Cevap: Memuriyeti sona erdiren hallerden en önemlisi, 657 s. Kanunun125’inci maddesi 1’inci fıkrası E bendinde belirtilen durumların memurun uhdesinde gerçekleşmesi halinde açılacak disiplin soruşturması neticesinde verilecek bir daha memurluğa atanmamak üzere verilecek Devlet Memurluğundan çıkarma cezasıdır.
Devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır: •İdeolojik veya siyasi amaçlarla kurumların huzur, sükûn ve çalışma düzenini bozmak, boykot, işgal, kamu hizmetlerinin yürütülmesini engelleme, işi yavaşlatma ve grev gibi eylemlere katılmak veya bu amaçlarla toplu olarak göreve gelmemek, bunları tahrik ve teşvik etmek veya yardımda bulunmak,
Açıklama: Bilindiği üzere memurun grev, gösteri ve yürüyüş yapmak hakkı bulunmamaktadır. Ayrıca kanuna göre siyasi hiçbir faaliyete iştirak edemezler. Bu durumun istisnası sayılabilecek durum memurun üyesi olduğu sendika tarafından alınan iş bırakma eylemi olabilir. Bu da çok kısıtlı ve belirli bir zaman diliminde olmak kaydıyla ve grev gibi süreklilik arz etmeyecek şekilde memurun sosyal ve mali haklarının iyileştirilmesine yönelik tepkilerini dile getirmek için belirli bir süre görevini bırakmasıdır. Ankara Avukat olarak, yine burada tüm personel görevi bırakamayacak olup kamu hizmetinin devamı için asgari düzeyde personelin görevinin başında olması gerektiği kanaatindeyiz. Aksi takdirde disiplin cezasıyla karşı karşıya kalma durumu söz konusu olabilmektedir.
•Yasaklanmış her türlü yayını veya siyasi veya ideolojik amaçlı bildiri, afiş, pankart, bant ve benzerlerini basmak, çoğaltmak, dağıtmak veya bunları kurumların herhangi bir yerine asmak veya teşhir etmek,
Açıklama: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre bir memurun siyaset yapması ve her türlü siyasi eylem ve faaliyette bulunması yasaklanmıştır. Bunun içine siyasi ve ideolojik herhangi basılı yayım ve görsellerin kamu kurum ve kuruluşu içerisinde teşhir etmesi ve yayması halinde memuriyetten çıkarma cezasının verilmesi gerekecektir. Ancak burada önemle belirtmek gerekir ki bu tür faaliyetlerin kurum içerisinde yapılması halinde bu ceza gerekir. Ankara Avukat olarak görüşümüz, Kamu görevini kullanmaksızın ve kurum dışında yapılan siyasi faaliyetler için bu ceza verilmeyip yine 657 s. Kanunun 125’inci maddesi 1-D bendinde belirtilen “herhangi bir siyasi parti yararına veya zararına filen faaliyette bulunmak” hükmünden, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilmesi gerekmektedir.
•Siyasi partiye girmek,
Açıklama: Burada kastedilen husus, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu çerçevesinde kurulmuş olan bir siyasi partiye üye olmaktır. Bu kanun çerçevesinde bir oluşum olmaksızın, platform dernek ve benzeri ad altında siyasi faaliyet ve eylemler yürüten herhangi bir oluşuma üye olmak memuriyetten çıkarma cezasını gerektirmeyecektir. Ancak Ankara Avukat olarak bir önceki başlıkta belirttiğimiz hüküm çerçevesinde “kademe ilerlemesinin durdurulması cezası”nın verilmesi söz konusu olabilecektir.
•Özürsüz olarak bir yılda toplam 20 gün göreve gelmemek,
Açıklama: Bir önceki videomuzda da kısaca bahsettiğimiz üzere bir yıl içerisinde parçalı bir şekilde toplam 20 gün göreve gelinmemesi durumunda memuriyetten çıkarma cezası verilebilir. Önemle belirtmek gerekir ki parçalı da olsa göreve gelinmeyen her gün için karşılığı olan disiplin cezası verilir bu disiplin cezaları dışında toplam 20 güne ulaşınca memuriyetten çıkarılma cezası verilir. Örnek vermek gerekirse bir memur sırasıyla 2 gün, 5 gün, 9 gün, 2 gün ve 2 gün göreve gelmemiş olsun, bu durumda 1-2 güne kadar göreve gelinmeyen günler için aylıktan kesme cezası ve 3-9 gün arası göreve gelinmemesi halinde kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilmesi gerekecek olup 1 yıl içerisinde toplam gelinmeyen gün 20 günü bulduğunda tekrar bir disiplin soruşturması süreci işletilerek memuriyetten çıkarma cezası tecziye edilmesi gerekmektedir. Ayrıca Ankara Avukat olarak, kesintisiz 10 gün göreve gelinmemesi halinde memur hakkında disiplin soruşturması süreci işletilmeksizin, memurun müstafi sayılmasından dolayı doğrudan memuriyetle ilişiği kesilecektir.
