CumhurbaşkanıKararının Tarihi : 29/4/2021 Sayısı: 3935
YayımlandığıResmî Gazetenin Tarihi : 30/4/2021 Sayısı : 31470
BİRİNCİBÖLÜM
Amaç,Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE1-(1) Bu Yönetmeliğin amacı;disiplin kurullarının kuruluşunu,üyelerinin görev süresini, görüşme vekarar usulünü, hangi memurlar hakkında karar verebileceklerini, disiplinamirlerinin tayin ve tespitinde uygulanacak esasları, kurulların vedisiplin amirlerinin yetki ve sorumlulukları ile disiplin soruşturmalarınailişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE2-(1) Bu Yönetmelik, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununatabi memurlar hakkında uygulanır.
(2) Memurlar için buYönetmeliğin öngördüğü düzenlemeleri yapma yetkisi;
a) Türkiye Büyük Millet Meclisinde, Türkiye BüyükMillet Meclisi Başkanlık Divanına,
b) Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığında,Cumhurbaşkanına,
c) Adalet Bakanlığında, Adalet Bakanına,
ç) Hâkimler ve Savcılar Kurulunda, Hâkimler ve SavcılarKurulu Başkanına,
aittir.
(3) Bu Yönetmelikkapsamında düzenlenen hususlar bakımından özel kanunlar, kanun hükmündekararnameler veya Cumhurbaşkanlığı kararnamelerindeki hükümler saklıdır.
Dayanak
MADDE3-(1) Bu Yönetmelik, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun134 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE4-(1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Bakanlık teşkilatı:Bakanlık merkez teşkilatı ve ihtiyaca göre kurulan taşra ve yurt dışı teşkilatıile bakanlıklara bağlı, ilgili ve ilişkili kamu idarelerini,
b) Disiplin kurulu: Bu Yönetmelik hükümlerine göre oluşturulan disiplinkurulunu,
c) Kamu idaresi: 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesininbirinci fıkrasının (A) bendi kapsamında personel istihdam eden kamu kurum veyakuruluşunu,
ç) Üst yönetici: Cumhurbaşkanlığı merkez teşkilatında İdariİşler Başkanını, Cumhurbaşkanlığına bağlı, ilgili veya ilişkili kuruluşlarda bukuruluşların üst yöneticisini, Bakanlık merkez teşkilatında kendilerinebağlı birimler yönünden bakan yardımcısı ile bağlı, ilgili veya ilişkili kamuidarelerinin başında bulunan en üst yöneticiyi,
d) Yüksekdisiplin kurulu: Bu Yönetmelik hükümlerine göreoluşturulan yüksek disiplin kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİBÖLÜM
DisiplinAmirlerinin Tespiti ile Görev ve Yetkileri
Disiplinamirleri
MADDE5-(1) 657 sayılı Kanun ve buYönetmelik kapsamında disiplin hükümlerinin uygulanması bakımından;
a) Cumhurbaşkanı, tümkamu idarelerinde,
b) Bakanlar, bakanlıkteşkilatında,
c) Üst yöneticiler,başında bulundukları kamu idarelerinde veya kendilerine bağlı birimlerde,
ç) Bölge müdürleri,taşra teşkilatı bölge kuruluşlarında,
d) Valiler, taşrateşkilatı il ve ilçe kuruluşlarında,
e) Kaymakamlar, taşrateşkilatı ilçe kuruluşlarında,
f) Belediye başkanları,belediye ve bağlı kuruluşlarında,
g) Misyon şefleri yurtdışı teşkilatında,
görevli bütün memurlarhakkında disiplin amirliği yetkisini haizdir.
(2) Taşra teşkilatıbölge kuruluşlarının merkezinin bulunduğu ilin valisi, bölge müdürünün disiplinamiridir.
(3) Birinci fıkra dışındakidiğer disiplin amirleri; kamu idarelerinin kuruluş ve görev özelliklerine görehazırlanan ve yürürlüğe konulan özel yönetmelikler ile tespit edilir.
(4) İl özel idareleri,belediyeler ve bağlı kuruluşları ve bunların üyesi olduğu mahallî idare birliklerindegörevli memurların disiplin amirleri; İçişleri Bakanlığı ile Çevre veŞehircilik Bakanlığınca müştereken hazırlanan ve yürürlüğe konulan yönetmeliktegösterilir.
(5) Disiplin amiriolarak tespit edilen unvanlara ait kadrolara görevlendirilenler veya bugörevleri vekâleten yürütenler, görevi yürüttükleri sürece disiplin amirliğiyetkisini haizdir.
Diğer amirlerile misyon şeflerinin yetkileri
MADDE6-(1) Disiplin amiri olarak tespit edilmeyen amirler, kendilerine bağlımemurların disipline aykırı davranışları hakkında doğrudan ilgili disiplinamirlerine başvurabilir.
