)Randevu tarih ve saatine uyar ve değişiklikleri ilgili yere bildirir.
d)İlgili mevzuata göre öncelik tanınan hastalar ile diğer hastaların vepersonelin haklarına saygı gösterir.
e)Personele sözlü ve fiziki saldırıya yönelik davranışlarda bulunmaz.
f)Haklarının ihlal edildiğini düşündüğünde veya sorun yaşadığında (Değişikİbare:RG-23/12/2016-29927) hasta hakları birimine başvurur.
HastaHakları Birimleri (1) Hasta Hakları Kurulları, Sertifikalı Eğitim
Madde42/B –(Ek:RG-8/5/2014-28994)
Hastahakları uygulamalarının yürütülmesi amacıyla sağlık kurum ve kuruluşlarıbünyesinde (Değişik İbare:RG-23/12/2016-29927) hasta haklarıbirimleri oluşturulur.
İlsağlık müdürlüğü; üniversite hastaneleri, (Mülgaibare:RG-16/1/2019-30657)(…) özel sağlık kurum ve kuruluşları, kamuhastaneleri, ağız diş sağlığı merkezleri, aile sağlığı merkezleri ve toplumsağlığı merkezlerinden gelen başvuruları değerlendirmek, karara bağlamak, önerisunmak ve düzeltici işlemleri belirlemek üzere Hasta Hakları Kurulu oluşturur.
Kurul,başkan dahil aşağıdaki üyelerden oluşur. İl sağlık müdürü veya müdürlüktemsilcisi Kurulun başkanıdır.
(Değişikdördüncü fıkra:RG-16/1/2019-30657) Diğer üyeler şunlardır: Şikayet edilenpersonelin varsa üyesi olduğu kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarındanbir temsilci, şikayet edilen personelin varsa üyesi olduğu işyeri sendikatemsilcisi, şikayet edilen personelin görev yaptığı kurumun ildeki üstyöneticisi tarafından görevlendirilen bir kurum temsilcisi, özel sağlıkkuruluşlarında ise kuruluşun üst yöneticisi tarafından belirlenen bir temsilci,hasta hakları derneklerinden yoksa tüketici derneklerinden bir temsilci, ildekiinsan hakları kurulundan bir temsilci, valilikçe görevlendirilen bir vatandaş.
Birdenfazla hasta hakları derneğinin veya tüketici derneğinin başvurması durumunda,dernek temsilcisi il sağlık müdürlüğünce kura yoluyla belirlenir.
İlsağlık müdürlüğü ihtiyaç halinde birden fazla kurul oluşturabilir.
BuYönetmelik kapsamında yapılacak sertifikalı eğitimler 4/2/2014 tarihli ve 28903sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sağlık Bakanlığı Sertifikalı EğitimYönetmeliği hükümlerine tabidir.
KurulunGörevleri, Çalışma Usul ve Esasları
Madde42/C –(Ek:RG-8/5/2014-28994)
Kurulungörevleri ile çalışma usul ve esasları şunlardır;
a)Kurul, sağlık kurum ve kuruluşu tarafından yerinde çözülemeyen yazılı ve/veyaelektronik başvuruları değerlendirir.
b)Hasta hakları uygulamalarına veya etik ilkelere aykırı davranış sebebiyle kurultarafından verilen ihlal kararları, ilgili sağlık kurum ve kuruluşuna ve ilgilipersonele yazılı olarak tebliğ edilir. Son altı ay içerisinde ikiden fazla hakihlali kararı verilen sağlık meslek mensubu hakkındaki dosya 663 sayılı SağlıkBakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 23üncü maddesinin yedinci fıkrasının (b) bendi hükmüne göre Sağlık MeslekleriKuruluna gönderilir.
c)Kurul, gerek görürse hasta hakları ihlaline sebep olabilecek uygulamalarıinceler ve hasta haklarının geliştirilmesi için öneri ve düzeltici işlembelirlenmesine karar verir. Sağlık kurum ve kuruluşu belirlenen süre içindegerekli önlemleri alır, girişimlerde bulunur ve yapılan işlem hakkında kurulubilgilendirir.
ç) (MülgaCümle:RG-23/12/2016-29927) (…) Sekretarya hizmetleri il sağlık müdürlüğühasta hakları koordinatörlüğünce yürütülür.
d)Kurul, başvurunun kurula ulaştığı tarihten itibaren otuz gün içerisinde başvuruhakkında karar verir.
e) Kurul, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve toplantıya katılanüyelerin salt çoğunluğu ile karar alır. Karara itirazı olan üyelerin karşı oygerekçeleri, kararın altına özet olarak yazılır.
f) Kararlar,üyeler tarafından imzalanarak dosyalanır. Kararlar ilgili sağlık kurum vekuruluşu ile başvurana bildirilir.
g) (Değişikİbare:RG-23/12/2016-29927) Hasta hakları birimine yapılan başvurularve kurulda görüşülen dosyalar gizlidir, hiçbir şekilde üçüncü kişilere bilgiverilemez. Bilgi ve dosyalar resmi olarak talep edilmesi kaydıyla idarisoruşturma yapan incelemeciye ya da adli mercilere gizliliğe riayet edilerekverilir. Kurul üyeleri gizliliğe riayet etmekle yükümlüdür.
