İdare hukuku kısaca, Anayasa ve Kanunlar çerçevesinde şekillenen, kamu otoritesi ile birey arasında hak ve özgürlüklerin dengelenmesini sağlayan bir hukuk dalıdır.
İdarenin kamu gücü kullanarak tesis etmiş olduğu işlemler ile idarenin eylemlerinin hukuka uygunluk denetiminin yapıldığı Adli Yargı teşkilatından bağımsız olarak kendi örgütlenmesi olan mahkemelerdir.
İdare hukukunda kodifiye edilmiş (tek bir mevzuatta toplanmış) bir kanun bulunmamaktadır. Bu nedenle idare hukuku temel kanununu Türk Hukuk Sistemi içerisinde yer almamaktadır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, İmar Kanunu, Belediyeler Kanunu vs. gibi temel kanunlarla birlikte Her Kamu kurum ve Kuruluşunun kendi ilgili mevzuatı çerçevesinde idari işlem ve eylemlerin hukuki denetimi sağlanmaktadır. İdari Yarılamaya ilişkin ise temel kanun olarak 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu bulunmakla birlikte bu kanunda yer almayan hükümler çerçevesinde 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunun konuya uygun düşen hükümleri de kullanılmaktadır. Ayrıca 2575 sayılı Danıştay Kanunu ile 2576 sayılı Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve VergiMahkemelerı̇nı̇n Kuruluşu ve Görevleri̇ Hakkında Kanun da niteliği uygun düştüğü ölçüde kullanılmaktadır.
2547 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunun 2’nci maddesinde düzenlendiği üzere idari davalar, İdarî işlemler hakkında yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka aykırı olduklarından dolayı iptalleri için menfaatleri ihlal edilenler tarafından açılan iptal davaları ile İdari eylem ve işlemlerden dolayı kişisel hakları doğrudan muhtel olanlar tarafından açılan tam yargı davalarıdır.
İdari işlemler; Avukat Erol Çağatay DEMİRTAŞ’ın akademik çalışmalarında ve makalelerinde yapmış olduğu kapsamlı tanımına göre, idarenin kamu gücünü kullanarak, tek yanlı, hukuka uygunluk karinesinden yararlanan, icrai ve resen icra edilebilir olan; tek bir kişiyi ilgilendirebileceği gibi toplumun belli bir kısmını ya da tamamını kapsayacak şekilde tesis edilebilen, yöneltilen kişinin hukuki durumunda değişiklik oluşturan ve idare hukuku alanında sonuç ortaya koyan hukuki işlemlerdir.
İdari eylemler; Avukat Erol Çağatay DEMİRTAŞ’ın akademik çalışmalarında ve makalelerinde yapmış olduğu kapsamlı tanımına göre, idarenin yürütmüş olduğu faaliyet çerçevesinde üçüncü kişiler nezdinde idari işlem niteliğinde olmayan ve doğrudan maddi hayatta bir değişikliğe sebep olan hareketlerdir.
İdari Dava türleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 2’nci maddesinde düzenlenmiş olup bu davalar,
İdari işlemler hakkında yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka aykırı olduklarından dolayı iptalleri için menfaatleri ihlâl edilenler tarafından açılan davalara iptal davası denir.
İdari eylem ve işlemlerden dolayı kişisel hakları doğrudan muhtel olanlar tarafından açılan davalara tam yargı davası denir.
İdari davalarda genel görevli mahkeme, İdare Mahkemesidir. Davanın konusuna göre, Kanunda ve sair mevzuatta belirtilen görev kuralları çerçevesinde istisnai olarak vergi mahkemeleri ve Danıştay ilk derece mahkemesinde de dava açılabilmektedir.
İstinaf ve Temyiz, ilk derece mahkemesinin kararlarının usul ve esas yönünden bir üst merci tarafından denetlenmesidir. 2477 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununda belirtilen haller çerçevesinde ilk derece mahkemesi kararlarına karşı istinaf, temyiz ve sırasıyla hem istinaf hem de temyiz kanun yoluna başvuru yapılabilmektedir. İstinaf Mahkemeleri Bölge İdare Mahkemeleridir. Temyiz Mahkemesi ise Danıştay’dır.
İdare ve Bölge İdare Mahkemeleri Adres ve Telefon Numaralarına web sitemiz üzerinden ve Adalet Bakanlığı ile Baroların web siteleri üzerinden ulaşabilirsiniz.
İdare Hukuku Avukatı, yukarıda kısaca açıkladığımız idarenin işlem ve eylemlerinden kaynaklı olarak zarar gören kişilerin, idareye karşı yapılacak başvurular ile idareye karşı açılacak idari davalarda uzman ve müvekkillerine İdari Hukukunda Avukatlık ve Danışmanlık Hizmeti veren idari davalara bakan avukatlara denir.
Müvekkillerimiz kendi davaları için en iyi idari dava avukatlarına ulaşmak istemektedirler. En iyi idari dava avukatını bulmak için, öncelikle münhasıran bu alanda ilgilenen ve idare hukukunda uzmanlığı olan avukatların tercih edilmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda avukatın bakmış olduğu davaların büyük çoğunluğunun idari dava olmasına dikkat edilmelidir. Ankara İdare Avukatı seçimi de bu şekilde yapılmaktadır.
Avukat Erol Çağatay DEMİRTAŞ, İdari Davalara ilişkin her türlü konuda Hukuki Danışmanlık ve Avukatlık Hizmeti vermektedir. Danışmanlık Hizmeti her türlü iletişim aracı üzerinden sağlanmakta olup Telefon, Online (Facetime, Zoom, Microsoft Teams vb.) ve Yazılı (Whatsapp, Bip vb.) danışmanlık hizmeti vermektedir.
İdare Mahkemelerinde açılacak İptal ve Tam Yargı Davalarında dava harç ve masrafları her yıl Adalet Bakanlığınca belirlenip Resmî Gazete’de yayımlanmaktadır. İdari Davalarda Hukuki Danışmanlık ve Avukatlık Ücretleri ise genel olarak avukatlar tarafından işin türü ve mahiyetine göre belirlenmektedir.
Avukat Erol Çağatay Demirtaş © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.