(2) Misyon şefleri,kamu idarelerinin kendilerine bağlı olmayan yurt dışı teşkilatında görevli bütün memurların disipline aykırıdavranışları hakkında Dışişleri Bakanlığına başvurarak ilgili kamu idaresincesoruşturma yapılmasını ister. İlgili kamu idaresince yapılan soruşturmanınsonucundan Dışişleri Bakanlığına bilgi verilir.
Disiplinamirlerinin görev ve yetkileri
MADDE7-(1) Disiplin amirleri uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarını vermeyeyetkilidir.
(2) Disiplin amirleri tarafından verilen disiplin cezasına karşı yapılanitirazın kabulü hâlinde disiplin amirleri, kararı gözden geçirerek verilencezayı hafifletebilir veya tamamen kaldırabilir.
(3) Disiplin amirliği yetkisi devredilemez.
(4) Disiplin amirleri, memurların 657 sayılı Kanunun 125 inci maddesinde yeralan disipline aykırı davranışlarını öğrendikleri tarihten itibaren 657 sayılı Kanunda ve ilgilimevzuatında belirtilen süreler içinde disiplin soruşturmasını başlatmak vegerekli cezayı uygulayarak disiplin cezası verme yetkisinin zaman aşımınauğramasını önlemek zorundadır.
(5) Disiplin amirleri yetkilerini,ilgili mevzuatın memurlara tanıdığı hakları göz önünde tutarak, hakkaniyet veeşitliği esas alan bir tutum ve davranış içinde kullanmakla yükümlüdür.
ÜÇÜNCÜBÖLÜM
Disiplin Kurulları ve Yüksek Disiplin KurullarınınTespiti ile Görev ve Yetkileri
Disiplin Kurulları
MADDE8-(1) Disiplin ve soruşturma işlemlerinde 657sayılı Kanun, bu Yönetmelik ve ilgili mevzuat gereğince verilen görevleri yapmak üzere;
a) Kamu idarelerininmerkez teşkilatlarında disiplin kurulu,
b) Taşra teşkilatlarıiçin illerde müşterek bir il disiplin kurulu,
c) İl milli eğitimmüdürlüklerinde il milli eğitim disiplin kurulu,
ç) Taşra teşkilatı bölgekuruluşlarının bölge merkezinde bölge disiplin kurulu,
d) İl özel idarelerindeil özel idare disiplin kurulu,
e) Büyükşehirbelediyeleri ve diğer belediyelerde belediye disiplin kurulu,
f) Mahallî idarebirliklerinde birlik disiplin kurulu,
kurulur.
(2) Kefalet sandıkları, kamu idarelerindeki döner sermayelikuruluşlarda ve kanunlarla kurulan fonlarda görevli memurların disiplinişlerinde, bu kuruluşların bağlı, ilgili veya ilişkili oldukları kamuidarelerindeki disiplin kurullarıyetkilidir.
Merkezteşkilatındaki disiplin kurulunun oluşturulmaesasları
MADDE9-(1) Kamu idarelerinin merkez teşkilatındaki disiplin kurulu, aşağıda belirtilen esaslara uyularakoluşturulur:
a) Cumhurbaşkanlığıİdari İşler Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığına bağlı, ilgili veya ilişkili kamu idarelerinde disiplin kurulu başkanve üyeleri; Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı için İdari İşler Başkanıonayı, Cumhurbaşkanlığına bağlı,ilgili veya ilişkili kamu idarelerinde üst yönetici onayı ilegörevlendirilir.
b) Bakanlıkteşkilatındaki disiplin kurulununbaşkan ve üyeleri bakan onayı ile görevlendirilir.
c) Disiplin kurulu, bir başkan ve dörtüye ile varsa memurun üyesi olduğu sendikanın temsilcisinden oluşur.
ç) Disiplinkurullarının başkanı; Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı ile bakanlıklardaen az genel müdür düzeyindeki yöneticilerden, diğer kamu idarelerinde varsa üstyöneticinin yardımcıları yoksa hizmet birimlerinin başında bulunan yöneticilerarasından görevlendirilir. Disiplin kurulu üyeliklerine, kamu idareleri hizmet birimlerininbirim yöneticilerinin varsa yardımcıları yoksa bu birimlerde görev yapan vehizmet birimi yöneticiliğine atanmada aranan şartları haiz memurlar arasındangörevlendirme yapılır. Bu durumda öncelikle hukuk, personel, teftiş veya denetim hizmetlerini yürüten hizmetbirimlerinden görevlendirme yapılması esastır.
(2)Hizmet özellikleri, teşkilat yapıları veya kadro unvanlarındaki farklılıksebebiyle disiplin kurullarınınbaşkan ve üyelerini birinci fıkranın (ç) bendindebelirtilen esaslara uygun şekilde tespit edemeyen kamu idareleri, disiplin kurullarını farklı yapıdakurabilirler. Bu hâlde birinci fıkranın (a), (b) ve (c) bentlerine uyulmasızorunludur.
İldisiplin kurulu
MADDE10-(1) İl disiplin kurulu; valinin görevlendireceği vali yardımcısınınbaşkanlığında, vali tarafından görevlendirilen il hukuk işleri müdürü veya ilidare kurulu müdürü ile üç il idare şube başkanı ve varsa memurun üyesi olduğusendikanın temsilcisinden oluşur.