ğ)Kurul gerek gördüğünde ilgilileri kurula davet edebilir.
h)Sivil toplum temsilcisi ve sendika temsilcisi olan üyelerin görev süresi takvimyılıdır. Komisyon üyelerinin görev süresi iki yıldır. Süresi dolan üyelertekrar görevlendirilebilir. Kurul toplantılarına mazeretsiz olarak üst üste üçdefa katılmayan üyenin üyeliği sona erer ve bu kişiler üç yıl süreyle yenidenüye olarak seçilemez. Herhangi bir sebeple boşalan üyelik için kalan süreyitamamlamak üzere yeni üye seçilir.
ı)Tıbbi hata iddialarına ilişkin başvurular kurul tarafından değerlendirilmez.
İlsağlık müdürlüğünce bu Yönetmelik uygulamalarına aykırı davranışı tespit edilenkurul üyelerinin üyeliğine son verilir ve bunlar beş yıl süreyle yeniden üyeolarak seçilemez.
Hastahakları kurulu kararlarının özeti, şikayet edilen kişi isimlerine yerverilmeksizin il sağlık müdürlüğünün internet sayfasında duyurulur.
SağlıkKurum ve Kuruluşlarının Sorumluluğu
Madde43- Hastahaklarının ihlali halinde, personeli istihdam eden kurum ve kuruluş aleyhinemaddi veya manevi veyahut hem maddi ve hem de manevi tazminat davasıaçılabilir.
Ancak,aleyhine dava açılacak merciin kamu kurum ve kuruluşu olması halinde;
a)2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 12 nci maddesine göre; hakkın biridari işlem dolayısı ile ihlal edilmesi halinde ilgililer, doğrudan doğruya tamyargı davası veya iptal ve tam yargı davalarını birlikte açabilecekleri gibiilk önce iptal davası açarak bu davanın karara bağlanması üzerine dava açmasüresi içerisinde tam yargı davası açabilirler.
b)Aynı Kanun'un 13 üncü maddesi uyarınca, zarar verici eylemin öğrenildiğitarihten itibaren en geç bir yıl içinde maddi ve manevi tazminat olarakistenilen tazminat miktarı ayrı ayrı gösterilerek idareye müracaat edilmesi vetalebin açıkça veya zımnen reddi halinde kanuni süresi içinde idari yargımercilerinde dava açılması gerekir.
DevletMemuru veya Diğer Kamu Görevlisi Personelin Sorumluluğu
Madde44-Bu Yönetmelik'te gösterilmiş olan hasta haklarının fiilen kullanılmasına maniolan veya bu hakları başka şekilde ihlal eden personelin, cezai, mali veinzibati sorumluluklarının tamamı veya bunlardan bir kısmı doğabilir.
Birincifıkrada belirtilen sorumluluklar haricinde, ihlalin durumuna göre, personeliistihdam eden kurum ve kuruluş tarafından personel hakkında uygulanacak idaritedbir ve müeyyideler saklıdır.
KamuPersonelinin Sorumluluğunu Tespit Usulü
Madde45-Kamu kurum ve kuruluşlarında görevli personelin, hasta haklarını ihlal edenfiil ve halleri, şikayet halinde veya idarece kendiliğinden tespit edildiğinde,hadisenin takibi, soruşturulması ve gerekir ise müeyyideye bağlanması içindoğrudan valiliklerce veyahut Bakanlık veya personelin görevli olduğu kurumlartarafından müfettiş veya muhakkik görevlendirilir.