•Ohal veya genel afetlere ilişkin konularda amirlerin verdiği görev veya emirleri yapmamak,
Açıklama: Ankara Avukat olarak düşüncemiz konusu suç teşkil etmeyen her emirin özellikle savaş, OHAL, afet durumlarında emrin yerine getirememesi durumunda devlet memurluğundan çıkarma cezası verilmesi gerekmektedir.•Amirlerine, maiyetindekilere ve iş sahiplerine fiili tecavüzde bulunmak,Açıklama: Bu bentte bahsedilen fiili tecavüzden anlaşılması gereken, darp, fiili temas içeren şiddet vb. davranışlardır. Her ne kadar bu fiiller Türk Ceza Kanunu çerçevesinde de konusu suç teşkil etse de idare tarafından yürütülecek soruşturmada adli cezanın verilmesi beklenmeksizin ilgili fiillerin işlemesi durumunda doğrudan memuriyetten çıkarma cezası verilebilecektir. Zira buradaki hüküm özel bir hüküm olup fiilin amirlere, mahiyetindekilere ve iş sahiplerine karşı işlenmesi durumunda verilebilecektir. Ankara Avukat olarak, bu kişiler dışında bir kimseye karşı işlenen fiili tecavüz nedeniyle bu hüküm çerçevesinde memuriyetten çıkarılma cezası verilemeyeceği kanaatindeyiz. Ancak bu fiil de başka bir disiplin cezasının konusunu oluşturabilmektedir.
•Memurluk sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak,
Açıklama: Bu bentte memuriyetle bağdaşmayacak nitelik ve yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerin ne olduğu açıkça belirtilmemiştir. Danıştay bu nedenle aynı kanunun 38’inci maddesinde belirtilen zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarını burada da kıyasen yüz kızarıcı ve utanç verici hareket olarak kabul edilmesi gerektiğine hükmetmiştir. Bununla birlikte cinsel saldırı suçları ve benzeri davranışlar nedeniyle de bu bent gereğince memuriyetten çıkarılma cezası verilmesi gerektiğine hükmetmiştir. Ankara Avukat olarak bu durumda iptal davası açılmasını tavsiye ederiz.
•Yetki almadan gizli bilgileri açıklamak,
Açıklama: Kamu kurumunda görev yapan her personel kurum adına bilgi ve belgeleri açıklaması mümkün değildir. Hele ki gizli mahiyetteki bilgilerin açıklanması doğrudan memuriyetten çıkarma cezasını gerektiren hal olarak düzenlenmiştir. Ankara Avukat olarak görüşümüz İlgili Kurum adına yalnızca yetki verilmiş personel sadece yetkili olduğu konu hakkında açıklama yapabilecektir.
•Siyasi ve ideolojik eylemlerden arananları görev mahallinde gizlemek,
Açıklama: Devlet memurluğundan çıkarma cezası verilebilmesi için bu bentte belirtilen fiilin görev mahallinde işlenmiş olması şarttır. Ankara Avukat olarak, Görev mahalli dışında siyasi ve ideolojik eylemlerinden dolayı arananların saklanması halinde konusu suç dahi teşkil etse bu hükümden dolayı memuriyetten çıkarma cezası verilemeyeceği kanaatindeyiz.•Yurt dışında Devletin itibarını düşürecek veya görev haysiyetini zedeleyecek tutum ve davranışlarda bulunmak,Açıklama: Devlet memurluğundan çıkarma cezası verilebilmesi için bu bentte belirtilen fiilin görev esnasında işlenmiş olması şarttır. Devlet yetkisi kullanılan zaman dışında işlenen fiiller nedeniyle, Ankara Avukat olarak, memurluktan çıkarma cezasının verilmeyeceğini belirtiriz.•5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkındaki Kanuna aykırı fiilleri işlemek.Açıklama: Devlet memurluğundan çıkarma cezası verilebilmesi için bu bentte belirtilen fiilin 5816 sayılı kanunda açıkça zikredilen fiillerin işlenmiş olması şarttır. Ankara Avukat olarak zikredilen kanun hükmü dışında işlenen filler nedeniyle memuriyetten çıkarılma cezası verilmeyip yukarıda da belirttiğimiz üzere farklı bir disiplin cezası verilme durumu söz konusu olabileceğini belirtiriz.
•Terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olmak, bu örgütlere yardım etmek, kamu imkân ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanmak ya da kullandırmak, bu örgütlerin propagandasını yapmak. Yukarıda detaylıca ele aldığımız Devlet Memurluğundan Çıkarma Cezası verilmesi durumunda Profesyonel ve kaliteli bir hukuki destek için, memur davalarında ve idari davalarda uzman olan Avukat Erol Çağatay DEMİRTAŞ ile iletişime geçebilirsiniz.
Avukat Erol Çağatay Demirtaş © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.