İlmilli eğitim disiplin kurulu
MADDE11-(1) İl milli eğitim disiplin kurulu; valinin görevlendireceği valiyardımcısının başkanlığında, il milli eğitim müdürü, vali tarafındangörevlendirilen milli eğitim müdürlüğünde personelden sorumlu bir şube müdürüve biri ilköğretim, diğeri ortaöğretim kurumları müdürlerinden olmak üzere ikieğitim kurumu müdürü ile varsa memurun üyesi olduğu sendikanın temsilcisindenoluşur.
Bölgedisiplin kurulu
MADDE12-(1) Bölge disiplin kurulu; taşra teşkilatı bölge kuruluşunun merkezininbulunduğu ilin valisinin görevlendireceği vali yardımcısının başkanlığında,bölge müdürü, vali tarafından görevlendirilen ilgili taşra teşkilatı bölgekuruluşunun üç yöneticisi ile varsa memurun üyesi olduğu sendikanıntemsilcisinden oluşur.
Mahallîidarelerin disiplin kurulu
MADDE13-(1) İl özel idare disiplin kurulu; genel sekreterin başkanlığında, valitarafından görevlendirilen dört il özel idare yöneticisi ile varsa memurunüyesi olduğu sendikanın temsilcisinden oluşur.
(2) Belediye disiplinkurulu;
a) Büyükşehirbelediyelerinde, genel sekreter veya büyükşehir belediye başkanı tarafındanbelirlenen genel sekreter yardımcısının başkanlığında, birim müdürü veya üstüyöneticiler,
b) Büyükşehirbelediyelerine bağlı kuruluşlarda, genel müdür veya belediye başkanı tarafındanbelirlenen genel müdür yardımcısının başkanlığında, birim müdürü veya üstüyöneticiler,
c) İl ve ilçebelediyelerinde, belediye başkanı tarafından belirlenen belediye başkanyardımcısının başkanlığında, hiyerarşik konumları dikkate alınarak belediyedekimemurlar,
arasından ilgilibelediye başkanınca görevlendirilen dört üye ile varsa memurun üyesi olduğusendikanın temsilcisinden oluşur.
(3) Belde belediyeleridisiplin kurulu, belediye encümeni ile varsa memurun üyesi olduğu sendikanıntemsilcisinden oluşur.
(4) Birlik disiplinkurulu, birlik encümeni ile varsa memurun üyesi olduğu sendikanıntemsilcisinden oluşur.
Disiplin kurullarının görev ve yetkileri
MADDE14-(1) Disiplin kurulları;
a) Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası teklifini değerlendirmeye,
b) Uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarına karşıyapılan itirazları değerlendirmeye,
c) Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının özlük dosyasındançıkarılması talepleri hakkında mütalaa vermeye,
yetkilidir.
(2) Disiplin kurullarının ayrı bir ceza tayinine yetkisi yoktur, cezayı kabul veya reddeder.
Yüksek disiplin kurulları
MADDE 15- (1) Disiplin ve soruşturma işlemlerinde 657 sayılı Kanun, buYönetmelik ve ilgili mevzuat gereğince verilen görevleri yapmak üzere kamuidarelerinin merkez teşkilatlarında yüksek disiplin kurulu kurulur.
(2) Kefalet sandıkları, kamu idarelerindeki döner sermayelikuruluşlarda ve kanunlarla kurulan fonlarda görevli memurların yüksek disiplinkurulu kararı gerektiren disiplin işlerinde, bu kuruluşların bağlı, ilgili veyailişkili oldukları kamu idarelerindeki yüksek disiplin kurulu yetkilidir.
Yüksek disiplin kurullarınınoluşturulma esasları
MADDE 16- (1) Kamu idarelerinin merkez teşkilatındaki yüksek disiplin kurulu aşağıda belirtilen esaslara uyularak oluşturulur:
a) Yüksek disiplin kurulu, bir başkan ve dört üye ile varsa memurun üyesiolduğu sendikanın temsilcisinden oluşur.
b) Yüksek disiplinkurullarının başkanı;
1) Cumhurbaşkanlığı İdariİşler Başkanlığında İdari İşler Başkanıdır.
2) Bakanlıklardabakan tarafından görevlendirilen bakan yardımcısıdır.
3) Diğer kamuidarelerinde üst yöneticidir.
c) Cumhurbaşkanlığı İdariİşler Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığına bağlı, ilgili veya ilişkili kamuidarelerinde yüksek disiplin kurulu üyeleri; Cumhurbaşkanlığı İdari İşlerBaşkanlığı için Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı onayı, Cumhurbaşkanlığınabağlı, ilgili veya ilişkili kamu idarelerinde üst yönetici onayı ilegörevlendirilir.