KamuPersoneli Hakkındaki Müeyyideler
Madde46- Hastahaklarının Devlet memuru veya diğer kamu görevlisi personel tarafından vegörevleri sırasında herhangi bir şekilde ihlali halinde uygulanacak müeyyideleraşağıda gösterilmiştir:
a)Kamu görevlisi olan personelin fiilinin niteliğine göre, soruşturmacı tarafındanhakkında disiplin cezası teklif edilmiş ise, mevzuatın öngördüğü disiplincezaları yetkili amir veya kurullarca usulüne göre takdir edilir.
b)Hak ihlali aynı zamanda ceza hukukuna göre suç teşkil ettiği takdirde, memurolan personel hakkında, Memurin Muhakematı Hakkında Kanunu Muvakkat hükümlerinegöre yapılan soruşturma sonucunda lüzum-u muhakeme kararı verilir ise, dosyacumhuriyet başsavcılığı'na gönderilerek ceza davası açılması ve böylecepersonel hakkında fiiline uygun bulunan cezai müeyyidenin tatbiki sağlanır.
c)Anayasa'nın 40 ıncı maddesinin ikinci fıkrası, 129 uncu maddesinin beşincifıkrası ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 13 üncü maddesi ve ilgilidiğer mevzuat uyarınca, memurların ve diğer kamu görevlilerinin hukukisorumluluğu doğrudan doğruya memur aleyhine açılacak dava yolu ilegerçekleştirilemez. Dava, 43 üncü maddede gösterilen usule göre, ancak idarealeyhine açılabilir. Bu personelin hukuki sorumluluğunun doğması, idarealeyhine açılacak dava neticesinde tazmin kararı verilmesine bağlıdır.
Kamugörevlisi personelin verdiği zarar, mahkeme kararı üzerine idare tarafındantazmin edildikten sonra, müsebbibi olan sorumlu personele rücu edilir.
d)Kamu görevlisi personelin mesleklerini resmi görevleri dışında serbest olarakicra etmekte iken işledikleri fiillerden dolayı haklarında 47 nci maddeye göreişlem yapılır.
KamuGörevlisi Olmayan Personelin Sorumluluğu
Madde47-Hasta haklarının Devlet memuru veya diğer kamu görevlisi olmayan personeltarafından herhangi bir şekilde ihlali halinde uygulanacak müeyyideler aşağıdagösterilmiştir:
a)Kamu görevlisi olmayan personel; hakları ihlal edilen hastanın doğrudan vakiolacak şikayeti üzerine veya bu fiillerin başka şekilde tespiti halindeBakanlık veya başka kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan bildirim üzerine,bunların özel kanunlara göre kurulmuş olan kamu kurumu niteliğindeki meslekkuruluşları haysiyet divanlarınca disiplin cezaları ile cezalandırılabilir.
b)Kamu görevlisi olmayan personelin hasta haklarını ihlallerinden doğan hukukisorumlulukları, genel hükümlere göre doğrudan doğruya kendilerine veya bunlarıçalıştıran kurum ve kuruluşlara karşı veya hem kendilerine ve hem deçalıştıranlara karşı birlikte dava açılarak ileri sürülebilir.
c)Kamu görevlisi olmayan personel hakkında, ceza hukukuna göre suç teşkil edenfiilleri sebebiyle cezai müeyyideler tatbik edilmesi, genel hükümlere göredoğrudan doğruya cumhuriyet savcılıklarına yapılacak ihbar veya şikayet yoluylagerçekleştirilebilir.
DOKUZUNCUBÖLÜM
SonHükümler
Kurumve Kuruluş Yetkililerinin Görevi
Madde48- Sağlıkkurum ve kuruluşlarının yetkilileri; bu Yönetmelik'te ve diğer mevzuattabelirtilen hasta haklarının lafzına ve ruhuna uygun olarak kullanılabilmesineyardımcı olmak amacı ile bu Yönetmelik'te gösterilen "hastahakları"nı bir liste, tabela veya broşür haline getirerek, bunları sağlıkkurum ve kuruluşunun, hastalar, personel ve ziyaretçiler tarafından kolaycaulaşılıp okunabilecek uygun yerlerinde bulundurmak da dahil olmak üzere,gereken bütün tedbirleri almakla mükellef ve yetkilidir.
SaklıOlan Hükümler
Madde49-Milli güvenliğin, kamu düzeninin, kamu yararının, genel ahlakın ve genelsağlığın korunması maksatları ve kanun hükümleri ile getirilen özeldüzenlemeler ve sınırlamalar saklıdır.
GeçişHükmü
GEÇİÇİMADDE 1 – (Ek:RG-8/5/2014-28994) (Değişik:RG-23/12/2016-29927)
Sağlıkkurum ve kuruluşları bünyesinde bulunan hasta iletişim birimleri, en geç bir ayiçerisinde hasta hakları birimine dönüştürülür.
Yürürlük
Madde50-Bu Yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde51-Bu Yönetmelik hükümlerini Sağlık Bakanı yürütür.
______________________
(1) 23/12/2016 tarihli ve 29927 sayılı ResmiGazete’de yayımlanan değişiklik ile Yönetmeliğin 42/B maddesinin başlığında yeralan “hasta iletişim birimleri” ibaresi “hasta hakları birimleri” olarakdeğiştirilmiştir.
(2)
|
Avukat Erol Çağatay Demirtaş © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.