ç) Bakanlık teşkilatında yüksek disiplin kurulunun başkan ve üyeleri bakan onayı ile görevlendirilir.
d) Yüksek disiplin kurullarının üyeliklerine; kamu idarelerinde hukuk, personel,teftiş veya denetim hizmetlerini yürüten hizmet birimlerinin başında bulunanyöneticiler esas olmak kaydıyla birim yöneticileri arasından görevlendirmeyapılır.
e) 14/2/1985 tarihli ve 3152sayılı İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu ile İl Yatırım ve Hizmetlerineİlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanunun ek 4 üncü maddesi gereğinceoluşturulan yüksek disiplin kurulunun başkanı İçişleri Bakanının uygun gördüğübakan yardımcısıdır.
(2) Hizmetözellikleri, teşkilat yapıları veya kadro unvanlarındaki farklılık sebebiyle yüksek disiplin kurullarının başkan ve üyelerini birinci fıkranın (d) bendinde belirtilen esaslara uygun şekilde tespit edemeyen kamu idareleri, yüksek disiplin kurullarını idarecilerden oluşmak kaydıyla farklı yapıda kurabilirler. Bu hâldebirinci fıkranın (a), (c) ve (ç) bentlerine uyulması zorunludur.
Mahallîidarelerin yüksek disiplin kurulu
MADDE17-(1) Mahallî idarelerin yüksek disiplin kurulu İçişleri Bakanlığı yüksekdisiplin kuruludur.
Yüksek disiplin kurullarının görev ve yetkileri
MADDE 18- (1) Yüksek disiplin kurulları;
a) Amirlerin bu yoldaki isteğiüzerine Devlet memurluğundan çıkarma cezasını vermeye,
b) Kademe ilerlemesinindurdurulması cezasına karşı yapılan itirazları değerlendirmeye,
yetkilidir.
(2) Yüksek disiplin kurullarının ayrı bir ceza tayinine yetkisi yoktur, cezayı kabulveya reddeder.
Disiplin kurulları ve yüksek disiplin kurullarınınbaşkan ve üyelerinin görev süresi ilegörevlendirilemeyecek olanlar
MADDE 19- (1) Disiplin kurullarının ve yüksek disiplin kurullarının başkan ve üyeleri üç yıl süre ile görevlendirilir.Süresi dolanlar aynı usulle yeniden görevlendirilebilir.
(2)Aylıktan kesme cezası alanlar beş yıl, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasıalanlar on yıl boyunca disiplinkurulları ve yüksek disiplin kurullarında görevlendirilemez.
(3) Disiplin kurulları ve/veya yüksek disiplin kurullarının başkan yada üyeliği aynı kişide birleşemez ve üyeliklerine yapılacak görevlendirmeesnasında hizmet birimlerinden birden fazla üye belirlenemez.
Sendikatemsilcisi
MADDE20-(1) Sendikalar tarafından disiplinkurulu ve yüksek disiplin kurulu toplantılarına, hangi temsilcininkatılacağı toplantı tarihinden önce ilgili kamu idaresine bildirilir.
DÖRDÜNCÜBÖLÜM
Disiplin Kurulları ile Yüksek Disiplin Kurullarının Çalışma Usul ve Esasları
Disiplin kurulları ile yüksek disiplin kurullarının çalışma esasları
MADDE 21-(1) Disiplin kurulları ile yüksekdisiplin kurullarının başkanları;toplantı gündemini, toplantı gün, saat ve yerini belirler ve üyelerarasından bir raportör tayin eder, çalışmalarınsağlıklı bir şekilde yürütülmesini ve sonuçlandırılmasını sağlar, bu amaçlagerekli olan diğer hususlarda yetki kullanır.
(2) Disiplin kurulları ve yüksek disiplinkurullarının üyelerine, soruşturma dosyasını inceleme imkânı sağlanır.
(3) Disiplin kurulları ve yüksek disiplinkurullarının sekretarya hizmetleri,kamu idarelerinin personel ile ilgili birimleri tarafından yerine getirilir.
(4) Yüksek disiplinkurulu, kendisine intikal eden dosyaların incelenmesinde gerekli gördüğütakdirde ilgilinin özlük dosyasını ve her türlü evrakı incelemeye, ilgilikurumlardan bilgi almaya, yeminli tanık ve bilirkişi dinlemeye veya niyabetendinletmeye, mahallen keşif yapmaya veya yaptırmaya yetkilidir.
Disiplin kurulları ile yüksek disiplin kurullarının görüşme usulü, toplantı ve kararyeter sayısı
MADDE22-(1) Üç kişilik kurullar üye tam sayısıyla, üye sayısı üçten fazla olan kurullarsalt çoğunlukla toplanır.
(2) Disiplin kurulları ve yüksek disiplinkurullarının başkan ve üyelerinin görev başında bulunamamaları hâlinde kurullara vekilleri katılır.
(3) Sendikalartarafından sendika temsilcisinin bildirilmemesi veya bildirilen sendikatemsilcisinin davet edilmesine rağmen toplantıya katılmaması durumunda sendikatemsilcisi toplantı yeter sayısının tespitinde göz önünde bulundurulmaz.
(4) Disiplin kurulları ve yüksek disiplinkurullarının başkan ve üyeleri; kendilerine, eşlerine, üçüncü dereceyekadar kan ve kayın hısımlarına, disiplin cezası verilmesini teklif ettikleriveya disiplin soruşturmasını ya da muhakkikliğini yaptıkları memurlara aitişlerle ilgili kurul toplantılarına katılamaz.
(5) Toplantılara, bu maddenin dördüncüfıkrasındaki sebeplerle katılamayan üyeler, toplantı yeter sayısının tespitindegöz önünde bulundurulmaz. Başkanın bu sebeplerle toplantıya katılamamasıhâlinde başkanlık görevi; hiyerarşik olarak en üst görevde bulunan üye,hiyerarşik olarak aynı düzey görevde bulunan üye sayısı birden çok ise bunlararasından en kıdemli üye tarafından yürütülür.
(6) Disiplin kurulları ve yüksek disiplinkurullarında raportörün açıklamaları dinlendikten sonra işingörüşülmesine geçilir. Üyeler,toplantılarda soruşturma konusu fiil veya hâl hakkındaki görüşlerinisözlü veya yazılı olarak bildirebilir. Konunun aydınlandığı ve görüşmelerinyeterliği sonucuna varıldığında oylama yapılır. Oylama açık oyla yapılır ve oyçokluğu ile karar verilir. Oylamada çekimser kalınamaz. Başkan oyunu en sonkullanır. Oyların eşitliği hâlinde Başkanın bulunduğu tarafın oyu üstünsayılır.
(7) Oylamanın sonucuBaşkan tarafından açıklanır ve başkan ile üyeler tarafından imzalanan birtutanakla tespit edilir.
Kararlarınyazılması
MADDE23-(1) Karar, oylama tarihini izleyen yedi gün içinde gerekçeli olarak, kararakarşı başvuru yolları ve süreleri ile oy birliği veya oy çokluğu ile alındığıda belirtilmek suretiyle raportör tarafından yazılır ve başkan ile üyelertarafından imzalanır. Kararda karşı oy kullananların görüşlerine de yerverilir.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Yetki
Yetkilidisiplin amirleri
MADDE24-(1) Uyarma, kınama ve aylıktan kesme disiplincezası gerektiren fiil veya hâli bulunan memurlar hakkında disiplinsoruşturması açılması ve cezaverilmesine ilişkin hususlardayetkili disiplin amirleri, disipline aykırı fiil veya hâlin işlendiği sıradamemurun görev yerindeki disiplin amirleridir.
Yetkilidisiplin kurulları
MADDE25-(1) Kademe ilerlemesinin durdurulmasıcezası teklifini ve uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarına karşı yapılanitirazları değerlendirmeye yetkili disiplin kurulu, disipline aykırıfiil veya hâlin işlendiği sırada memurun görev yerindeki disiplin kuruludur. Ancak;
a) Kademe ilerlemesinindurdurulması cezası teklifini inceleme yönünden;
1) Cumhurbaşkanıncaatanmış olan memurlar hakkında merkez teşkilatı disiplin kurulu,
2) Cezanın, bakan veyaüst yönetici tarafından verilecek olması hâlinde ilgisine göre bakanlık veyakamu idaresi merkez teşkilatı disiplin kurulu,
3) Doğrudan merkezebağlı taşra teşkilatında çalışmakta olan memurlar hakkında merkez teşkilatıdisiplin kurulu,
b) Disiplin cezalarınayapılan itirazları inceleme yönünden;
1) Taşra teşkilatındagörevli memurlar hakkında bakan veya üst yönetici tarafından verilen uyarma,kınama ve aylıktan kesme cezaları hakkında ilgisine göre bakanlık veya kamuidaresi merkez teşkilatı disiplin kurulu,
2) Bölge müdürüne valitarafından verilen uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezaları hakkında merkezteşkilatı disiplin kurulu,
3) Doğrudan merkezebağlı taşra teşkilatında görevli memurlara verilen uyarma, kınama ve aylıktankesme cezaları hakkında merkez teşkilatı disiplin kurulu,
yetkilidir.
Yetkili yüksek disiplin kurulları
MADDE 26- (1) Amirlerin bu yoldaki isteği üzerine Devlet memurluğundan çıkarmacezasını vermeye ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına karşı yapılanitirazları değerlendirmeye, memurun bağlı bulunduğu kamu idaresinin yüksekdisiplin kurulu yetkilidir.
(2) Mahallî idarelerde görev yapan memurlar hakkında Devletmemurluğundan çıkarma cezası vermeye ve kademe ilerlemesinin durdurulmasıcezasına karşı yapılan itirazları değerlendirmeye İçişleri Bakanlığı yüksekdisiplin kurulu yetkilidir.
Disiplin kurulu ve yüksek disiplin kurulunundeğerlendirmesi neticesinde yetki
MADDE 27- (1) Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına ilişkin olarak;
a) Ceza teklifinin ilgili disiplin kurulunca kabul edilmesi üzerineceza vermeye yetkili amirler, 657 sayılı Kanunun 125 inci maddesinin üçüncüfıkrası hükmünü de dikkate alarak yapacağı değerlendirmeye göre cezayı verirveya gerekçesini de belirtmek suretiyle reddeder.
b) Ceza teklifinin disiplin kurulunca reddedilmesi üzerine ceza vermeye yetkili amirler, 657sayılı Kanun ile bu Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslara uyulmak kaydıylagerekçesini de belirterek, başka bir disiplin cezası vermeye veya disiplincezası verilmesine yer olmadığına karar vermeye yetkilidir.
(2) Yüksek disiplin kurulu tarafından, Devlet memurluğundan çıkarmacezası verilmesi isteminin reddine karar verilmesi üzerine ceza vermeye yetkiliamirler, 657 sayılı Kanun ile bu Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslarauyulmak kaydıyla gerekçesini de belirterek, başka bir disiplin cezası vermeyeveya disiplin cezası verilmesine yer olmadığına karar vermeye yetkilidir.
ALTINCIBÖLÜM
DisiplinSoruşturması, Süreler ve Kararların Tebliği
Disiplinsoruşturması
MADDE28-(1) Disiplin cezası verilebilmesi için memur hakkında soruşturma açılmasızorunludur. Soruşturma yapılmadan disiplin cezası verilemez.
(2) Disiplinsoruşturması, memurlar arasından görevlendirilen muhakkik ya da teftiş, denetimve soruşturma yapmakla görevli memurlar eliyle yapılır. Disiplinsoruşturmasında birden fazla memur birlikte görevlendirilebilir.
(3) Disiplinsoruşturmasında muhakkik görevlendirilmesi hâlinde muhakkik, hakkındasoruşturma yapacağı memurdan hiyerarşik olarak alt seviyede olamaz.
Muhakkikinçalışma usulü
MADDE29-(1) Muhakkik, savunma isteme ve disiplin cezası verme yetkisi hariç olmak üzeresoruşturma konusuyla sınırlı olarak kendisini görevlendiren disiplin amirininbütün yetkilerini haiz olup bu kapsamda her türlü evrakı incelemeye, hakkındainceleme yapılan memurun ifadesini almaya, memur tarafından gösterilen veyabilgisi olabileceğini değerlendirdiği kişilerden bilgi istemeye ve/veya bunlarıdinlemeye yetkilidir.
(2) Muhakkik,soruşturma konusu fiil veya hâl dışında disipline aykırı yeni bir fiil veya hâl tespit edersekendiliğinden soruşturma yapamaz. Durumu disiplin amirine yazılı olarakbildirir. Kendisine yazılı olarak ek soruşturma görevi verildiği takdirde bukonularda da soruşturma yapabilir.
(3) Muhakkik, “Girişbilgileri”, “Maddi delil ve belgeler”, “İfade ve bilgisine başvurulanlar”,“Konuya ilişkin mevzuat”, “Değerlendirme ve kanaat” ile ihtiyaca göreoluşturulan diğer bölümlerden ibaret bir “Muhakkik Raporu” düzenler ve gizliyazıyla kendisini görevlendiren disiplin amirine sunar.
(4) Muhakkik,hazırladığı raporda atıf yaptığı belgelerin asıllarını ya da onaylı örneklerinieksiksiz olarak soruşturma dosyasına ekler. Dosyadaki her sayfa ve belgeyinumaralandırarak dizi pusulası hazırlar.
Savunma
MADDE30-(1) Memura savunma hakkı tanınmadan disiplin cezası verilemez. Savunma,soruşturma sürecinin son aşamasında disiplin amiri tarafından istenir.
(2) Savunma, memurhakkındaki iddialar, bu iddiaların dayandığı deliller, isnat edilen fiil veyahâllerin hukuki nitelendirmesi ve 657sayılı Kanunun 125 inci maddesinde sayılan fiil veya hâllerdenhangisinin kapsamına girdiği bent ve alt bent belirtilerek istenir.
(3) Memur, yetkilikurulun veya disiplin amirinin yedi günden az olmamak üzere verdiği süre içindeveya belirtilen bir tarihte savunmasını yapar.
(4) Savunma istemineilişkin yazıda, süresi içinde yapılmaması hâlinde savunma hakkından vazgeçilmişsayılacağı belirtilir.
(5) Kademeilerlemesinin durdurulması cezasına ilişkin soruşturma süreci sonunda disiplinamiri savunmayı aldıktan sonra soruşturma dosyasını disiplin kuruluna gönderir.
(6) Devletmemurluğundan çıkarma cezasına ilişkin soruşturma süreci sonunda disiplin amirisavunmayı aldıktan sonra ceza verilmesi gerektiği kanaatine varırsa soruşturmadosyasını, kanaatini içeren yazı ile birlikte yüksek disiplin kurulunagönderir. Yüksek disiplin kurulunca, memurun sözlü veya yazılı olarak sonsavunması, 657 sayılı Kanunun 129 uncumaddesinde tanınmış olan haklardanyararlanmasına imkân sağlanmak suretiyle ayrıca talep edilir.
Kararsüreleri
MADDE31-(1) Disiplin amirleri; uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarını soruşturmanıntamamlandığı günden itibaren on beş gün içinde vermek zorundadır.
(2) Kademeilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren hâllerde soruşturma dosyası,kararını bildirmek üzere yetkili disiplin kuruluna on beş gün içinde tevdiedilir. Disiplin kurulu, dosyayı aldığı tarihten itibaren otuz gün içindesoruşturma evrakına göre kararını bildirir.
(3) Devletmemurluğundan çıkarma cezası için disiplin amirleri tarafından yaptırılansoruşturmaya ait dosya, memurun bağlı bulunduğu kamu idaresinin yüksek disiplinkuruluna tevdiinden itibaren azami altı ay içinde bu kurulca karara bağlanır.
(4) Disiplin cezasıtekliflerinin disiplin kurulları veyayüksek disiplin kurullarınca reddedilmesi hâlinde, ceza vermeye yetkiliamirlerce, ret kararlarının alındığı tarihi izleyen on beş gün içinde 657 sayılı Kanun ile bu Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslarauyulmak kaydıyla başka bir disiplin cezası verilebilir.
(5) İtiraz mercileri,itiraz dilekçesi ile karar ve eklerinin kendilerine intikalinden itibaren otuzgün içinde kararlarını vermek zorundadır.
Zamanaşımı
MADDE32-(1) Disiplin cezası gerektiren fiil vehâllerin işlendiğinin öğrenildiği tarihten itibaren;
a) Uyarma, kınama,aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarında bir ay içindedisiplin soruşturmasına,
b) Devlet memurluğundançıkarma cezasında altı ay içinde disiplin kovuşturmasına,
başlanmadığı takdirdedisiplin cezası verme yetkisi zamanaşımına uğrar.
(2) Disiplin cezasınıgerektiren fiil veya hâllerin işlendiği tarihten itibaren nihayet iki yıliçinde disiplin cezası verilmediği takdirde ceza verme yetkisi zamanaşımınauğrar.
Kararlarınilgililere tebliği
MADDE33-(1) Disiplin amirleri, atamaya yetkili amirler veya valilerce verilen disiplincezaları, kararların verildiği tarihi izleyen on beş gün içinde ilgilisine tebliğ edilir.
(2) Devletmemurluğundan çıkarma cezası, kararın verildiğitarihi izleyen yedi gün içinde ilgilisinetebliğ edilir.
(3) Disiplin cezalarınakarşı yapılan itirazların sonucu, buhusustaki kararın verildiğitarihi izleyen yedi gün içinde ilgilisinetebliğ edilir.
Disiplinsoruşturması ve cezaları hakkında çeşitli hükümler
MADDE34-(1) Kesinleşmiş disiplin cezaları, kanuni düzenleme ile yargı kararlarınıngerektirdiği durumlar hariç başka bir idari işlemle geri alınamaz,değiştirilemez veya ortadan kaldırılamaz.
(2) Başka kamuidaresine atanan memurlar hakkında daha önce görev yaptığı kamu idarelerindeyetkili disiplin amiri veya kurullarınca verilen disiplin cezaları vesoruşturma dosyaları, verilmiş cezaların uygulanabilmesi için ilgililerin görevyaptığı kamu idarelerine gönderilir.
(3) Hakkında açılandisiplin soruşturması devam ettiği sırada, ölüm hâli hariç olmak üzere,herhangi bir sebeple memuriyeti sona erenlerin soruşturmaları tamamlanır. Soruşturmasonucunda 657 sayılı Kanun vebu Yönetmelikteki usul ve esaslar çerçevesinde kesinleşen disiplin cezalarıilgililere tebliğ edilir ve karar özlük dosyasına konulur. Bu durumda olanlarıntekrar memuriyete dönmeleri durumunda verilmiş olan ceza uygulanır.
YEDİNCİ BÖLÜM
DisiplinCezalarına İtiraz ve Yargı Yolu ile Disiplin Cezalarının Uygulanması
Disiplin cezalarına karşı itiraz
MADDE35-(1) Disiplin amirleri tarafındanverilen uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarına karşı disiplin kuruluna, kademeilerlemesinin durdurulması cezasına karşı yüksek disiplin kuruluna itirazedilebilir.
(2) İtirazda süre, kararın ilgiliye tebliği tarihinden itibaren yedigündür.
(3) Süresi içinde itirazedilmeyen disiplin cezaları kesinleşir.
Disiplin cezalarına karşı yargı yolu
MADDE 36- (1)Disiplin cezası verilen memur, tüm disiplin cezalarına karşı idari yargı yoluna başvurabilir.
Disiplin cezalarının uygulanası
MADDE 37- (1) Disiplin cezaları, memurun özlük dosyasına işlenir, verildiğitarihten itibaren hüküm ifade eder ve derhal uygulanır. Aylıktan kesme cezası,verildiği tarihi takip eden ay başında uygulanır.
SEKİZİNCİ BÖLÜM
Çeşitlive Son Hükümler
İşleme konulmayacakihbar ve şikâyetler
MADDE 38- (1) Devlet memuru hakkında;
a) Belirli bir konuyuiçermeyen veya somut delile dayanmayan,
b) Başvuru sahibininadı, soyadı, imzası ve adresi bulunmayan,
c) Daha önceden şikâyetkonusu yapılıp sonuçlanan hususlarda yeni delil içermeyen,
ç) Akıl hastalığısebebiyle vesayet altına alınanlar veya henüz vesayet altına alınmamış olmaklabirlikte bu hastalığa dûçar oldukları sağlık kurulu raporu ile belirlenenlerceverilmiş olan,
ihbar ve şikâyetlerişleme konulmaz.
(2) Birinci fıkranın(b) bendinde yazılı şartları taşımayan ihbar ve şikâyetlerin somut delilleredayanması durumunda konu hakkında disiplin soruşturmasına başlanır.
Bildirimyükümlülüğü
MADDE39-(1) Amirlerce verilen disiplin cezaları, bu amirlerin bağlı bulunduğu disiplinamirine bildirilir.
(2) Disiplin iş veişlemlerine ilişkin talep edilen bilgiler kamu idarelerince, kamu personelibilgi sisteminin ilgili bölümlerine kaydedilir.
Disiplin cezalarının özlük dosyasından silinmesi
MADDE 40- (1) Özlük dosyasına uyarma, kınama, aylıktan kesme ve kademeilerlemesinin durdurulması cezaları işlenen devlet memurları, cezanın uygulanmatarihinden itibaren;
a) Uyarma ve kınama cezalarında beş yıl,
b) Aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarında onyıl,
geçtikten sonra, atamaya yetkili amire başvurarak, verilmiş olancezaların özlük dosyasından silinmesini talep edebilir.
(2) Atamaya yetkili amir; disiplin cezası alan memurun birinci fıkradabelirtilen süreler içindeki davranışlarını, disiplin cezasının özlükdosyasından silinmesi talebini haklı kılacak nitelikte görmesi halinde, talebinkabulüne karar verilebilir. Bu karar özlük dosyasına işlenir.
(3) Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının özlük dosyasındançıkarılması talebine ilişkin ayrıca ilgili disiplin kurulunun mütalâasıalındıktan sonra ikinci fıkra gereğince işlem yapılır.
Kurumsaldisiplin amirleri yönetmelikleri
MADDE41-(1) Kurumsal disiplin amirleri yönetmeliklerinin hazırlanmasında aşağıda yerverilen usul ve esaslara uyulur:
a) Kanun, kanunhükmünde kararname, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, bu Yönetmelik veya ilgilidiğer mevzuatında yer verilen usul ve esasları tekraren düzenleyen maddelereyer verilmez.
b) Ekli cetvellerde,disiplin amirleri kısmında; “Üst Disiplin Amiri” ve “En Üst Disiplin Amiri”gibi üstünlük dereceli ifadeler kullanılmadan tek bir “Disiplin Amiri” sütunuaçılır.
c) Cetvellere yazılanmemuriyet unvanlarının ilgili mevzuatına göre ihdas edilmiş kadro unvanı olmasızorunlu olup unvanlarda kısaltma yapılmaz.
ç) Uhdelerindeyöneticilik görevi bulunmayanlar, cetvellerde disiplin amiri olarakgösterilmez.
d) Ekli cetvellereherhangi bir açıklama ve not yazılmaz.
e) Ekli cetveller; kamuidarelerinin teşkilat yapılarına göre merkez teşkilatı, taşra teşkilatı bölgekuruluşları, taşra teşkilatı il ve ilçe kuruluşları, doğrudan merkeze bağlıtaşra teşkilatı ve yurt dışı teşkilatı bölümlerine ayrılarak düzenlenir.
Yürürlüktenkaldırılan yönetmelik
MADDE42-(1) 17/9/1982 tarihli ve 8/5336 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Disiplin Kurullarıve Disiplin Amirleri Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.
Atıflar
MADDE 43- (1) Mevzuatta, bu Yönetmeliğin 42 nci maddesi ile yürürlüktenkaldırılan Disiplin Kurulları ve Disiplin Amirleri Hakkında Yönetmeliğineyapılan atıflar bu Yönetmeliğe yapılmış sayılır.
Kamu idarelerinin uyumu
GEÇİCİMADDE 1- (1) Kamu idareleri, disiplin kurullarını vedisiplin amirleri hakkındakiyönetmeliklerini, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ayiçerisinde bu Yönetmeliğe uygun hâle getirir. Bu Yönetmelik hükümlerine görekurulların yeniden oluşturulması ve disiplin amirlerinin yönetmeliklerleyeniden belirlenmesine kadar, mevcut kurullar ve disiplin amirlerinin görev veyetkileri devam eder.
Yürürlük
MADDE44-(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihindeyürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE45-(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.
Avukat Erol Çağatay Demirtaş © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.